فهرس المقالات ندا خردپیر


  • المقاله

    1 - ارزیابی واکنش ارقام خربزه و طالبی نسبت به بیماری پوسیدگی ذغالی ( Macrophomina phaseolina(tass در منطقه ورامین
    گیاهپزشکی کاربردی , العدد 1 , السنة 9 , تابستان 1399
    بیماری ساق سیاه خربزه و طالبی با عامل Macrophomina phaseolinaیکی از مهم‌ترین بیماری‌های خاک زاد خربزه و طالبی با اهمیت اقتصادی در سراسر دنیا می‌باشد. با توجه به اینکه کنترل بیماری از طریق تناوب زراعی، بذر پاک و ضد عفونی شیمیایی به طور کامل مؤثر نمی‌باشد؛ از این رو به کا أکثر
    بیماری ساق سیاه خربزه و طالبی با عامل Macrophomina phaseolinaیکی از مهم‌ترین بیماری‌های خاک زاد خربزه و طالبی با اهمیت اقتصادی در سراسر دنیا می‌باشد. با توجه به اینکه کنترل بیماری از طریق تناوب زراعی، بذر پاک و ضد عفونی شیمیایی به طور کامل مؤثر نمی‌باشد؛ از این رو به کارگیری ارقام مقاوم به عنوان عامل کاهنده شدت بیماری و سطح آلودگی در کنترل بیماری اهمیت فراوانی دارد. بدین منظور واکنش 22 رقم و ژنوتیپ طالبی و خربزه بومی منطقه ورامین به عنوان یکی از مراکز عمده تولید این محصولات، نسبت به این بیماری در شرایط گلخانه ای در چهار تکرار و در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. آمار برداری از شدت آلودگی با فاصله یک ماه بر اساس صفات وزن تر، وزن خشک و شاخص آلودگی صورت گرفت. نتایج حاصل از ارزیابی مقاومت 22 ژتوتیپ خربزه و طالبی بر اساس میانگین شدت شاخص بیماری نشان داد که چهار ژنوتیپ هانی دیو، خربزه تاشکندی، خربزه اصفهان، و هیبرید آناناس T با قرار گرفتن در دامنه درجه آلودگی 1-1/2 به عنوان ارقام مقاوم و ارقام یا ژنوتیپ‌های خربزه حاج ماشااللهی، طالبی سمسوری اصفهان و آناناس مینا MN1 با گرفتن درجه آلودگی بیش از 4 در گروه خیلی حساس قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصل از آنالیز میانگین وزن تر، دو رقم حاج ماشاللهی و هیبرید 7065-MA با 05/17 کمترین وزن تر و رقم هیبرید آنانس T یا 05/57 گرم بیشترن وزن تر را داشتند. برای وزن خشک گیاه هیبرید هانی پاک با 16/7 گرم بیشترین مقدار و درگز مشهدی با 99/1 گرم کمترین وزن را نشان دادند. نتایج تحقیق نشان دهنده تفاوت معنی‌دار بین ارقام و ژنوتیپ‌های طالبی و خربزه نسبت به بیماری پوسیدگی ذغالی بوده و لذا می‌توان از روش کاشت ارقام مقاوم برای کاهش سطح خسارت بیماری بهره جست. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - شناسایی نژادهای غالب Fusarium oxysporum f. sp. melonis در بخش های هم جوار از استان های تهران و سمنان
    گیاهپزشکی کاربردی , العدد 34 , السنة 12 , پاییز-زمستان 1402

    پژمردگی فوزاریومی خربزه و طالبی با عامل أکثر

    پژمردگی فوزاریومی خربزه و طالبی با عامل Fusarium oxysporum f. sp. melonis  یکی از بیماری­های بذر و خاکزاد خربزه و طالبی است. طغیان این بیماری می­تواند تا صد­در­صد سبب خسارت محصول خربزه و طالبی شود. بيشترين خسارت معمولاً بعد از ظهور گل و تشکيل ميوه ظاهر می­شود که باعث زردی، توقف رشد، پژمردگی و مرگ بوته­ها می­گردد. روش­های کنترل شیمیایی یا ترکیبات بیولوژیک به تنهایی در کاهش بیماری با موفقیت چندانی همراه نبوده است. از این­رو، در این تحقیق به شناسایی جدایه­های این بیمارگر در شهرستان­های هم­جوار استان­های تهران و سمنان پرداخته شد و سپس سطح بیماری­زایی آنها مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور نمونه­برداری از بوته­های آلوده از مناطق مختلف کشت خربزه و طالبی در مزارع شهرستان ورامین، ایوانکی و گرمسار انجام گرفت و قارچ بیمارگر جدا­سازی و خالص­سازی شد. بررسی قدرت بیماری­زایی و تعیین نژاد جدایه­ها با استفاده از ارقام افتراقی بر اساس الگوی پنج شماره­ای انجام شد. در این بررسی جدایه­های طغان FO-VA-25 و شه­سفید FO-SH-69 به ترتیب از ورامین و گرمسار با شاخص شدت بیماری 71/9 و 24/9 بیشترین توان بیماری­زایی در بین 15 جدایه مورد بررسی داشتند و تحت نژاد 1 شناسایی شدند.

     
    تفاصيل المقالة