تاثیر سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید بر میزان فعالیتهای آنزیمهای آنتی اکسیدانی، قندهای محلول و پرولین در گیاه دارویی آرتیشو (.Cynara Scolymus L) تحت تنش شوری
محورهای موضوعی : پژوهش های به زراعیسیده نازیلا سیدعلیخانی 1 , علیرضا پازکی 2
1 - کارشناسی ارشد
2 - محقق
کلید واژه: تنش شوری, تنش اکسیداتیو, گیاه دارویی آرتیشو, اسید سالیسیلیک و اسید جاسمویک,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید بر میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی ، قندهای محلول و پرولین در گیاه دارویی آرتیشو در سطوح مختلف تنش شوری تحقیقی در سال 1393 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام (ره) شهرری انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل سه فاکتوره در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید که عامل اول تنش شوری در چهار سطح 0, 25, 60, 95 میلی مولار، عامل دوم در دو سطح عدم مصرف و مصرف 0/7 میلی مولار سالیسیلیک اسید و عامل سوم عدم مصرف و مصرف 100 میکرو مولار جاسمونیک اسید در نظر گرفته شد . نتایج تحقیق نشان داد که هر سه اثر اصلی تنش شوری ، کاربرد اسید سالیسیلیک و اسید جاسمونیک بر میزان فعالیت آنزیم های مورد بررسی ، قندهای محلول و پرولین در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود به گونه ای که بر اثر اعمال تنش شوری میزان فعالیت آنزیم ها افزیش معنی داری نشان داد و بالاترین میزان فعالیت از تیمار اعمال تنش شوری با 95 میلی مولار کلرید سدیم و کمترین میزان مربوط به تیمار عدم اعمال تنش شوری بود . همچنین در شرایط کاربرد اسید سالیسیلیک و اسید جاسمونیک میزان فعالیت آنزیم ها ، محتوی قندهای محلول و پرولین افزایش یافت و از این طریق منجر به افزایش مقاومت گیاه دارویی آرتیشو به تنش شوری گردید .
In order to investigate The effect of salicylic and jasmonic acid on antioxidant enzymesactivity, soluble carbohydrate and proline in artichoke (Cynara Scolymus L.) under salt stress conditions, a research was conducted in 2014 at Islamic Azad University, Yadgar-e-Imam (RAH) Shahre Rey Branch. The experiment was done as factorial based on completely random design with four replications, the first factor salinity stress in four levels 0, 25, 60, and 95 mM, the second factor in two levels no consumption and consumption of 0.7 mM salicylic acid and the third factor no consumption and consumption of 100 µm jasmonic acid were considered. The results showed that all three main effects of salinity stress, salicylic acid and jasmonic acid consumption on antioxidant enzymes activity, soluble carbohydrate and proline content were significant at the 1% probability level, so in salinity stress conditions, the enzyme activity showed a significant increase and the highest level of activity was gained in 95 mM sodium chloride and the lowest one was related to the non applying of salt stress. Also, under the conditions of salicylic acid and jasmonic acid foliar application, the activity level of antioxidant enzymes and soluble carbohydrate and proline content increased and as the result the resistance of artichoke resistance to salt stress improved.
_||_