تأثیر اِل-کارنیتین و نوع چربی بر خصوصیات لاشه و سیستم ایمنی جوجههای گوشتی
محورهای موضوعی :
آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
خسرو پارسائیمهر
1
,
حبیب چراغی
2
,
سعید حسینزاده
3
,
محمد افروزیه
4
,
عباسعلی احمدینقدهی
5
1 - کارشناس ارشد واحد دامپروری ایستگاه تحقیقاتی خلعت پوشان، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.
2 - کارشناس واحد دامپروری ایستگاه تحقیقاتی خلعت پوشان، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.
3 - دانشآموخته علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
4 - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
5 - کارشناس ارشد علوم دامی، مدرس هنرستان کشاورزی شهید اسماعیلی نقده، ایران.
تاریخ دریافت : 1393/05/03
تاریخ پذیرش : 1393/07/28
تاریخ انتشار : 1393/06/01
کلید واژه:
جوجههای گوشتی,
سیستم ایمنی,
ال-کارنیتین,
منابع چربی,
خصوصیات لاشه,
چکیده مقاله :
در این تحقیق 240 قطعه جوجه نـر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار و 10 قطعه جوجه سویه راس 308 در هر تکرار استـفاده شد. طول دوره پرورش 42 روز بود. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره حاوی 5 درصد چربی گیاهی (جیره فاقد ال-کارنیتین)، 2- جیره حاوی 5 درصد چربی گیاهی و 300 میلیگرم ال-کارنیتین، 3- جیره حاوی 5 درصد چربی حیوانی (جیره فاقد ال-کارنیتین)، 4- جیره حاوی 5 درصد چربی حیوانی و 300 میلیگرم ال-کارنیتین، 5-جیره حاوی مخلوط چربی گیاهی و حیوانی (به نسبت مساوی 5/2 درصد) فاقد ال-کارنیتین، 6- جیره حاوی مخلوط چربی گیاهی و حیوانی ( به نسبت مساوی 5/2 درصد) با 300 میلی گرم ال-کارنیتین بود. تیمار حاوی چربی حیوانی و ال-کارنیتین باعث افزایش وزن جوجهها در دوره رشد و کل دوره شد. از طرف دیگر افزودن ال-کارنیتین در جیره باعث افزایش وزن نسبی لاشه قابل طبخ، سینه و ران در جوجهها و باعث کاهش چربی حفره بطنی شد. همچنین تیمارهای حاوی ال-کارنیتین باعث افزایش وزن قلب، بورس، تیموس و طحال شدند. افزودن ال-کارنیتین در جیره تأثیر معنیداری بر میزان گلوکز، پروتئین، آلبومین و گلوبولین نداشت. افزودن ال-کارنیتین در جیره تاثیر معنیداری بر پاسخ جوجهها بر علیه واکسن نیوکاسل در 32 روزگی داشت ولی تاثیر معنیداری نسبت به پاسخ جوجهها علیه واکسن نیوکاسل در 42 روزگی نداشت. با توجه به نتایج تحقیق اخیر میتوان گفت افزودن ال-کارنیتین در جیره جوجههای گوشتی تاثیر بهسزایی بر عملکرد و سیستم ایمنی آنها دارد.
چکیده انگلیسی:
Two hundred and forty one-day-old male broilers (Ross-308) in 6 treatments with 4 replicates and 10 birds in each replicate were used in this experiment. Dietary treatments consisted of: 1)diet with 5% vegetable oil (T1), 2) diet with 5% vegetable oil + 300mg/kg L-carnitine (T2), 3)diet with 5% animal fat (T3), 4)diet with 5% animal fat + 300mg/kg L-carnitine (T4), 4)diet whit mixed vegetable and animal fat (equal to 2.5%) (T5), 5) diet whit mixed vegetable and animal fat (equal to 2.5%) + 300mg/kg L-carnitine (T6). The diets with L-carnitine showed a significant effect on body weight in grower and whole growth period (p<0.05). Also adding L-carnitine in the diet increased carcass weight, leg and Breast meat and reduced abdominal fat (p<0.05). Adding L-carnitine in the diet had a significant effect on heart, liver, fabricious boursa, thymus and spleen weight (p<0.05). But adding L-carnitine in the diet had no significant effect on glucose, protein, albumin and globulins of blood (p>0.05). Also adding L-carnitine had a significant effect on HI Newcastle titer on the 32nd day (p<0.05) but it had no significant effect on HI Newcastle titer on the 42nd day (p>0.05).
منابع و مأخذ:
· خیرخواه، ا.ر.، رحیمی، ش.، کریمیترشیزی، م.ا.، و ملکمحمدی، ح. (1388) .تاثیر تغذیه سطوح مختلف ال کارنیتین در جیره مرغهای مادر و جوجههای گوشتی بر عملکرد، ترکیبات سرم خون، خصوصیات لاشه و سیستم ایمنی جوجههای گوشتی. مجله تحقیقات دامپزشکی، دوره 62، شماره 4، صفحات: 289-283.
