تاثیرات عصاره هیدروالکلی گیاه چویر(Ferulago angulate) بر میزان گلوکز، پروفایل لیپیدی و آنزیم های کبدی در موش های صحرایی نر تحت رژیم غذایی پرچرب
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیمریم سادات مشعشعی 1 , سمیه بهلولی 2
1 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی ، کرمانشاه، ایران.
2 - گروه دامپزشکی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی ، کرمانشاه، ایران
کلید واژه: چویر, عصاره هیدروالکلی, رژیم غذای پر چرب, پروفایل لیپیدی, رت,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: استفاده مکمل های گیاهی وآنتی اکسیدان های طبیعی موجود در آن ها جهت پیش گیری و کنترل چاقی نسبت به داروهای شیمیایی و سنتزی رواج یافته و عوارض کمتری دارد. در این مطالعه اثر عصاره هیدروالکلی چویر بر شاخص های لیپیدی و آنزیم های کبدی موش های صحرایی نر تحت رژیم غذایی پرچرب بررسی گردید. روش کار: 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار که به طور تصادفی مورد مطالعه تجربی قرار گرفتند. موش ها به یک گروه کنترل، دریافت کننده رژیم غذایی چرب و فاقد عصاره و گروه های دریافت کننده عصاره چویر با دوزهای۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰میلی گرم بر کیلوگرم تقسیم شدند. تیمارگروه ها به مدت 20 هفته انجام شد. پس پایان آزمایش میزان گلوکز سرمی، پروفایل لیپیدی شامل تریگلیسیرید، کلسترول، LDLو HDLو لپتین و آنزیم های کبدی ALP، AST و ALT مورد سنجش قرار گرفت. یافته ها: دوز های مختلف عصاره چویر موجب تغییرمیزان برخی از فاکتورهای لیپیدی و آنزیم های کبدی در گروه های مورد مطالعه نسبت به گروه کنترل تحت رژیم پرچرب شد. دوزهای مختلف عصاره چویر سبب کاهش معنی دار در سطح لپتین، گلوکز، تری گلیسیرید و آنزیم های کبدی(ALP/AST/ALT) شد. میزان LDL کاهش یافت. هم چنین میزان HDL افزایش یافت و در میزان کلسترول تغییری ایجاد نشد. نتیجه گیری: عصاره چویر دارای اثرات بهبود دهنده در کاهش شاخص های لیپیدی و آنزیم های کبدی در موش های تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب می باشد. مصرف روزانه چویر به عنوان چاشنی غذایی می تواند کاهش پروفایل لیپیدی در افراد چاق و کنترل چاقی در افراد گردد.
Inroduction & Objective: The use of herbal supplements to prevent and stop obesity is cheaper than chemical and synthetic drugs and has fewer side effects. in this study, the effect of Ferulago angulatahydro alcoholic extract on the biochemical parameters of male rats on a high-fat diet was surveyed. Material and Method: Thirty-two male Wistar rats,which were randomly tested,were experimentally studiedin four groups: One control groupreceiving a fatty diet without extract;threeexperimental groups receiving Ferulago angulata extract of with doses of 50, 100 and 200 mg/kg. Nursing was performed for 20 weeks. At the end of the experiment, biochemical factors were tested on serum levels, including: glucose, triglycerides, cholesterol (HDL and LDL), leptin, and liver enzymes (ALT, AST, and ALP). Results: Doses of 50, 100 and 200 mg/kg of the extract reduced some biochemical and liver factors in rats compared to the control group under high-fat diet and the extract reduced cholesterol and leptin significantly. Different doses of choy extract significantly reduced the levels of leptin, glucose, triglycerides and liver enzymes (ALP / AST / ALT). LDL levels decreased. HDL levels also increased and cholesterol levels did not change Conclusion: In this study, the reducing effects of biochemical factors were observed at doses of 50, 100 and 200 mg/kg of extract, which may be evidenced by the positive effects of the extract of this plant on reducing harmful fats in the biochemical factors of the blood and the weight of the rats. Daily consumption of low dose of theextract of this plant can lead to fat metabolism and weight loss.
