بررسی اثرات ضد باکتریایی عصارههای آبی و آلی گیاهAlyssum homolocarpum L. در مراحل مختلف نموی(رویشی، پیش گلدهی و گلدهی) بر روی باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی
محورهای موضوعی : زیست شناسی سلولی تکوینی گیاهی و جانوری ، تکوین و تمایز ، زیست شناسی میکروارگانیسم
کلید واژه: Alyssumhomolocarpum L, اثر ضد باکتریایی, باکتریگرم مثبت, باکتری گرم منفی, عصارههای آبی و آلی,
چکیده مقاله :
استفاده ازگیاه قدومه با نام علمی Alyssum homolocarpum L.در طب سنتی ایران مرسوم است، در این تحقیق بررسی اثر ضد باکتریایی عصارههای آلی و آبی گیاه قدومه علیه تعدادی از باکتریهایگرم مثبت و گرم منفی بررسی شد. عصارهگیری از گیاه در سه مرحله رویشی، پیش گلدهی و گلدهی با حلالهایآب،اتانول، اتیل استات،استون، متانول وهگزانبه روش ماسراسیون انجام شد. غلظت 50 میلیگرم بر میلی لیتراز عصارهها تهیه شد وبررسی اثر ضد باکتریایی عصارهها علیه سویههایStaphylococcus aureus ،Stereptococcus pneumoniaاز باکتریهای گرم مثبت وEcoli از باکتریهای گرم منفی،صورت گرفت.اثرات ضد میکروبی عصارههایتهیه شده در مراحل مختلف نموی، ابتدا به روش انتشار در محیط مولر- هینتون آگار بررسی شد و سپس حداقل غلظت کشنده(MBC) و مهارکنندگی (MIC) تعیین شد. نتایج بدست آمده نشان داد که عصاره متانولی در مرحله پیش گلدهی، نسبت به سایر عصارههای تهیه شده بیشترین اثر ضد باکتریایی را در حد معنیدار ( 05/0>P) نشان داد تهیه شده از مرحله پیشگلدهی، اثر مهاری بیشتری نسبت به سایر عصارههای آبی و آلی بر رشد میکرو ارگانیسمها نشان دادهاست. بیشترین و کمترین اثر ضد میکروبی به ترتیب مربوط به مراحل پیش گلدهی و رویشی بوده است.عصارههای آبی حاصل از سه مرحله نموی گیاه قدومه بر روی باکتریهای گرم مثبت اثر ضد میکروبی داشتند،اما بر روی باکتری گرم منفی اشرشیا کلی تاثیر کمتری نشان دادند. همچنین، کمترین MIC و MBCمربوط به عصاره متانولی مرحله پیش گلدهی، علیه باکتری گرم مثبت استرپتوکوکوس پنومونیه (به ترتیب 75/0 و 5/1 میلیگرم در میلی لیتر)و بیشترین MICو MBC مربوط به عصاره استونی مرحله رویشی، علیه باکتری گرم منفی اشرشیا کلی(به ترتیب 55 و 110 میلیگرم در میلی لیتر) بدست آمد.
Alyssum homolocarpum L. common in traditional medicine of Iran. In this research, Antibacterial effects of Alyssum plants were evaluated against a number of bacteria gram-positive and gram-negative. Extraction plant in the vegetative stage, pre-flowering and flowering with solvents water, ethanol, ethyl acetate, acetone, methanol and hexane by maceration method was performed.Concentration of 50 mg/ml extracts were prepared and evaluation of the antibacterial effects against strains of Staphylococcus aureus, stereptococcus Pneumonia , gram-positive bacteria and E.coli gram-negative bacteria was performed. Antimicrobial effects of aqueous and organic extracts of Alyssumat various developmental stages, first, The diffusion method was tested in Muller -Hinton agar medium and Then minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) was determined. The results showed that the extract prepared from pre-flowering stage،More inhibitory effect than other aqueous and organic extracts growth of microorganisms is shown. The highest and lowest antimicrobial effect earlier stages of flowering and vegetative respectively. Aqueous extracts of the three stages of plant growth Alyssum had antimicrobial effects on gram-positive bacteria، but had little effect on gram-negative bacterium E. coli. Also, little MIC and MBC to extract pre-flowering stage, against gram-positive bacterium Streptococcus pneumoniae (Respectively, 0/75 and 1/5 mg/ml) and most MIC and MBC for vegetative stage of acetonia extracts against gram-negative bacteria E. coli was obtained (Respectively, 55 and 110 mg/ml).
[1] اربابیان ص، آخوند زاده م، اخوان سپهی ع، چلبیان ف، 1388، بررسی اثرات ضدمیکروبی عصارههای آبی، اتانولی، متانولی و استونی Cynarascolymus (کنگر فرنگی) بر روی برخی از باکتریها و قارچها، فصلنامه علمی پژوهشی دانش میکروب شناسی، سال اول، شماره 4، ص 28-21.
[2] امین غلامرضا، 1384.متداولترین گیاهان دارویی سنتی ایران. مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی،
[3] سفید کن ف، ترابی ب، نادری م، گوشهگیر ا،1392، مقایسه اثر ضدسرطانی نانو کپسول عصاره گیاه علف چشمه(Nasturtium officinallis L.) (R.Br) با عصاره متانولی و فراکسیونهای آن، فصلنامه علمی- پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد 29، ش 1، ص 50-35.
