جداسازی و شناسایی باکتریهای مشابه با باکتری بیفیدوباکتریوم از غذای سنتی ترخینه و بررسی توانایی آنها در کاهندگی سطح کلسترول و تری گلیسیرید در محیط آزمایشگاهی
محورهای موضوعی : میکروب شناسی صنعتی مواد غذائینسیم افشار 1 , کیومرث امینی 2 , حمید رضا مهاجرانی 3 , ساسان ساکی 4
1 - گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، اراک، ایران
2 - گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساوه، ساوه، ایران
3 - گروه بیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
4 - گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده علوم پزشکی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران.
کلید واژه: پروبیوتیک, کلسترول, بیفیدوباکتریوم, ترخینه,
چکیده مقاله :
جداسازی و شناسایی باکتریهای دارای ویژگی های مفید از محصولات محلی می تواند در معرفی انواعی منحصر به فرد از پروبیوتیک ها نقش مهمی داشته باشد. این مطالعه با هدف جداسازی، شناسایی و بررسی توانایی باکتریهای بیفیدوباکتریوم جداسازی شده از غذای سنتی ترخینه در کاهندگی سطح کلسترول و تریگلیسیرید در محیط آزمایشگاهی انجام شده است. سویه های بومی بیفیدوباکتریوم از غذای محلی به نام ترخینه با استفاده از محیط کشت عمومی و اختصاصی جداسازی شده و براساس ویژگی های فنوتیپی، آزمونهای بیوشیمیایی استاندارد و بررسی توالی 16S rRNA شناسایی شدند. سپس نمونه های دارای خصوصیات پروبیوتیکی همچون مقاومت به اسید و صفرا از نظر حساسیت به آنتیبیوتیکهای رایج مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین فعالیت کاهش کلسترول و تری گلیسیرید محیط کشت آنها به روش او-فتالآلدئید سنجیده شد. در طی این مطالعه تعداد 210 باکتری از غذای ترخینه جداسازی شد که 13 سویه مشابه بیفیدوباکتریوم در بین آنها وجود داشت و از بین آنها 10 سویه دارای مقاومت نسبت به اسیدهای صفراوی و نمک بودند. بررسی حساسیت به آنتی بیوتیک ها نشان داد که اغلب سویه ها حساس به آنتی بیوتیک های رایج بودند و سویه های S4 و S1 به ترتیب میزان کلسترول را در محیط کشت به میزان58/0±75 و 13/0±71 درصد کاهش دادند (p<0.01). در بین سویه ها، سویه S4 و S10 و S1 به ترتیب42/0±65 درصد،74/0± 63 و 13/0±62 درصد میزان کاهش تری گلیسیرید را اعمال نمودند. داده های این مطالعه نشان داد که پروبیوتیک های جداسازی شده از غذای محلی ترخینه دارای پتانسیل جذب و کاهش کلسترول و تری گلیسیرید محیط کشت به میزان قابل توجه بودهاند.
Isolation and identification of bacteria with useful properties from local products can play an important role in introducing unique types of probiotics. The aim of this study was to isolate, identify and evaluation of the ability of Bifidobacterium bacteria isolated from Tarkhineh traditional food in lowering cholesterol and triglyceride levels of the culture medium. Native strains of Bifidobacterium were isolated from a local food called Tarkhineh using general and specific culture media and identified based on phenotypic characteristics, standard biochemical tests and 16S rRNA sequencing. Then, samples with probiotic properties such as resistance to acid and bile were examined in terms of sensitivity to common antibiotics. Cholesterol and triglyceride lowering activity of their culture medium was also measured by o-phthaldehyde method. During this study, 210 bacteria were isolated from Tarkhineh food, including 13 strains of like Bifidobacterium bacteria. Among them, 10 strains were resistant to acid and bile condition. Antibiotic susceptibility analysis showed that most strains were sensitive to common antibiotics and S4 and S1 strains reduced cholesterol in culture medium by 75 ± 0.58 and 71±0.13%, respectively (p<0.01). Among the strains, strains S4, S10 and S1 applied 65%, 63% and 62% reduction of the medium triglyceride, respectively. The data of this study showed that the probiotics isolated from the local food of Tarkhineh had the potential to absorb and reduce cholesterol and triglycerides of the culture medium to a significant extent. It seems that the potential of these strains to improve the lipid pattern can be further investigated.
_||_