بررسی اثرعصاره هیدروالکلی پوست موز دربیماری سنگ کلیه القاء شده توسط اتیلن گلیکول در موش های نر صحرایی نژاد ویستار DOR: 20.1001.1.17359880.1399.14.1.8.1
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیسمیرا بابای نوروزی 1 , پرستو رحیمی 2 , مهدی رهنما 3
1 - گروه زیست شناسی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان ایران.
2 - دانشگاه آزاد زنجان
3 - گروه زیست شناسی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان ایران.
کلید واژه: اتیلن گلیکول, رت, عصاره پوست موز, سنگ کلیه, موز,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه از مسائل مهم در پیشگیری از بروز بیماری های کلیوی می باشد. پوست موز دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، بهبود و ترمیم بافتی است و به علت خاصیت قلیایی، افزایش دهنده سیترات و کاهنده کلسیم ادرار و اوره و کراتینین خون است. هدف از این پژوهش بررسی اثرعصاره هیدروالکلی پوست موز بر بروز سنگ کلیه اگزالات کلسیمی در موش های نر صحرایی نژاد ویستار القاء شده توسط اتیلن گلیکول می باشد.روش کار: در این پژوهش اثر عصاره هیدروالکلی پوست موز در بیماری سنگ کلیه القاء شده توسط اتیلن گلیکول در 32موش های نر نژاد ویستار در 6 گروه در 31 روز آزمایش شد. کنترل مثبت غذا و آب، کنترل منفی غذا و آب و محلول اتیلن گلیکول1%، شاهد 1 و 2 غذا، آب و عصاره پوست موز: غلظت 100 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم، تجربی 1 و 2 غذا و آب و عصاره پوست موز: غلظت 100 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم +محلول اتیلن گلیکول1% دریافت می کردند. ادرار 24 ساعته و خون جهت آنالیز بیوشیمیایی جمع آوری شدند. بافت کلیه از نظر میزان تجمع اگزالات کلسیم به روش هماتوکسیلین -ائوزین مورد بررسی بافت شناسی قرار گرفت.یافته ها: بررسی ها نشان داد کراتینین، اسیداوریک، اوره خون و کلسیم ادرار بین کنترل منفی و گروه های تجربی 2 اختلاف معنی داری دارند، اوره و سیترات ادرار کنترل منفی و تمامی گروه ها و اگزالات ادرار کنترل منفی و کنترل سالم اختلاف معنی داری داشتند. بررسی های بافت شناسی کلیه نشان از بهبود بافت کلیه و کم شدن تعداد بلورهای اگزالات کلسیم ایجاد شده تخت تاثیر اتیلن گلیکول داشت و بلورهای کورتکس و مدولای کنترل منفی اختلاف معنی داری با تمامی گروه ها نشان داد(05/0P<).نتیجه گیری: نتایج نشان از اثر بخشی عصاره پوست موز بر جلوگیری از ایجاد سنگ کلیه و بهبود عوارض بافتی ناشی از مصرف اتیلن گلیکول با مهار مسیرهای تشکیل اگزالات کلسیم به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارد.
Inroduction & Objective:Prevention of kidney stone formation is one of the important issues in preventing kidney disease. Banana’s peel has antioxidant, anti-inflammatory and tissue repairing properties, and due to its alkaline properties, it increases citrate and decreases urinary calcium, urea and blood creatinine.Material and Method:In this study, 32 males of Wistar divided into 6 groups. Healthy control used only food and water, negative control group rats, used food, water, and 1% ethylene glycol solution. The control group 1, used food, water and solution of banana’s peel at concentrations of 100 mg / kg and 150 mg / kg orally. Experimental 1 used food , water, and 100 kg concentration of banana's skin extract solution with 1% ethylene glycol .Experimental 2 rats, used food , water, solution of banana's peel extract at concentration of 150 mg / kg with 1% ethylene glycol solution. At the end 24 urine, blood kidneys of samples were collected. Kidney tissue was histological examined with hematoxylin-eosin for accumulation of calcium oxalate.Results: Significant differences were observed in creatinine and blood uric acid in the negative control group compared to experimental 2.The highest urea levels in the blood were observed in the negative control Negative control had significant difference with experimental 1. Urea and urinary citrate in the negative control had significant difference compared to all groups. Urinary oxalate in the negative control a statistically significant difference was observed compared to healthy control .Also, the amount of crystals in total renal tissue between experimental groups 1 and experimental group 2 with negative control group and other groups significant statistical differences were observed (P <0.05). Renal histological examinations showed improvement of renal tissue .Conclusion: The results show the effectiveness of banana peel extract on preventing kidney stones and improving tissue complications due to ethylene glycol consumption by inhibiting the formation of calcium oxalate due to its antioxidant and anti-inflammatory properties.
