تاثیر پونه¬کوهی (Mentha longifolia) بر ویژگی های بافتی قزل آلای رنگین کمان (Onchorhynchus mykiss) در زمان نگهداری در دمای یخچال (1 ± 4 درجه سانتیگراد)
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوریمحدثه حیدری 1 , سید علی جعفرپور 2 , فرید فیروزبخش 3
1 - گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2 - گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
3 - گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
کلید واژه: پونه کوهی, قزل آلا ی رنگین کمان, ویژگی های بافتی, زمان نگهداری,
چکیده مقاله :
ماهیان بسیار فسادپذیر بوده و براي جلوگیري یا به تعویق انداختن فساد آنها استفاده از مواد نگهدارنده طی نگهداري ضروري است. هدف از این پژوهش بررسی تأثیر عصاره هیدروالکلی پونه¬کوهی به عنوان نگهدارنده طبیعی بر افزایش زمان ماندگاري فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان نگهداري شده در دماي 1±4 درجه سانتیگراد بود. بدین منظور 240 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان (43/٠ ± ٤٨/50 گرم) در قالب یک طرح تصادفی شامل ٤ تیمار و ٣ تکرار برای هر تیمار، به مدت 4 ماه متوالی مورد تغذیه قرار گرفتند. تیمارها شامل یک جیره پایه آزمایش (گروه شاهد) و سطوح ١، ٢ و ٣ گرم بر کیلوگرم جیره برای عصار ه پونه¬کوهی بود. در پایان 4 ماه، فیله قزل آلای رنگین کمان در دمای 1±4 درجه سانتیگراد برای 21 روز نگهداری شدند. در روز های صفر، 7، 14 و 21 از آزمایش نتایج نشان داد که زردی و قرمزی فیله ها تحت تاثیر رنگ طبیعی عصاره هیدروالکلی پونه¬کوهی میباشد. بیشترین روشنایی و سفیدی در گروه کنترلی در مقایسه با نمونه های تیمار شده با عصاره گیاه مشاهده ¬شد (٠٥/۰ > p). بیشترین سختی و کشسانی و کمترین نیروی چسبندگی و شاخص حداکثر نیروی چسبندگی در فیله ماهیان تغذیه شده با 2/0 و 3/0 درصد پونه¬کوهی مشاهده¬ شد. بنابراین، نتایج مطالعه نشان داد که از جیره حاوی عصاره پونه¬کوهی می توان به عنوان نگهدارنده طبیعی، جهت افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی قزل آلا استفاده نمود.
Fish are highly perishable and to prevent or delay their spoilage, it is necessary to use preservatives during storage. The purpose of this study was to investigate the effect of the hydro-alcoholic extract of Mentha longifolia as a natural preservative on increasing the shelf life of rainbow trout fillets stored at 4 ± 1°C. For this purpose, 240 rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) (50.48±0.43 g) were fed for 4 consecutive months in a randomized design including 4 treatments and 3 replications for each treatment. The treatments included an experimental base diet (control group) and levels of 1, 2, and 3 g/kg diet for Mentha longifolia extract. At the end of 4 months, rainbow trout fillets were kept at 4±1 degrees Celsius for 21 days. On the zero, 7th, 14th, and 21st days of the experiment, the results showed that the yellowness and redness of the fillets are influenced by the natural color of the hydroalcoholic extract of oregano. The highest brightness and whiteness were observed in the control group compared to the samples treated with plant extract (p < 0.05). The highest hardness and elasticity, the lowest adhesive force and the maximum adhesive force index were observed in fish fillets fed with 0.2 and 0.3 percent Mentha longifolia. Therefore, the results of the study showed that the diet containing Mentha longifolia extract can be used as a natural preservative to increase the shelf life of trout fillets.
1. Alakhrash F., Anyanwu U., Tahergorabi R. 2016. Physicochemical properties of Alaska pollock (Theragra chalcograma) surimi gels with oat bran. LWT- Food Science and Technology, 66(3):41-47.
2. Berizi E., Shekarforoush S.SH., Hosseinzadeh S. 2016. Effects of methanolic pomegranate peel extract on the chemical, sensory, textural, and microbiological properties of gutted rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during frozen storage. Food Protection, 79(10):1700-1706.
3. Berizi E., Hosseinzadeh S., Shekarforoush S.SH., Barbieri G. 2018. Microbial, chemical, textural and sensory properties of coated rainbow trout by chitosan combined with pomegranate peel extract during frozen storage. International Journal of Biological Macromolecules, 106: 1004-1013.
4. Cadun A., Çaklı Ş., Kışla D., Dinçer T., Erdem Ö.A. 2015. Effect of Fibers on the Quality of Fish Patties Stored at (0-4ºC). Food and Health Science, 1(4):211-219.
5. Cardoso C., Mendes R., Vaz-Pires P., L. Nunes M. 2011. Production of high quality gels from sea bass: Effect of MTGase and dietary fibre LWT. Food Science and Technology, 44:1282-1290.
