اثر بتاگلوکان مخمر بر میزان آلبومین، گلوبولین، اوره و پروتئین تام پلاسمای جوجههای گوشتی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیعلی کارگری رضاپور 1 * , سمیه قبادی 2 , افشین ذاکری 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده کشاورزی، استادیار گروه علوم دامی، تبریز، ایران.
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده کشاورزی، دانشآموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، تبریز، ایران.
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده کشاورزی، استادیار گروه علوم دامی، تبریز، ایران.
کلید واژه: اوره, جوجه گوشتی, آلبومین, بتاگلوکان مخمر, گلوبولین,
چکیده مقاله :
بتاگلوکانهای حاصل از دیواره سلولی مخمر به عنوان جایگزینهایی برای آنتیبیوتیکها میباشند زیرا، نشان داده شده که آنها عملکرد رشد را بهبود میدهند و سیستم ایمنی پرندگان نابالغ را تحریک میکنند. در این مطالعه تأثیر سطوح مختلف بتاگلوکان مخمر بر برخی فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی ارزیابی شد. 144 قطعه جوجه یکروزه نژاد رأس 308 شامل 72 قطعه جوجه نر و 72 قطعه جوجه ماده در پنهای جداگانه تحت شرایط کاملاً یکسان از نظر محیط پرورشی و تغذیه ای در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی (فاکتور نخست: سطوح بتاگلوکان شامل صفر، 04/0 و 08/0 درصد جیره غذایی پایه و فاکتور دوم: جنس: نر و ماده) با سه تکرار تقسیمبندی و اجرا گردید. در روز 34 از هر تکرار دو نمونه خون اخذ گردید و سطح پلاسمایی آلبومین، گلوبولین، پروتئین تام و اوره اندازه گیری شد. آنالیز آماری نتایج بدست آمده نشان داد که فاکتور بتاگلوکان مخمر اثر معنی داری بر آلبومین، گلوبولین، اوره و پروتئین تام پلاسمای خون نداشت. ولی اثر جنس بر آلبومین و پروتئین تام پلاسما معنی دار بود (05/0>p)، به طوریکه میزان آلبومین و پروتئین تام پلاسمای جوجههای ماده به صورت معنیداری بیشتر از جوجههای نر بود. اثر متقابل دو فاکتور نیز معنی دار نبود. بنابراین، در مجموع می توان چنین نتیجهگیری کرد که بتاگلوکان مخمر در سطوح یاد شده فاقد اثر معنی دار بر فراسنجه های مورد مطالعه است.
Glucans derived from yeast cell wall are promising alternatives to antibiotics, as they have been shown to improve growth performance and stimulate the immune system of immature broilers. In this study we evaluated the effect of different levels of yeast beta-glucan (YBG) on some blood parametrs of broiler chickens. In a factorial experiment based on completely randomized design (the first factor: YBG levels: 0, 0.04 and 0.08% of basal diet and sex as a second factor) 144 day old chicks (72 male and 72 female) were selected and allocated to different treatments (three replicates of each treatment). The overall experimental period was 34 days. At the end of study, two birds from each pen were randomly selected as a sample. The level of albumin, globulin, urea and total protein was measured on blood samples. Statistical analysis of the results showed that the YBG had no significant effect on albumin, globulin, urea and total protein level. But the amount of plasma albumin and total protein in female chicks was significantly higher than male chicks (p<0.05). The interaction effect of the two factors was not significant. Therefore, it can be concluded that the mentioned levels of yeast beta-glucan had no significant effect on the studied parameters.