· مرادی، ا.، گرائیلی، م. و نیکپور، ک. (1383). ال-کارنیتین در تغذیه حیوانات. چاپ اول، انتشارات ژیان، صفحه: 182.
· Barker, D.L. and Sell, J.L. (1994). Dietary carnitine did not influence performance and carcass composition of broiler chicken and young turkeys fed low- or high- fat diets. Poultry Science, 73: 281-287.
· Borum, P.R. (1983). Carnitine. Annual Review Nutrition, 3: 233-259.
· Bremer, J. (1983). Carnitine metabolism and functions. Physiological Review, 63: 1421-1480.
· Biber, L. (1988). Carnitine. Annual Review Biochemistry, 57:261-283.
· Bish, C.L., Beans, W.L., Ruszler, P.L. and Cherry, J.A. (1985). Body weight influence on egg production. Poultry Science, 2259-2262.
· Buyse, J., Janssens, G.P. and Decuypere, E. (2001). The effects of dietary L-Carnitine supplementation on the performance, organ weights and circulating hormone and metabolite concentrations of broiler chickens reared under a normal or low temperature schedule. British Poultry Science, 42(2): 230-241.
· Cartwright, A.L., Mcmurtry, P.J. and Plavink, I. (1986). Effect of early feed restriction on adipose cellularity of broilers. Poultry Science 65 (supplement1): 21(abstracts).
· Daskiran, M. and Tetter, R.G. (2001). Effect of dietary L-carnitine (Carnicking) supplementation on overall performance and carcass characteristics of seven week-old broiler chickens. Animal Science Research Report, 1-5.
· Deufel, T. (1990). Determination of L-carnitine in biological fluids and tissues. Journal of Clinical Chemistry and Clinical Biochemistry, 28: 307-311.
· Harmear, J. (2002). The Physiological role of L-carnitine. Lohmann Information, 27: 22-25.
· Leibetseder, J. (1995). Studies on the effects of L-carnitine in poultry. Animal Nutrition, 48: 97-108.
· Lien, T.F. and Horng, Y.M. (2001). The effect of supplementary dietary L-carnitne on the performance, serum componens, carcass traits enzyme activates of broiler chickens. British Poultry Science, 42: 92-95.
· Mast, J., Buyse, J. and Godderis, B.M. (2000). Dietary L-carnitine supplementation increases antigen-specific immunoglobulin G in broiler chickens. British Journal of Nutrition, 83:161-166.
· Nitsan, Z., Dvorin, A., Zoref, Z. and Mokady, S. (1997). Effect of added soybean oil and dietary energy on metabolizable and net energy of broiler diets. British Poultry Science, 38: 101-106.
· Owen, K.Q., Nelssen, J.L., Coodband, R.D., Weeden, T.L. and Blum, S.A. (1996(. Effect of L- carnitine and soybean oil on growth performance and body composition of early weaned pigs. Journal of Animal Science, 74: 1612-1619.
· Pesti, G.M., Bakalli, R.I., Qiao, M. and Sterling, K.G. )2002(. A comparison of eight grades of fat as broiler feed ingredients. Poulty Science, 81: 382-390.
· Rabie, M.H., Szilagyi, M. and Gippert, T. (1997). Effects of dietary supplementation of diets differing in energy levels on performance, abdominal fat content, and yield and composition of edible meat of broilers. British Journal of Nutrition, 80(4): 221-229.
· Rabie, M.H., Szilagyi, M. and Gippert, T. (1997). Effects of dietary L-carnitine on the performance and egg quality of laying hens from 65-73 weeks of age. British Journal of Nutrition, 78: 615-62.
· Rabie, M.H. and Szilágyi, M. (1998). Effects of L-carnitine supplementation of diets differing in energy levels on performance, abdominal fat content, and yield and composition of edible meat of broilers. British Journal of Nutrition, 80: 391-400.
· SAS, Ins. )1998(. SAS/STET Users Guide. Release 6.3 SAS Inc: Carry, NC.
· Sandor, A., Kispal, G.y., Kerner, J. and Alkonyi, I. (1983). Combined effect of ascorbic acid deficiency and under feeding on hepatic carnitine level in quinea-piqs. Cellular and molecular life sciences, 39:512-513.
· Sanz, M., Lopez-Bote, C.J., Monoyo, D. and Bautista, J.M. )2000(. Abdominal fat deposition and fatty acid synthesis are lower and B-oxidation is higher in broiler chickens fed diets containing unsaturated rather than saturated fat. Journal of Nutrition, 130: 3034-3037.
· Xu, Z.R., Wang, M.Q., Mao, H.X., Zhan, X.A. and Hu, C.H. (2003). Effect of L – carnitine on growth performance, carcass composition and metabolism of lipids in male broiler. Poultry Science, 82: 408-413.