1.Ahmed, MS., El Tanbouly, ND., Islam, WT., Sieem, AA., El Senousy, AS. (2005). Antiinflammatory flavonoids from opuntia dillenii(Ker-Gawl) Haw. Flowers Growing in Egypt Phytother, 19; 807-9.
2.Anatol, T., Pinto Pereira, L., Simeon, D., Sawh, L. (2003). Risk factors Med for urinary tract calculi in Trinidad. Trop Med Int Health, 8(4); 348-353.
3.Azarfar, A., Esmaeili, M., Tousi, N., Naseri, M., Ghane, F., Ravanshad, Y. (2016). Evaluation of the effects of magnesium supplement in primary and secondary preventions of nephrolithiasis: a systematic review. Rev Clin Med, 3(1); 18-22.
4.Balcke, P., Schmidt, P., Zazgornik, J., Kopsa, H., Minar, E. (1983). Pyridoxine therapy in patients with renal calcium oxalate calculi. Proc Eur Dial Transpl Assoc Eur Dial Transpl Assoc, 20; 417–21.
5.Bardaoui, M., Sakly, R., Neffati, F., Mohamed, NF., Abdelhamid, EH. (2009). Effect of vitamin A supplemented diet on calcium oxalate renal stone formation in rats. Urol Int, 82(4); 464-71.
6.Cao, ZG., Liu, JH., Zhou, SW., Wu, W., Yin, CP., Wu, JZ. (2004). The effects of the active constituents of Alisma orientalis on renal stone formation and bikunin expression in rat urolithiasis model. Zhonghua Yi Xue Za Zhi, 84(15); 1276-9.
7.Comalada, M., Ballester, I., Bailon, E., Sierra, S., Xaus, J., Galvez, J. (2006). Inhibition of pro-inflammatory markers in primary bone marrow-derived mouse macrophages by naturally occurring flavonoids: Analysis of the structure-activity relationship, Biochem. Pharmacol, 72; 1010-1021.
8.Curhan, G.C., Willett, W.C., Speizer, FE., Stampfer, MJ. (1999). Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in women. J Am Soc Nephrol, 10; 840–845.
9.Daudan, M., Bounxouei, B., Santa Cruz, F. (20040. Composition of renal stones currently observed in non- industrialized countries. Prog Urol, 14(6); 1151-61.
10.Daudon, M., Donsimoni, R., Hennequin, C. (2005). Sex- and age-related composition of 10617 calculi analyzed by infrared spectroscopy. Urol Res, 23; 319–26.
11.Edenta, C., Okoduwa, SIR., Okpe, O. (2017). Effects of aqueous extract of three cultivars of banana (Musa acuminata) fruit peel on kidney and liver function indices in wistar rats. Medicines, 4(4); 77.
12.Eidi, M., Sadeghipour, A., Eidi, A., Pouyan, O., Shahmohammadi, P., Bahar, M. (2009). Effect of hydro-alcoholic extract from Zea mays L. on experimentally nephrolithiasic rats. Medicines, 4 (2); 51-57.
13.Ferraro, PM., Mandel, EI., Curhan, GC., Gambaro, G., Taylor, EN. (2016). Dietary protein and potassium, diet–dependent net acid load, and risk of incident kidney stones. Clin J Am Soc Nephrol, 11(10); 1834–1844.
14.Ferraro, PM., Taylor, EN., Gambaro, G., Curhan, GC. (2018). Vitamin B6 intake and the risk of incident kidney stones. Urolithiasis, 46(3); 265-270.