1-اسکندری، م.، محمدی، ج.، دلاویز، ح.، حسینی، ا. 1394. اثر عصاره هیدروالکلی بادرنجبویه دنایی بر میزان گلوکز و لیپیدهای خون در موش های صحرایی دیابتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا، 5(4)، 526-533.
2-ریاحی، س.، نجات بخش، ر، مهمازی، س. ۱۳۹۴. بررسی تاثیر عصاره آبی زیره سبز در کنترل وزن موش های صحرایی نر ویستار دریافت کننده رژیم غذایی پر چرب. فصل نامه علمی پژوهشی فیزیولوژی و تکوین جانوری، پیاپی ۳۲، دوره ۹، شماره۱ . صفحه ۷۹-۸۴.
3-سترکی، م.، شاهین فرد، ن.، انصاری، ر.، فروزنده، ز.، اصغر زاده، س.، رفیعیان، م. 1392. بررسی اثر مقایسه ای عصاره هیدروالکلی شوید و استاتین بر پروفایل لیپیدی. مجله دانشگاه علوم پزشکی کرمان، ۲۰(۲): ۱۶۸-۱۵۸.
4-عباسی دلوئی، آ.، ضیاءالحق،س ر.، براری، ع. ۱۴۰۰. فصل نامه علمی پژوهشی فیزیولوژی و تکوین جانوری. بررسی اثر یک دوره تمرین هوازی و مکمل سیر بر ساختار بافت قلب در موش های چاق. پیاپی ۵۴، جلد ۱۴ شماره۳. صفحه ۷۳-۸۴.
5-مرادخانی، ط.، عیدی، م.، سعیدی نیا، ع. 1395. اثر هیپولیپیدمیک اسانس شوید در موش های صحرایی هیپرلیپیدمیک. فصل نامه علمی- پژوهشی زیست شناسی تکوینی. سال ۹، شماره۱ . ۱-۱۰.
6.Shahat, A., Ahmed, H., Faiza, M., Ghaleb, H. (2012). Regulation of obesity and lipid disorders by Foeniculum vulgare extracts and Plantago ovata in high-fat diet-induced obese rats. American Journal of Food Technology., 10( 7); 622-632.
7.Bohlouli, S., Hasanvand, S. (2020.) Evaluation of antimicrobial effect of Ferulago angulata on Staphylococcus aureus growth isolated from subclinical mastitis, inVitro Study. J Clin Res Paramed Sci., 9(1);1-6.
8.Bohlouli, S., Rostami nasab, G. ( 2019). Effect of hydroalcoholic extract of Ferollago angulata on sperm and testosterone indices in male rats . SJIMU., 27 (3);47-55.
9.Bohlouli, S., Sadeghi, E. (2016). Growth performance and haematological and immunological indices of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) finger lings supplemented with dietary Ferulago angulata(Schlecht) Boiss. Acta Vet Brno., 85(3); 231-238.
10.Bok, SH., Park, SY., Park, YB., Lee, MK., Jeon, SM., Jeong, TS. (2002). Quercetin dehydrate and gallate supplements lower plasma andhepatic lipids and change activities ofhepatic antioxidant enzymes in highcholesterol-fed rats. Int J Vitam Nutr Res.,72(3); 161-169.
11.Boque, N., Campion, J., de la Iglesia, R., de la Garza, AL., Milagro, FI., San Roman, B. ( 2013). Screening of polyphenolic plant extracts for anti-obesity properties in Wistar rats. Journal of the Science of Food and Agriculture., 93(5);1226-1232.
12.Hajer, GR., van Haeften, TW., Visseren, FL. (2008). Adipose tissue dysfunction in obesity, diabetes, and vascular diseases. Eur Heart J, 29(24); 2959-71.
13.Hassanipour Azgomi, S., Fathalipour, M., Daryabeigi Khotbesara, R., Soheili azad, A. (2015). Prevalence of obesity and over weight in students of Tehran University of medical sciences. jms.,4 (4) ;40-45..
