تأثیر علفکش ایمازتاپیر(پرسویت) بر شاخصهای جوانهزنی ارقام زراعی نخود تیپ دسی و کابلی تحت شرایط آزمایشگاهی
محورهای موضوعی : زراعت و اصلاح نباتاتادیبه اطمینانی 1 , عزت کرمی 2 , فایقه اطمینانی 3
1 - عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سنندج، سنندج، ایران
2 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
3 - عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سنندج، سنندج، ایران
کلید واژه: نخود, رقم, شاخص جوانهزنی, علفکش پرسویت,
چکیده مقاله :
این پژوهش به منظور بررسی و مقایسه عکسالعمل ارقام نخود تیپ دسی و کابلی تحت تأثیر علفکش ایمازتاپیر (پرسویت) در شرایط آزمایشگاهی انجام پذیرفت. عامل رقم در4 سطح پیروز (T1)، بیونیج (T2)، عادل (T3) و کاکا (T4) و علف کش ایمازتاپیر در 6 دز C1 (25/0)، C2 (5/0)، C3 (75/0)، C4 (1)، C5(5/1) بر حسب پی پی ام و آب مقطر به عنوان C6 (تیمار کنترل) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاَ تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس دادهها نشان داد اثر متقابل رقم و علفکش بر بزرگترین طول ریشهچه و شاخص تحمل در سطح 1 درصد معنیدار شد. بیشترین شاخص تحمل در تیمار کنترل (آب مقطر 0 پی پی ام) و کمترین آن در تیمار دز 5/1 پی پی ام مشاهده شد. ارقام تیپ دسی کاکا و پیروز بیشترین شاخص تحمل را در مقایسه با ارقام تیپ کابلی بیونیج و عادل داشتند. تأثیر کاهنده دزهای میانی علفکش ایمازتاپیر بر شاخصهای جوانهزنی غیر معنیدار گردید. لذا در صورت اثبات تأثیرات کنترلی این دزها در مزرعه، میتوان با اطمینان از ایمازتاپیر بعنوان یک علفکش انتخابی پیش رویشی در نخود استفاده نمود. واژههای کلیدی: نخود، علفکش پرسویت، رقم، شاخص جوانهزنی
AbstractThis study was performed to evaluate and compare the reaction of Desi and Kabuli type chickpea cultivars under the influence of Imazethapyr herbicide (Pursuit) in vitro. Cultivar agents in 4 levels Pirooz (T1), Bivanich (T2), Adel (T3) and Kaka (T4) and Imazethapyr herbicide in 6 levels 0.25 (C1), 0.5 (C2), 0.75 (C3), 1 (C4), 1.5 (C5) and distilled water as a control treatment (C6) were examined in factorial designs in a completely randomized design with three replications in the research laboratory of the Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Sanandaj Branch. The results of analysis of variance showed that the interaction of cultivar and herbicide was significant for the traits of greatest root length and tolerance index. The highest tolerance index was observed in the control treatment (distilled water) (0 ppm) and the lowest in the dose treatment of 1.5 ppm (C5). Desi type of Kaka and Pirooz cultivars had the highest tolerance index compared to Bivanich and Adel Kabuli type of chickpea cultivars. The effect of intermediate doses of Imazethapyr herbicide on germination indices were no significant. Keywords: Chickpea, Pursuit herbicide, cultivar, germination index
_||_