15.Hadjzadeh, MR., Khoei, A., Parizadeh, M., Hajzadeh, Z. (2006). The effects of ethanolic extract of Nigella sativa seeds on ethylene glycol induced kidney stones in rat. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, 9 (31); 158-166.
16.Halabe, A., Shor, R., Wong, NL., Sutton, RA. (2003). Effect of vitamin D3 on the conversion of ethylene glycol to glycolate and oxalate in ethylene glycol-fed rats. Clinical Chimie Acta, 330; 135-139.
17.Henry, B. (2011). Clinical diagnosis and management by laboratory methods. 22nd ed. Philadelphia: W.B.Saunders, 474 – 478.
18.Johansson, G., Backman, U., Danielson, BG., Fellström, B., Ljunghall, S., Wikström, B. (1982). Effects of magnesium hydroxide in renal stone disease. J Am Coll utr., 1(2); 179-85.
19.Kumar, KPS., Bhowmik, D., Duraivel, S., Umadevi, M. (2012). Traditional and medicinal uses of banana. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 1(3); 51-63.
20.Levy, FL., Adams Huet, B., Pak, CY. (1995). Ambulatory evaluation of nephrolithiasis: an update of a 1980 protocol. Am J Med., 98; 50-9.
21.Long, C., Phipps, WJ., Cassmer, VL. (1993). Medical surgical nursing.St Lois: Mosbeyyear book company.
22.Mitwalli, A., Ayiomamitis, A., Grass, L., Oreopoulos, DG. (1988). Control of hyperoxaluria with large doses of pyridoxine in patients with kidney stones. Int Urol Nephrol., 20; 353–9.
23.Moyer, RA., Hummer, KE., Finn, CE., Frei, B., Wrolstad, RE. (2002). Anthocyanins, phenolics, and antioxidant capacity in diverse small fruits: Vaccinium, Rubus, and Ribes. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 50; 519– 525.
24.Nair, MP., Mahajan, S., Reynolds, JL., Aalinkeel, R., Nair, H., Schwartz, SA, et al. (2006). The flavonoid quercetin inhibits proinflammatory cytokine (Tumor necrosis factor alpha) gene expressionin normal peripheral blood mononuclear cells via modulation of the NF- kappa beta system. Clin
Vaccin Immunol, 13; 319-28.
25.Pak, CY., Poindexter, JR., Adams-Huet, B., Pearle, MS. (2003). Predictive value of kidney stone composition in the detection of metabolic abnormalities. Am J Med., 115; 26–32.
26.Panigrahi, PN., Dey, S., Sahoo, M., Dan, A. (2017). Antiurolithiatic and antioxidant efficacy of Musa paradisiaca pseudostem on ethylene glycol-induced nephrolithiasis in rat. Indian J Pharmacol, 49(1); 77-83.
27.Parmar, MS. (2004). Clinical review kidney stones. BMJ., 328; 1420–4.
28.Shafaeifar, A., Mehrabi, S., Malekzadeh, J., Jannesar, R., Sadeghi, H., Vahdani, R. (2012). Effect of hydrophilic extract of Alhagi maurorum on ethylene glycol-induced renal stone in male wistar rats. Armaghane-danesh, 17 (2); 129-138.
29.Shi, J., Arunasalam, K., Yeung, D., Kakuda, Y., Mittal, G., Jiang, Y. (2004). Saponins from edible legumes: chemistry, processing, and health benefits. J. Med. Food., 7; 67-78.
30.Smeltzer, SC., Bare, BG. (2004).Textbook of medical surgical nursing. 10 th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins.
31.Smith, P. (2008). Vitamin B12 deficiency: causes, evaluation and treatment. TSMJ., 9; 36-8.
32.Sorensen, MD., His, RS., Chi, T., Shara, N., Wactawski-Wende, J., Kahn, AJ. (2014). Dietary intake of fiber, fruit, and vegetables decrease the risk of incident kidney stones in women: a women's health initiative (whi) report. J Urol., 192(6); 1694–1699
_||_