14.Mashayekhiasl, N., Amerizadeh, A., Teimouri Jervekani, Z., Sadegh, M. (2020). Effect of fenugreek consumption on serum lipid profile: A systematic review and meta-analysis. Phytotherapy Research, 34(9); 2230-2245.
15.Heydari, F.,Mirazi, N. (2016). Effect of hydro-alcholic extract of Pelargonium graveolens L. on serum lipid profile in male rat. Journal of Kashan University of Medical Sciences., 20(3);196-204.
16.Janghorbani, M., Amini, M., Willett, WC., Gouya, MM., Delavari, A., Alikhani, S.(2007). Firstnationwide survey of prevalence of overweight, underweight, and abdominal obesity in Iranian adults. Obesity.,15(11); 2797-808.
17.Liu, IM., Tzeng, TF., Liou, SS., Chang, C J. (2012). Regulation of obesity and lipid disorders by extracts from Angelica acutiloba root in high-fat diet-induced obese rats. Phytotherapy research., 26(2); 223–230.
18.MusaviEzmare, F., Mazani, M., Heydarian, E., Alipanah-Moghadam, R., Rafieian-Kopaei, M., Ebrahimi, M., Shahinfard, N . (2015). Effect of hydroalcoholic extract of chevil (Ferulago angulata) on glucose and lipid in diabetic male rats. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism., 17 (3);230-237.
19.Pal, S., Ho, N., Santos, C., Dubois, P., Mamo, J., Crof,t K. (2003). Red win polyphenolics increase LDL receptor expression and activity and suppress the secretion of ApoB100 from human HepG2 cells. J Nutr., 133; 700-706.
20.Parsamehr, R.S., Bohlouli, S.(2019). The effect of Ferulago angulata (Schelchet) Boiss on blood glucose levels and suppression of diabetes in rats. Acta Vet.; 88; 349-354.
21.Rostami Nassab, G., Bohlouli, S., Ghanbari, A. (2018). Therapeutic effect of Ferulago angulata Extract on reproductive parameters and serum testosterone levels in Diabetic Male Rats journal of reports in pharmaceutical sciences., 7(1); 1-8.
22.Rostamkhani, S., Mahmazi, S., Ghorbanlou, M., Shokri, S., Nejatbakhsh, R., Vahid Bayati, V.( 2017). Effects of Aqueous cinnamon Extract on Body mass index, organs weight and biochemical indices of male wistar rats on a high-fat diet. Jundishapur Scientific Medical Gournal.,16(6); 693-703.
23.Sadeghi, E., Mahtabani, A., Etminan, A., Karami, F. (2016). Stabilization of soybean oil during accelerated storage by essential oil of Ferulago angulata Boiss. International journalfood Science &Technology., 53; 1199–1204.
24.Seidell, JC.( 2014). World wide prevalence of obesity in adults. handbook of obesity: Epidemology, Etiology, and Physiopathology, 1; 47.
25.Suijian, Qi., Delong, Z. (2013). Lotus seed epicarp extract as potential antioxidant and anti-obesity additive in Chinese Cantonese Sausage. Meat Science., 93(2);257-62.
26.TabatabaeiYazdi, F., Alizade Behbahani, B., Heidari sureshjani, M. (2014). The comparison of antimicrobial effects of Chevil (Ferulago angulata) extract with a variety of common therapeutic antibiotics in vitro. Journal of Arak University of Medical Science., 17;35-46.
27.Xu, F., Gao, Z., Zhang, J., Rivera, CA., Yin, J., Weng, J. (2010). Lack of SIRT1 (Mammalian sirtuin 1) activity leads to liver steatosis in the SIRT1+/- mice: a role of lipid mobilization and inflammation. Endocrinology., 151(6);2504-2514.
28.Zare Shahneh, F., Valiyari, S., Azadmehr, A., Hajiaghaee, R., Bandehagh, A., Baradaran B. (2013). Cytotoxic activities of Ferulago angulata extract on human leukemia and lymphoma cells by induction of apoptosis. Journal of Medicinal Plants Research March., 7(11); 677-682.
_||_