[4] کمیلی زاده ح. حاکمی والا م، کمالی نژاد م، نشاط آشفته س،1387، بررسی اثرات ضدمیکروبی عصارههای آبی و آلی دانههای گیاه .Triticumsativum Lam بر روی باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی، فصلنامه گیاهان دارویی، سال7، شماره 28، ص 111-105.
[5] مجد ا، نژاد ستاری ط، خاوری نژاد ر، دوستی ب، 1387، بررسی تغییرات سازنده اسانس گونه دارویی مرزه خوزستانی (Saturejakhuzistanica J.) در طول تکوین گیاه و خواص ضد میکروبی اسانس آن در شرایط in vitro، مجله علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی، جلد 18، شماره 1/70، ص 60-51.
[6] مجد،احمد، اربابیان،صدیقه، کاویانی، مهری. 1388، بررسیاثراتضدمیکروبیعصارهاندامهای زیرزمینی،هواییودانههایگیاهکاسنی (Cichoiumintybus L.) برباکتریهایگرممثبتوگرممنفی، فصلنامهعلومزیستىدانشگاهآزاداسلامىواحدزنجان، شمارهپیاپى6،جلد2،شماره3.ص 13-21.
[7] مدرسی چهاردهی ا، ابراهیم د، فریضا سلیمان ش، ابوالحسنی ف، 1391، بررسی اثر عصارههای الکلی گیاه گزنه (Urticadioica L.) بر تعدادی از باکتریهای گرم منفی و گرم مثبت، فصلنامه گیاهان دارویی، سال یازدهم، دوره دوم، شماره42، ص 104-98.
[8] مظفریان،ولیالله. 1384 .ردهبندیگیاهیکتابدوم:دولپهایها. تهران:انتشاراتامیرکبیر488-495
[9] Amal A. Mohamed; Ashraf A. Khalil; Hossam E. S. El-Beltagi;(2010).Antioxidant and antimicrobial properties of kaffmaryam(Anastaticahierochuntica) and doum palm (Hyphaenethebaica).pp:67-75.
[10]Bindu Jain; Anjali Kanzarkar;Vibhor K. Jain; (2011). Comparative Analysis of the Anti-Bacterial; Anti-Fungal Activity of Five SelectedIndian Medicinal Plants on Human PathogenicMicroorganisms,pp:437-442.
[11].Ekrem KOKSAL; ilhamiGULCiN;(2008). Antioxidant Activity of Cauliflower (Brassica Oleracea L.) Ataturk University, Faculty of Science and Arts, Department of Chemistry,pp:65-88
[12]Faiyaz Ahmad; IzharulHasan; Danish Kamal Chishti;Haqeeq Ahmad;(2012). Antibacterial Activity of RaphanusSativus Linn. Seed Extract. Pp:24-34
[13]HadiAlizadeh;BehboudJafari; TohidBabae, (2012).The Study Antibacterial Effect of Capsella Bursa-Pastoris on Some of Gram Positive and Gram Negative Bacteria.pp:6940-6945.
[14]Hayouni El, Abedrabba M, Bouix M andHamdi M. 2007.The effects of solvents and extractionmethod on the phenolic contents and biologicalactivities in vitro of Tunisian QuercuscocciferaL.andJuniperusphoenicea L. fruit extracts. Food.Chem.; 105 (3): 1126 - 34.
[15]Hero F.S. Akrayi; Jwan D. Tawfee;(2012). Antibacterial Activity of Lepidiumsativum and AlliuMPorrumExtractsand Juices Against Some Gram Positiveand Gram Negative Bacteria, Medical Journal of Islamic World Academy of Sciences 20:1, 10-16.
[16]Kalmba,D;Kunicka,A(2003),Antibacterial and antifungal properties of essential oils.current Medicinal chemistry,pp:813-829.LiuBenguo; Yongyizhu, (2007). Extraction of flavonoids from flavonoidrichparts in tartary buck wheat and identification of the main flavonoids. Journal of food engineering; pp: 584-587.
[17]MehlikaBenli; UmitBingol; FatmagulGeven;KerimGuney; NazifeYigit;(2008). An Investigation on the antimicrobial activity of some endemic plant species from Turkey.African Journal of Biotechnology Vol. 7 (1), pp: 001-005.
[18]Mehrabian S; Majd A; Jonoubi P ; Kheiri A,(2012). A study of the antimutagenic effects of different extracts of Aloe veraleaf gel and latex using Ames test.pp:100-106.
[19]SedighehMehrabian; AhmadMajd2; ImanMajd;(2000). Antimicrobial effects of three plants (rubiatinctorum, carthamustinctoriusandjuglansregia) on some airborne microorganisms.pp:455-458.
[20]Souri E; Amin G; Farsam H; BarazandehTehrani M.(2008). Screening of antioxidant activity and phenolic content of 24 medicinal plant extracts; pp: 83-87.
[21]W. MamidouKoné; K. KamanziAtindehou; A. Kacou-N'Douba; M. Dosso.(2007). Evaluation of 17 Medicinal plants from northern cote d’ivoire for their in vitro activity against streptococcus pneumoniae.pp:17-22.
[22] Zahra Zare; Ahmad Majd; TaherNejadSattari; AlirezaIranbakhsh; SediqehMehrabian.(2011).The Comparative Study Of Antimicrobial Activity of Leaves and Flowers Metanolic Extracts of Lippiacitriodora H.B.K (Verbenacea).pp:901-905.
[23]Zargari A. 1998. Plants medicine. 6nd ed. Tehran university Press. vol 4., pp: 682 - 97.