اثر پاکلوبوترازول و دور آبیاری بر غلظت برخی از عناصر غذایی در دو پایه نارنج و سیتروملو
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعیآرام رضایی 1 , علیرضا گیتی 2 , علی مومن پور 3 , داود حبیبی 4 , محبوبه مظهری 5 , شاهین جهانگیر زاده 6 , مریم گلباز 7
1 - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه خاک شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران.
2 - استادیار گروه خاک شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران.
3 - دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی دانشگاه گیلان، گیلان، ایران.
4 - استادیار گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران.
5 - استادیار گروه خاک شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران.
6 - دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی دانشگاه گیلان، گیلان، ایران.
7 - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد مدیریت کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
کلید واژه: تنش خشکی, مرکبات, پاکلوبوترازول, عناصر غذایی ماکرو,
چکیده مقاله :
در این پژوهش، اثر پاکلوبوترازول و دور آبیاری بر غلظت برخی از عناصر غذایی ماکرو در دو پایه نارنج و سیتروملو به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان تنکابن، ارزیابی شد. فاکتورها شامل پاکلوبوترازول در سه سطح (0، 25/0 و 75/0 گرم به ازای هر نهال) ، دور آبیاری در 3 سطح (3 روز، 6 روز و 9 روز یک بار) و پایه در دوسطح (نارنج و سیتروملو) بود. نتایج نشان داد که غلظت عناصر غذایی تحت تاثیر پایه، دور آبیاری و پاکلوبوترازول قرار دارد. غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم، کلسیم و منیزیم در پایه سیتروملو در تمام شرایط آزمایش به طور معنی داری بیشتر از پایه نارنج بود. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش فواصل آبیاری از 3 روز تا 9 روز در هر دو پایه سیتروملو و نارنج غلظت نیتروژن، کلسیم کاهش یافت اما غلظت فسفر در پایه نارنج با افزایش فواصل آبیاری کاهش ولی در پایه سیتروملو افزایش یافت. کاربرد پاکلوبوترازول به طور معنی داری در هر دو پایه بررسی شده باعث افزایش میزان جذب عناصر غذایی شد و غلظت 25/0 گرم در لیتر پاکلوبوترازول در جذب مواد غذایی از غلظت 75/0 گرم در لیتر آن کاراتر بود.
The effect of paclobutrazol and irrigation duration on concentration of some nutritional macro elements in citrange and citromelo rootstocks leaves was evaluated. Experiment was carried out as factorial based on a randomized complete block design in Tonekabon, Iran. Factors included paclobutrazol at three levels (0, 0.25 and 0.75 g) and irrigation duration in three levels (3, 6 and 9 days) and rootstocks in two levels (citrange and citromelo). The results showed that paclobutrazol, rootstock and irrigation duration affected concentration of nutritional elements, significantly. Concentration of phosphor, nitrogen, potassium, calcium and magnesium in citromelo rootstock was significantly more than that in citrange rootstock. Also, results showed that increasing irrigation duration from 3 to 9 days, decreased concentration of nitrogen and calcium in both citrange and citromelo rootstocks. Concentration of phosphorus was decreased with increasing irrigation duration in citrange rootstock, but it was increased in citromelo. In conclusion, pacloboutrazol significantly increased nutritional elements in both rootstocks and concentration of 0.25 g.l-1 pacloboutrazol was better than 0.75 g.l-1 in nutritional element absorbtion.
_||_