ارزیابی فعالیت و پایداری آنزیم لاکاز تولید شده توسط یک سویه بومی آسپرژیلوس جداشده از ضایعات روغنکشی زیتون
محورهای موضوعی : میکروب شناسی صنعتیفاطمه خیراللهی 1 , معصومه انوری 2 , مهدی شهریاری نور 3 , شهاب شریعتی 4
1 - دانشجوی دکترا، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
2 - گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
3 - گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
4 - گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
کلید واژه: آسپرژیلوس, فعالیت آنزیمی, لاکاز, ضایعات روغنکشی زیتون,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: لاکازها آنزیمهایی متعلق به گروه اکسیدازها هستند که کاربردهای متنوعی در صنایع مختلف دارند. هدف از این مطالعه، ارزیابی فعالیت و پایداری آنزیم لاکاز تولید شده توسط گونهای از جنس آسپرژیلوس بومی جداشده از ضایعات روغن کشی زیتون میباشد. علت اهمیت انتخاب این ضایعات به عنوان ماده اولیه برخورداری ترکیبات فنلی القاء کننده تولید آنزیم لاکاز میباشد. مواد و روشها: در این مطالعه، 12 سویه مختلف قارچی از ضایعات روغن کشی زیتون جداسازی و سویه برخوردار از بیشترین فعالیت آنزیمی بعنوان بهترین سویه انتخاب بر اساس ویژگیهای فنوتیپی و ژنوتیپی شناسایی گردید. تخلیص آنزیم با استفاده از روشهای دیالیز وآنالیز زایموگرافی انجام شد. در نهایت اثر عوامل مختلف فیزیکوشیمیایی مانند زمان گرمخانهگذاری (6 تا 216 ساعت)، درجه حرارت (20 تا 40 درجه سلسیوس) و pH (5، 6، 7 و 8) بر پایداری و فعالیت آنزیم مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: یافتهها نشان داد که بهترین سویه مولد به جنس آسپرژیلوس تعلق دارد. بیشترین فعالیت آنزیمی در دمای 30 درجه سلسیوس (IU/ml 1.57) و 6 pH=( IU/ml 1.86) و پس از طی مدت زمان 6 روز (IU/ml 1.53) مشاهده شد. مطالعات پایداری نشان داد فعالیت آنزیمی در دمای 35-30 درجه سلسیوس و 7-6pH= به مدت 6 دقیقه پایدار بوده و حدود90 درصد از فعالیت آنزیم تحت شرایط فوق حفظ میگردد. نتیجهگیری: آنزیم لاکاز با فعالیت و پایداری قابل ملاحظه تولیدی توسط سویه بومی از جنس آسپرژیلوس جدا شده از ضایعات روغن کشی زیتون بدلیل فعالیت وپایداری بالا میتواند کاندید قابل قبولی برای مصارف صنعتی باشد.
Background & Objectives: Laccases are enzymes that belong to the group of oxidases that have different applications in various industries. The aim of this study was to evaluate the activity and stability of the laccase enzyme produced by a native Aspergillus spp. isolated from olive oil waste. High inducer phenolic compounds content of these wastes is main reason of their selection as substrate. Materials & Methods: In this study, 12 different fungal strains were isolated from olive oil wastes and the best strains with the highest enzyme activity was selected as the best strain and was identified based on phenotypic and genotypic characterization. Enzyme purification was performed using dialysis and zymographic analysis methods. Finally, the effect of various physic-chemical factors such as incubation time (6-216 h), temperature (20-40 C) and pH (5, 6, 7 and 8) on the enzyme stability and activity was evaluated. Results: The results showed that the best productive strain belongs to the genus Aspergillus spp. The highest enzyme activity was observed at 30 °C (1.57 IU/ml), pH = 6 (1.86 IU/ml) and after 6 days (1.53 IU/ml). Stability studies showed that the enzyme activity was stable for 6 minutes at 30-35 °C and pH = 6-7 and about 90% of the enzyme activity was maintained under the above conditions. Conclusion: The laccase enzyme with significant activity and stability produced by a native strain of Aspergillus spp. isolated from olive oil waste due to its high activity and stability can be an acceptable candidate for industrial use.
_||_