اثرات تمرین هوازی بر برخی نشانگرهای استرس اکسیداتیو، آپوپتوز و نشانگرهای نوروژنز در بافت هیپوکامپ موشهای تغذیه شده با روغن سرخ کردنی حرارت دیده
محورهای موضوعی : بیولوژی ورزش سلولی – ملکولی و ژنتیک
1 - گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم ورزشی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
کلید واژه: تمرین هوازی, آپوپتوز, استرس اکسیداتیو, نوروژنز, هیپوکامپ,
چکیده مقاله :
روغن سرخ کردنی حرارت دیده حاوی مقادیر زیادی رادیکالهای آزاد است و مصرف غذاهای تهیه شده با این روش به دلیل ایجاد استرس اکسیداتیو باعث آسیب بافتی، به ویژه در بافت عصبی، میشود. از آنجایی که ورزش هوازی با شدت متوسط استرس اکسیداتیو را کاهش میدهد، هدف از این مطالعه بررسی اثرات ورزش هوازی بر نشانگرهای استرس اکسیداتیو، آپوپتوز و نشانگرهای نوروژنز در بافت هیپوکامپ موشهای تغذیه شده با روغن سرخ کردنی حرارت دیده بود. در یک کارآزمایی پیشبالینی، ۱۸ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به عنوان آزمودنی انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه کنترل تغذیه با رژیم غذایی معمولی، کنترل تغذیه با روغن سرخ کردنی حرارت دیده و تمرین هوازی همراه با مصرف روغن سرخکردنی حرارت دیده جایگزین شدند. روغن سرخکردنی حرارت دیده به مدت چهار هفته، پنج روز در هفته، با دوز ۲ میلیلیتر به روش گاواژ مصرف شد. تمرین هوازی نیز شامل دویدن روی تردمیل به مدت چهار هفته و پنج جلسه در هفته بود. ۴۸ ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی نهایی، موشها قربانی شدند و بافت هیپوکامپ برای اندازهگیری بیان ژنها و آنزیم های مورد نظر استخراج شد. تغذیه با روغن سرخ کردنی حرارت دیده به طور چشمگیری بیان نسبی ژنهای BAX، Caspase3 و Caspase9 و همچنین فعالیت آنزیمهای مالون دیآلدئید و فاکتور ناتریوتیک مشتق از مغز را افزایش و فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز را کاهش داد. بیان گیرنده کانابینوئید نوع دو نیز به طور قابل توجهی کاهش یافت. تمرین هوازی به طور چشمگیری بیان نسبی ژنهای BAX، Caspase3 و Caspase9 و همچنین فعالیت آنزیم مالون دیآلدئید را کاهش داد. سطح فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز و فاکتور ناتریوتیک مشتق از مغز تحت تاثیر تمرین هوازی افزایش قابل توجهی نشان داد. تغذیه با روغن سرخ کردنی حرارت دیده باعث ایجاد آپوپتوز پاتولوژیک در بافت هیپوکامپ شده و به دلیل ایجاد استرس اکسیداتیو، روند نوروژنز را کاهش میدهد. در حالی که تمرین هوازی با کاهش استرس اکسیداتیو، مهار آپوپتوز و ایجاد نوروژنز، اثر محافظت عصبی خود را بر بافت هیپوکامپ اعمال میکند.
Heated frying oil contains large amounts of free radicals, and consumption of foods prepared using this method causes tissue damage, especially in neural tissue, due to oxidative stress. Since moderate-intensity aerobic exercise reduces oxidative stress, the aim of this study was to investigate the effects of aerobic exercise on oxidative stress markers, apoptosis, and neurogenesis markers in hippocampal tissue of rats fed heated frying oil. In a preclinical trial, 18 male Wistar rats were selected as subjects and randomly assigned to three groups of control fed with a normal diet, control fed with heated frying oil, and aerobic exercise fed with heated frying oil. Heated frying oil was administered by gavage at a dose of 2 ml for four weeks, five days a week. Aerobic exercise consisted of treadmill running for four weeks, five sessions a week. 48 hours after the last training session, the rats were sacrificed and hippocampal tissue was extracted to measure the expression of the genes and enzymes of interest. Feeding with heated frying oil significantly increased the relative expression of BAX, Caspase3, and Caspase9 genes, as well as the activities of MDA and BDNF, and decreased the activities of SOD and CAT. The expression of cannabinoid receptor-2 was also significantly reduced. Aerobic exercise significantly decreased the relative expression of BAX, Caspase3, and Caspase9 genes, as well as the activity of MDA. The activity levels of SOD, CAT, and BDNF showed a significant increase under the influence of aerobic exercise. Feeding with heated frying oil causes pathological apoptosis in hippocampal tissue and reduces neurogenesis due to oxidative stress. While aerobic exercise exerts its neuroprotective effect on hippocampal tissue by reducing oxidative stress, inhibiting apoptosis and inducing neurogenesis.
[1] Belviranl, M., Okudan, N. (2022). Differential effects of voluntary and forced exercise trainings on spatial learning ability and hippocampal biomarkers in aged female rats. Neurosci Lett., 16; 773:136499.
[2] Choe, E., Min, D.B. (2007). Chemistry of deep-fat frying oils. J Food Sci., 72(5): R77-86.
