تاثیر عصاره دارچین بر میزان بیان ژن COX-2 کبدی و تغییرات پروفایل لیپیدی در سرم جوجههای گوشتی سالم و آلوده به اشریشیا کولی
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
سید محمود طباطبائی
1
*
,
رضا بدل زاده
2
,
رضا محمدنژاد
3
,
بهمن یوسفی
4
1 - استادیار گروه فیزیولوژی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
2 - 1 مرکز تحقیقات کاربردی داروئی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران.
2 مرکز تحقیقات ایمونولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران.
3 - مرکز تحقیقات کاربردی داروئی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران.
4 - مرکز تحقیقات ایمونولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران.
کلید واژه: جوجههای گوشتی, اشریشیا کولی, پروفایل لیپیدی, دارچین,
چکیده مقاله :
استفاده از گیاهان دارویی به جای آنتی بیوتیک ها به دلیل خواص چندگانه آنها در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری های دام و طیور می تواند فواید زیادی داشته باشد. این مطالعه، اثرات عصاره دارچین بر سطح بیان ژن سیکلوکسیژناز-2 (COX-2) کبدی و تغییرات پروفایل لیپیدی در سرم جوجه های گوشتی سالم و آلوده به اشریشیا کولی را بررسی کرده است. 90 قطعه جوجه با نژاد Ross-308 در گروه های سالم و آلوده به باکتری، رژیم غذایی نرمال یا رژیم غذایی به همراه عصاره دارچین در غلظت های 100 و 200 میلی گرم در هر کیلوگرم جیره غذایی دریافت نمودند. سوسپانسیون اشریشیا کولی (cfu/ml 108) به صورت زیرجلدی 12 روز پس از تجویز عصاره به جوجه ها تزریق شد و 72 ساعت بعد، نمونه های خون برای اندازه گیری مقادیر متغیرهای پروفایل لیپیدی و سپس نمونه های بافت کبد برای تعیین سطح بیان ژن COX-2 از طریق Real-time PCR به دست آمد. آلودگی به اشریشیا کولی به طور معنی داری میزان بیان ژن COX-2 کبدی و برخی از متغیرهای پروفایل لیپیدی (تری گلیسرید) سرم را در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد (05/0p<). پیش درمانی با مکمل دارچین در جیره غذایی جوجه های آلوده به باکتری، مقادیر COX-2 کبدی و تری گلیسرید سرم را به طور معنی داری نسبت به گروه دریافت کننده اشریشیا کولی کاهش داد (05/0p<). تجویز عصاره دارچین نتوانست تاثیر آماری معنیداری بر پارامترهای فوق در جوجه های سالم داشته باشد. در نتیجه، اضافه کردن عصاره دارچین در رژیم غذایی جوجه ها می تواند از آسیب های التهابی و اکسیداتیو بافتی ناشی از شرایط پاتولوژیک نظیر آلودگی به اشریشیا کولی جلوگیری کند.
The use of herbal medicine instead of antibiotics for treatment of livestock and poultry disease could have many beneficial implication due to their multiplex activities. This study has investigated the effects of cinnamon extract on cyclooxygenase-2 (COX-2) gene expression level in liver and lipid profile alterations in serum of healthy and Escherichia coli infested broiler chickens. Ninety Ross-308 broilers in healthy or E.coli-infected groups were received normal diet or diet supplemented with cinnamon extract in concentrations of 100 or 200 mg/kg of diet. E. coli suspension (108cfu/ml) was injected subcutaneously after 12 days of cinnamon administration. Seventy-two hours after E. coli injection, blood samples were taken for analysis of lipid profile alterations in serum, and then liver tissue samples were obtained for detection of COX-2 gene expression using real-time PCR. Infection with E. coli significantly decreased the levels of COX-2 gene expression as well as some variables of lipid profile including triglyceride level as compared with the control group (p<0.05). Pre-administration of cinnamon extract in broilers diet (in both concentrations) significantly reduced the tissue levels of COX-2 gene expression and triglyceride levels in serum of broiler chickens infected with E. coli in comparison with E. coli-alone group (p<0.05). The cinnamon extract could not induce statistically significant effects on the tested parameters in healthy broilers. Thus, pre-administration of cinnamon extract in diets of broiler chickens may be capable of reducing the inflammatory and oxidative injuries induced by pathologic conditions such as infection with E. coli.