6. Chanarat S., Benjakul S., H-Kittikun A. 2011. Comparative study on protein cross-linking and gel enhancing effect of microbial transglutaminase on surimi from different fish. Science of Food and Agriculture, 92:844-852.
7. Cofrades A., Lo´pez-Lo´pez I., Solas M.T., Bravo L., Jime´nez-Colmenero F. 2008. Influence of different types and proportions of added edible seaweeds on characteristics of low-salt gel/emulsion meat systems. Meat Science, 79:767-776.
8. Choubert G., Baccaunaud M. 2006. Colour changes of fillets of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.) fed astaxanthin or canthaxanthin during storage under controlled or modified atmosphere. LWT- Food Science and Technology, 39:1203-1213.
9. Duangmal K., Taluengpohl A. 2010. Effect of protein additives, sodium ascorbate, and microbial transglutaminase on the texture and colour of red tilapia surimi gel. LWT- Food Science and Technology, 45:48-55.
10. Einen O., Guerin T., Fjæra S.O., Skjervold P.O. 2002. Freezing of pre-rigor fillets of Atlantic salmon. Aquaculture, 212:129-140.
11. Erdemoglu N., Kupeli E., Yesilada E. 2003. Anti–inflammatory and antinociceptive assessment of plants used as remedy in Turkish folk medicine. Ethnopharmacology. 89:123-129.
12. Fan W., Sun J., Chen Y., Qiu J., Zhang Y., Chi Y., 2009. Effect of chitosan coating on quality and shelf life of silver carp during frozen storage. Food Chemistry, 115:66-70.
13. Gallart-Jornet L., Rustad T., Barat J., Fito P., Escriche I. 2007. Effect of superchilled storage on the Fresh ness and salting behaviour of Atlantic salmon (Salmo salar) fillets. Food Chemistry, 103(4):1268-1281.
14. Hamre K., Lie Q., Sandes H. 2003. Seasonal development of nutrient composition, lipid oxidation and colour of fillets from Norwegian spring-spawning herring (Clupea harengus L.). Food Chemistry, 82:441-446
15. Hosseini F., Milani A., Balurian S. 2012. Effects of Celloluse Microcrystaline as a Fat Replacement on Physiochemical, Texture and Sensory Properties of Low-Fat Burgers. Food Science Resrearchs 3:372-378. [In Persian]
16. Hultmann L., Rustad T. 2002. Textural changes during iced storage of salmon (Salmo salar) and cod (Gadus morhua). Aquatic Food Product Technology, 11(3-4): 105-123.
17. Koliopoulos G., Pitarokili D., Kioulos E., Michaelakis A., Tzakou O. 2010. Chemical composition and larvicidal evaluation of Mentha, Salvia, and Melissa essential oils against the West Nile virus mosquito. Culex pipiens. Parasitology Research, 107:327-335.
18. Nowrozi V., Yousefzadeh S., Asilan K., Mansourifar S. 2016. Investigating the amount of changes in essential oil, chlorophyll, carotenoid, anthocyanin and flavonoid of medicinal plants Mentha longifolia (L.) Hods.subsp. longifolia in different habitats. Ecophytochemistry Quarterly Journal of Medicinal Plants, 5(1):52-64. [In Persian]
19. Ortiz J., Larraín M.A., Pacheco N., Vivanco J.P., Aubourg S.P. 2013. Effect of the antioxidant profile in the diet of farmed Coho salmon (Oncorhynchus kisutch) on the nutritional value retention during frozen storage. Grasas Aceites, 64(3):311-319.
20. Özoğul Y., Özoğul F., Özkütük S. 2006. Hydrolysis and oxidation of European eel oil during frozen storage for 48 weeks. European Food Research and Technology, 224:33-37.
21. Sakanaka S., Tachibana Y., Okada, Y. 2005. Preparation and antioxidant properties of extracts of Japanese persimmon leaf tea (Kakinoha-cha). Food Chemistry, 89(4): 569-75.
22. Sallam KhI., Ahmed AM., Elgazzar MM., Eldaly EA. 2007. Chemical quality and sensory attributes of marinated Pacific saury (Cololabis saira) during vacuum-packaged storage at 4°C. Food Chemistry, 102:1061-1070.
23. Sanchez-Alonso I., Haji-Maleki R., Javier Borderı´as A. 2006. Effect of wheat fibre in frozen stored fish muscular gels. European Food Research and Technology, 223:571-576.
24. Unnithan C.R., Gebreselassie H., Sushen U., Reddy D.N., Woldu A., Muuz M. 2013. Chemical composition and antibacterial activity of essential oil of Mentha longifolia L of Mekole, Ethiopia. Biological and Scientific Opinion, 1(3):151-153.
25. Yerlikaya P, Gökoğlu N. 2010. Effect of Previous Plant Extract Treatment on Sensory and Physical Properties of Frozen Bonito (Sarda sarda) Filllets. Fisheries and Aquatic Sciences, 10:341-349.