بررسی ارتباط بین زیر واحدهای گلیادین با صفات کیفی دانه در برخی از ارقام گندم نان در شرایط تنش کمآبی
محورهای موضوعی : زراعت و اصلاح نباتاتمعروف خلیلی 1 , ریحانه اسدی 2 , محمد علی ابراهیمی 3
1 - استادیار بخش کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ایران
2 - بخش کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ایران
3 - دانشیار بخش کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ایران
کلید واژه: تنوع ژنتیکی, گندم نان, صفات کیفی, زیر واحدهای گلیادین,
چکیده مقاله :
بهمنظور بررسی ارتباط بین زیر واحدهای گلیادین با صفات کیفی دانه، تعداد 30 رقم و لاین گندم نان در شرایط تنش کمآبی انتهای فصل کشت و بررسی شدند. تنوع پروتئینهای گلیادین به روش الکتروفورز پلی اکریلامید گرادیان اسیدی (A-PAGE) انجام شد. تعداد باندهای مشاهده شده برای ارقام شامل 1-5 زیر واحد α، 1-5 زیر واحد ß، 3-8 زیر واحد γ و 3-6 زیر واحد ω بود. در بین زیر واحدهای α بالاترین درصد فراوانی به آلل α1 و α3، در بین زیر واحدهای ß گلیادین بالاترین درصد فراوانی به آلل ß4، در بین زیر واحدهای γ گلیادین به زیر واحد γ1 و γ5 و در بین زیر واحدهای زیر واحد ω گلیادین بیشترین فراوانی به آللهای ω5 و ω6 اختصاص داشت. رابطه بین درصد پروتئین دانه با زیر واحد 2α، عدد زلنی با زیر واحدهای 3ß وß ، عدد سختی بذر با زیر واحدهای 2α و 8γ و وزن هزار دانه با 5γ مثبت و معنیدار بود. همچنین، بین درصد جذب آب و دو زیر واحد گلیادین5γ و 5ω همبستگی منفی و معنیدار مشاهده شد. بر اساس نتایج جدول تجزیه رگرسیون گام به گام، بین آللهای 2α، 2ß و 5α و درصد پروتئین دانه، آلل 4ß و عدد زلنی، آلل 2α و میزان سختی دانه، آلل 5γ و نشاسته و 5ω و میزان جذب آب آرد و وزن هزار دانه و آلل 5γ زیر واحد گلیادین ارتباط معنیدار دیده شد. زیرواحدهای فوق، میتوانند به عنوان مارکرهای بیوشیمیایی ما را جهت به دست آوردن نتاج با کیفیت نانوایی بالا یاری دهند
In order to investigating the relationship between gliadin sub-units and grain quality traits in wheat, 30 varieties and lines of wheat were evaluated in terms of allelic variation at the loci controlling Gliadin protein by Polyacrylamide gradient gel electrophoresis (A-PAGE). In this study number of bands observed in the varieties included 1-5 bands for α subunit, 1-5 bands for ß subunit, 3-8 bands for γ and 3-6 bands for ω subunit. Among α subunit allele’s α1 and α3, between ß subunits alleles’ß4, among γ subunit alleles of γ1 and γ5 and between ω subunits alleles of ω5 and ω6 showed the highest percentage of frequency. Percentage of protein with α2 allele, zeleny number with ß3 and ß4 alleles, hardness number with α2 and γ8, and thousand kernel with ω5 and γ5 had positive and significant correlations, while amount of water absorption showed negative and significant correlations whit γ5. Based on the stepwise regression analysis, between alleles α2, ß2 and α5 with protein content, allele ß4 and zeleny number, allele α2 and hardness alleles, γ5 with starch and ω5 with flour water absorption rate and thousand kernels with γ5 alleles statistically significant relationship was found. So the above subcultures can help as biochemical markers for high quality baker's progeny
_||_