تخمین سطح غذایی درگونههای مختلف آبزیان با تأکید بر TrophLab (خلیج فارس و دریای عمان)
محورهای موضوعی : ارزیابی محیط زیستعلی رضا راستگو 1 , تورج ولی نسب 2 , میثم طاولی 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بندرعباس
2 - موسسه تحقیقات علوم شیلاتی ایران
3 - مرکز تحقیقات ماهیان سردابی کشور
کلید واژه: خلیج فارس, دریای عمان, سطح غذایی, آبزیان دریایی, TrophLab,
چکیده مقاله :
مطالعات اکولوژیک روی گونههای مختلف آبزیان از لحاظ مدیریت منابع و بررسی اثرات ماهیگیری بر اکوسیستم بسیار با اهمیت میباشد. هدف از این مطالعه بررسی سطح غذایی چند گونه از آبزیان خلیج فارس و دریای عمان با استفاده از نرم افزار TrophLab میباشد. بدین منظور از پایان نامهها و مقالات ارایه شده در این حیطه استفاده گردید. از مطالعاتی که دسترسی به اطلاعات آن (درصد وزنی اقلام غذایی خورده شده، دامنه طولی و تعداد معده های مورد بررسی) امکان پذیر بود، جهت محاسبه سطح غذایی هر گونه استفاده گردید. دادههای رژیم غذایی 25 گونه آبزی در 28 سطح تغذیه ای ارزیابی شد که دامنه سطح غذایی از 28/2 تا 50/4 متغیر بود. برای ماهیانی که چندین مطالعه از رژیم غذایی آنها وجود داشت، چندین سطح تغذیه ای بدست آمد که میتواند به دلیل اختلاف در اندازه آنها باشد. بیشترین مقدار سطح غذایی در این مطالعه برای ماهی زرده، کوتر مواج، هوور و گیدر بترتیب 50/4، 50/4، 49/4 و 45/4 بدست آمد. همچنین یک مدل رگرسیون معمولی مرتبط با سطح تغذیه ای و طول بدن آبزی بدست آمد. نتایج آماری نشان داد که سطح تغذیه ای با طول آبزی ارتباط دارد و با افزایش طول بدن، سطح غذایی نیز افزایش می یابد که به این واقعیت اشاره دارد که میزان موفقیت نسبی ماهیان بزرگتر برای شکار کردن افزایش مییابد. سطح غذایی و مدل رگرسیون میتواند در تنظیم شاخصهای تروفیک و مدلهایی از اکوسیستمهای دریایی کمک کند.