[3] Farzanegi, P., Dana, A., Ebrahimpoor, Z., Asadi, M., Azarbayjani, M.A. (2019). Mechanisms of beneficial effects of exercise training on non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD): Roles of oxidative stress and inflammation. Eur J Sport Sci., 19(7):994-1003.
[4] Henrique, J.S., França, E.F., Cardoso, F.D.S., Serra, F.T., de Almeida, A.A., Fernandes, J., et al. (2018). Cortical and hippocampal expression of inflammatory and intracellular signaling proteins in aged rats submitted to aerobic and resistance physical training. Exp Gerontol, 110:284–90.
[5] Jahangiri, Z., Gholamnezhad, Z., Hosseini, M. (2019). The effects of exercise on hippocampal inflammatory cytokine levels, brain oxidative stress markers and memory impairments induced by lipopolysaccharide in rats. Metab Brain Dis., 34(4):1157-1169.
[6] Kim, J.W., Chae, J., Nam, S.M., Kim, Y.N., Yoo, D.Y., Choi, J.H., Jung, H.Y., Song, W., Hwang, I.K., Seong, J.K., Yoon, Y.S. (2015). Treadmill exercise prevents diabetes-induced increases in lipid peroxidation and decreases in Cu, Zn-superoxide dismutase levels in the hippocampus of Zucker diabetic fatty rats. J Vet Sci., 16(1):11-6.
[7] Mazon, J.N., de Mello, A.H., Ferreira, G.K., Rezin, G.T. (2017). The impact of obesity on neurodegenerative diseases. Life Sci., 182:22-28.
[8] Moghaddasi, M., Javanmard, S.H., Reisi, P., Tajadini, M., Taati, M. (2014). The effect of regular exercise on antioxidant enzyme activities and lipid peroxidation levels in both hippocampi after occluding one carotid in rat. J Physiol Sci., 64(5):325-32.
[9] Mukhopadhyay, P., Baggelaar, M., Erdelyi, K., Cao, Z., Cinar, R., Fezza, F., Van der Stelt, M. (2016). The novel, orally available and peripherally restricted selective cannabinoid CB2 receptor agonist LEI-101 prevents cisplatin-induced nephrotoxicity. Br J Pharmacol, 173(3):446–58.
[10] Ogura, S., Shimosawa, T. (2014). Oxidative stress and organ damages. Curr Hypertens Rep.,16(8):452.
[11] Park, H.S., Cho, H.S., Kim, T.W. (2018). Physical exercise promotes memory capability by enhancing hippocampal mitochondrial functions and inhibiting apoptosis in obesity-induced insulin resistance by high fat diet. Metab. Brain Dis., 33:283–292.
[12] Roh, H.T., So, W.Y. (2017). The effects of aerobic exercise training on oxidant-antioxidant balance, neurotrophic factor levels, and blood-brain barrier function in obese and non-obese men. J Sport Health Sci., 6(4):447-453.
[13] Rossi, F., Punzo, F., Umano, G.R., Argenziano, M., Miraglia Del Giudice, E. (2018). Role of Cannabinoids in Obesity. Int J Mol Sci., 10;19(9):2690.
[14] Saiyasit, N., Chunchai, T., Apaijai, N., Pratchayasakul, W., Sripetchwandee, J., Chattipakorn, N., Chattipakorn, S.C. (2020). Chronic high-fat diet consumption induces an alteration in plasma/brain neurotensin signaling, metabolic disturbance, systemic inflammation/oxidative stress, brain apoptosis, and dendritic spine loss. Neuropeptides, 82:102047.
[15] Seo, T.B., Kim, T.W., Shin, M.S., Ji, E.S., Cho, H.S., Lee, J.M., Kim, T.W., Kim, C.J. (2014). Aerobic exercise alleviates ischemia-induced memory impairment by enhancing cell proliferation and suppressing neuronal apoptosis in hippocampus. Int Neurourol J., 18(4):187-97.
[16] Verty, A.N., Stefanidis, A., McAinch, A.J., Hryciw, D.H., Oldfield, B. (2015). Anti-Obesity Effect of the CB2 Receptor Agonist JWH-015 in Diet-Induced Obese Mice. PLoS One, 20;10(11): e0140592.
[17] Wang, Z., Liao, T., Zhoua, Z., Wang, Y., Diao, Y., Strappe, P., Prenzler, P., Ayton, J., Blanchar, C. (2016). Construction of local gene network for revealing different liver function of rats fed deep-fried oil with or without resistant starch. Toxicology Letters, 258: 168–174.
[18] Wu, C.C., Bratton, S.B. (2013). Regulation of the intrinsic apoptosis pathway by reactive oxygen species. Antioxid Redox Signal, 20;19(6):546-58.
[19] Yen, P.L., Chen, B.H., Yang, F.L., Lu, Y.F. (2010). Effects of deep-frying oil on blood pressure and oxidative stress in spontaneously hypertensive and normotensive rats. Nutrition, 26(3):331-336.
[20] Zhang, Q., Saleh, A.S., Chen, J., Shen, Q. (2012). Chemical alterations taken place during deep-fat frying based on certain reaction products: a review. Chem Phys Lipids, 165(6):662-81.