بررسی میزان عناصر غیر ضروری در سبزیجات برگی زمینهای زراعی آلوده به فلزات سنگین در حومه شهر قدس
محورهای موضوعی : فصلنامه زمین شناسی محیط زیست
1 - گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس
کلید واژه: فلزات سنگین, میزان آلودگی, سبزیجات برگی, نظامهای زراعی,
چکیده مقاله :
آلودگی خاک و محصولات کشاورزی پرمصرف از جمله سبزیجات برگی توسط فلزات سنگین بدلیل مدیریت ناصحیح در نظامهای زراعی در دنیا موجبات نگرانی در جوامع بشری را فراهم کرده است.در این تحقیق نمونه برداری از 10 مزرعه برای مطالعات فلزات سنگین (Pb,Ni,Hg,Cd) موجود در سبزیجات برگی شامل،کاهو (Lactuca sativa),اسفناج(Spinacia oleracea)وجعفری(Petroselinum crispum) انجام گرفته است .به منظور انجام نمونه برداری از سبزیجات برگی،در پایان فصل رشد از هر مرزعه به طور تصادفی 5 نمونه از ابتدا،انتها و وسط هر کرت برداشت شده و سپس میزان آلودگی هر مزرعه به فلزات سنگین مورد بررسی قرار گرفته است.نتایج حاصله از این آزمایش نشان داد که اثر تیمار فلزات سنگین تاثیر معنی داری بر سبزیجات برگی داشت.مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین مقدار سرب (0.17mg/kg),جیوه(0.02mg/kg) و کادمیوم(0.12mg/kg) در اسفناج و بیشترین مقدار نیکل (0.10mg/kg) در گیاه کاهو به دست امد.همچنین کمترین مقدار سرب (0.11mg/kg) و کادمیومmg/kg)و کادمیوم(0.08mg/kg) در کاهو ،نیکل (0.08mg/kg) در جعفری و در نهایت فلز سنگین جیوه با (0.02mg/kg)کمترین مقدار را در سبزیجات کاهو و جعفری داشت.
Contamination of soil and crops, including leafy vegetables consumed by heavy metals due to impropermanagement of farming systems in the world, human society has provided a cause of concern. In thisresearch, sampling from 10 farms for the study of heavy metals in leafy vegetables including lettuce(Lactuca sativa), spinach (Spinacia oleracea) and parsley (Petroselinum crispum) has been done. In orderto perform the sampling of leafy vegetables at the end of each field season 5 randomly sampled from thebeginning, end and middle of each plot were harvested and then each field contamination by heavy metalshas been studied. The results showed that the effect of heavy metals treatment was significant on leafyvegetables. Mean comparison showed that the highest Pb (0.17 mg/kg), Hg (0.02 mg/kg) and Cd (0.13mg/kg) in Spinach and highest Ni (0.10 mg/kg) was achieved Lettuce. Also, the lowest Pb (0.11mg/kg) andCd (0.10 mg/kg) in Lettuce, Ni (0.08 mg/kg) in Parsley and finally Hg heavy metal (0.02mg/kg) waslowest in Lettuce and Parsley.
_||_