بررسی بهبود عملکرد بیولوژیکی و شاخصهای فیزیولوژیکی زنیان (.Carum copticum L) تحت تاثیر کاربرد پلی آمین ها در شرایط تنش شوری
محورهای موضوعی : زراعت و اصلاح نباتاتعلی رضا دادگر 1 , محمدرحیم اوجی 2
1 - دانشجوی دکتری اگرو تکنولوژی، واحد فسا، دانشگاه آزاد اسلامی، فسا، ایران
2 - گروه کشاورزی دانشگاه آزاد فسا
کلید واژه: پرولین, کاتالاز, وزن خشک, سدیم, کلر,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی بهبود عملکرد بیولوژیکی و شاخص های فیزیولوژیکی زنیان تحت تاثیر کاربرد پلی آمین ها در شرایط تنش شوری پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 2 فاکتور و 3 تکرار اجرا شد. فاکتور اول شامل 4 سطح تنش شوری آب شامل شاهد (بدون تنش شوری) و شوری 1000، 2000 و 3000 میلی گرم در لیتر و فاکتور دوم شامل 5 سطح استفاده از پلی آمین صفر، 5/0 و 5/1 میلی مولار پوترسین و 5/0 و 5/1 میلی مولار اسپرمیدین بود. نتایج نشان داد که افزایش سطوح شوری سبب کاهش ارتفاع بوته، عملکرد بیولوژیکی، شاخه جانبی و تعداد چتر در بوته شد. کم ترین میزان کلروفیل a و b و بیش ترین محتوای سدیم و کلر در تنش شوری 3000 میلی گرم در لیتر مشاهده شد. در شرایط تنش شوری 2000 میلی گرم در لیتر، تیمار اسپرمیدین 5/1 و 5/0 میلی مولار سبب افزایش محتوای پرولین به میزان 56/44 و 16/40 درصد نسبت به شاهد شد. هم چنین بیش ترین پراکسیداز در تیمار اسپرمیدین 5/1 و 5/0 میلی مولار به ترتیب به میزان 60/3 و 20/3 میکرومول بر دقیقه بر میلی گرم پروتئین مشاهده شد. بنابراین ترکیبات پلی آمین از طریق بهبود ویژگی های فیزیولوژیکی از جمله افزایش تنظیم کننده های اسمزی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی سبب کاهش اثرات تنش شوری شده است. هم چنین در شرایط تنش شوری، ترکیبات پلی آمین اسپرمیدین نسبت به پوترسین بهتر عمل نموده است.
This experiment was conducted to study the improvement of biological yield and physiological indicators of Ajwan by application of polyamines under salt stress conditions in 2018. A factorial study was conducted with a randomized complete design with two factors and three replications. The first factor included four levels of water salinity including the control (without salt stress) and salinities of 1000, 2000 and 3000 mg/l. The second factor included five levels of using zero polyamine, 0.5 and 1.5 mmol/l putrescine and 0.5 and 1.5 mmol/l spermidine. The results showed that increasing the salinity levels resulted in a reduction of the height, the biological yield, the lateral branch and the number of umbels in the plant. The lowest amount of chlorophyll a and b and the highest sodium and chloride content in the salt stress of 3000 mg/l was observed. Under salt stress of 2000 mg/l, the spermidine treatment as 1.5 and 0.5 mmol/l led to an increase in the proline content to the amounts of 44.56 and 40.16% as compared with that of the control. Also, the highest peroxidase in the spermidine treatment of 1.5 and 0.5 mmol/l was observed in the amounts of 3.60 and 3.20 micromoles per minute protein. Therefore, the polyamine compounds lead to the reduction of the salt stress effects through improvement in the physiologic characteristics, including increase in the osmotic adjusting compounds and the activity of antioxidant enzymes. Moreover, the polyamine compound of spermidine has a better function than putrescine.
_||_