مکمل¬های هوشمند: قدرت پست بیوتیک¬ها در تغذیه و دارو مروری بر اثرات پست بیوتیک ها به عنوان مکمل غذایی و دارویی
محورهای موضوعی :
مهسا قهقایی
1
,
محدثه لاری پور
2
*
1 -
2 - گروه بیوتکنولوژی میکروبی، دانشکده علوم زیستی ، دانشگاه آزاد اسلامی تهران شمال
کلید واژه:
چکیده مقاله :
پست بیوتیکها محصولات متابولیکی یا ترکیبات زیستفعالی هستند که توسط میکروارگانیسمهای پروبیوتیک تولید میشوند و پس از مرگ یا غیرفعال شدن این میکروارگانیسمها همچنان خواص زیستی خود را حفظ میکنند و یا به عبارتی به تمامی فاکتور¬های محلولی اطلاق می¬شود که یا از سلول پروبیوتیک زنده ترشح شده و یا پس از لیز سلولی آزاد می¬شوند. این ترکیبات فعال زیستی، محصولات متابولیکی تولید شده توسط میکروارگانیسمهای پروبیوتیک هستند که میتوانند اثرات مفیدی بر سلامت انسان داشته باشند و به دلیل پایداری بالا در شرایط محیطی نسبت به پروبیوتیکها و امکان تولید صنعتی در مقیاس بزرگ، در حال حاضر به عنوان یک گزینه درمانی و پیشگیرانه در حال بررسی هستند. برخی از محدودیتهای مرتبط با پروبیوتیکها، از جمله حساسیت به دما و pH محیطهای اسیدی، باعث شد تا تحقیقات به سمت استفاده از پستبیوتیکها سوق پیدا کند. این ترکیبات شامل طیف وسیعی از مواد مانند اسیدهای چرب کوتاهزنجیر، پپتیدهای ضدمیکروبی، آنزیمها، پلیساکاریدها و متابولیتهای فعال هستند که میتوانند اثرات مفیدی بر سلامت گوارش، تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهاب و بهبود اختلالات متابولیکی داشته باشند. هدف از این مقاله مروری، بررسی ماهیت، ساختار و انواع مکانیسمهای عمل و کاربردهای بالقوه پستبیوتیکها در بهبود سلامت انسان و صنایع غذایی می¬باشد و به روشهای تولید، شناسایی و کاربرد پستبیوتیکها در حوزه سلامت میپردازد. همچنین، نتایج تحقیقات اخیر درباره اثربخشی این ترکیبات مرور شده و مزایا و محدودیتهای آنها مورد بحث قرار گرفته است. کلمات کلیدی: پروبیوتیک، پست بیوتیک، ترکیبات زیست فعال، مکمل غذایی،مکمل دارویی، سیستم ایمنی