نقش کشاورزی ارگانیک در امنیت غذایی از دیدگاه کارشناسان کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان تهران
محورهای موضوعی : پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
کلید واژه: امنیت غذایی, کشاورزی ارگانیک, استان تهران,
چکیده مقاله :
با توجه به اهمیت موضوع امنیت غذایی و خسارات جبرانناپذیر ناشی از استفادهی بیشازحد نهادههای شیمیایی کشاورزی بر محیطزیست و سلامت انسانها، هدف کلی این تحقیق بررسی نقش قابلیتهای کشاورزی ارگانیک در امنیت غذایی است. روش این تحقیق برحسب هدف کاربردی، ازنظر فرآیند اجرای پژوهش کمی، ازنظر منطق اجرای پژوهش قیاسی، به لحاظ زمان انجام پژوهش طولی گذشتهنگر و برحسب روش تحقیق تحلیلی، غیرآزمایشی و به روش همبستگی رگرسیون میباشد. جامعهی آماری این پژوهش کارشناسان کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان تهران است که با توجه به محدود بودن جامعهی آماری (61=N)، همگی بهصورت سرشماری بررسی شدند. ابزار اصلی تحقیق برای جمعآوری دادهها پرسشنامه میباشد. متغیر وابستهی تحقیق امنیت غذایی است که با پنج مؤلفهی موجود بودن، در دسترس بودن، استفاده، پایدار بودن و ایمنی مواد غذایی سنجش شده و متغیر مستقل تحقیق قابلیتهای کشاورزی ارگانیک میباشد. برای تجزیهوتحلیل دادهها از نرمافزار SPSS19 و Amos5 استفاده شد. یافتهها نشان داد که بیش از نیمی از پاسخگویان (3/58 درصد) معتقدند که امنیت غذایی استان تهران در وضعیت متوسطی قرار دارد. همچنین قابلیتهای کشاورزی ارگانیک در موجود بودن، دسترسی، استفاده، پایداری و ایمنی مواد غذایی توانستند 9/95 درصد از واریانس امنیت غذایی را تبیین کنند.
With respect to the importance of Food security and irreparable damages resulting from overuse of agricultural chemicals on the environment and human health, the purpose of the research was to evaluate the Organic Farming’s capabilities in Food Security. This is an applied research with quantitative, deductive, longitudinal retrospective, analytical, non-experimental and correlation and regression methodology. Statistical population for the research was agricultural experts in agriculture organization in Tehran province (N=61), and due to the limited statistical population, the sampling method was census. Dependent variable of the research is Food Security that measured by five parameters: food availability, accessibility, utilization, stability and safety and independent variable is Organic Farming. After data extraction, statistical analysis was carried out by SPSS-19 and Amos-5. The results showed that the majority of respondents (58.3%) believe that the situation of Food Security in Tehran is on average level. Also, the Organic Farming’s capabilities on food availability, accessibility, utilization, stability and safety in Food Security situation could explain 95.9 percent of Food Security variance.