ارزیابی روشهای مختلف تعیین ضریب تشتکتبخیر کلاسA جهت تخمین تبخیر- تعرق روزانه در منطقه اسلام آبادغرب
محورهای موضوعی : آبیاری و زهکشیامیرحسین ناظمی 1 , محمد امین پرندین 2 , سیدعلی اشرف صدرالدینی 3
1 - گروه مهندسی آب ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه تبریز
2 - گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
3 - استادگروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
کلید واژه: ضریب تبیین, اسلامآبادغرب, تشتک تبخیر کلاسA, روش اورنگ, ضریب تشتک,
چکیده مقاله :
انرژی گرمایی موجود در محیط، موجب تبخیر آب موجود در آبکره میشود و این عمل تا اشباع هوا از بخار آب ادامه مییابد. تبخیر ممکن است از سطوح آزاد آب، از سطح مرطوب خاک و یا به صورت تعرق از سطح گیاهان صورت گیرد. یک روش رایج در تخمین تبخیر-تعرق مرجع ( ) استفاده از تشتک کلاس A میباشد که در این حالت از حاصلضرب تبخیر از تشتک کلاس A در ضریب تشتک (Kp) بدست میآید. تغییرات ضریب تشتک بستگی به موقعیت قرارگیری آن و شرایط آب وهوایی دارد. چندین روش برای تخمین ضریب تشتک تبخیر وجود دارد که در تمام آنها از میانگین دادههای روزانه سرعت باد (U)، رطوبت نسبی (H) و طول پوشش (F) استفاده میگردد. هدف از انجام این تحقیق یافتن بهترین روش محاسبه ضریب تشتک تبخیر درمنطقه اسلام آبادغرب، در میان روابط تجربی دورنبوس و پروئیت ، مدل کوئنکا، مدل آلن و پروت، مدل اشنایدر، مدل پریرا و همکاران، مدل اورنگ و مدل فائو 56 (آلن و همکاران) باتوجه به دادههای هواشناسی ایستگاه اسلامآبادغرب و مقایسه آنها با مقادیر Kp حاصله از تقسیم بر تبخیر اندازهگیری شده میباشد. مقادیر از داده های لایسیمتری در سال 1395 استخراج شده است. نتایج نشان داد روش اورنگ با جذر میانگین مربعات اختلاف 008/0، راندمان یا کارایی با مقدار98/0و میانگین درصد خطای (003/0) بسیار کمتر نسبت به سایر روشها برتری دارد و ضریب تبیین (98/0) نیز نشان دهنده مناسب بودن روش اورنگ میباشد.
Thermal energy in the air, causing the evaporation of water in the hydrosphere Tremblay and This action continues until saturation the air from the water vapor. evaporate maybe accur from surface water or from wet soil or transpiration from the plants. a common method to estimate ( ) is using class A pan Evaporation, In this case, multiplying of evaporation from class A pan Evaporation in pan coefficient (Kp) can be achieved (ET0). Pan coefficient (Kp) depends on the location and weather conditions. There are several ways to estimate evaporation pan Coefficient that in all of them is used from daily mean of wind speed (U), relative humidity (H) and the cover (F). The purpose of this research is to find the best evaporation pan coefficient method in Islamabad-Gharb Area, between empirical methods Doorenbos And Pruitt (1977), the Cuenca (1989), the Allen and Pruitt (1991), Model Schneider (1992), model Pereira et al. (1995), the Orang (1998) and the FAO 56 (Allen et al. (1998)) according to the data of meteorological stations Islamabad-Gharb and Compare them with Kp values obtained by dividing the . The values of ET0 are extracted from the lysimetric data from 1395. The results showed that Orang model with a correlation coefficient of 0.99, the root mean square difference of 0.008, efficiency or performance of 0.98 and the mean percentage error (0.003) is much less than other methods shows better and The coefficient of determination show the suitability of the Orang method (0.98).
_||_