فهرس المقالات علیرضا قبادی


  • المقاله

    1 - اثر محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک بر صفات مورفوفیزیولوژیک و میزان اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) در شرایط تنش شوری
    فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران , العدد 2 , السنة 18 , پاییز 1402
    به منظور بررسی اثر محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک بر صفات رویشی، فیزیولوژیک و میزان اسانس گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) در شرایط تنش شوری، آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه‌ای واقع در شمال ایران انجام شد، تیمارها شامل محلول‌پاشی اسید سالی أکثر
    به منظور بررسی اثر محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک بر صفات رویشی، فیزیولوژیک و میزان اسانس گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) در شرایط تنش شوری، آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه‌ای واقع در شمال ایران انجام شد، تیمارها شامل محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک (صفر، 50 و 100 میلی‌گرم در لیتر) و تنش شوری (صفر، 50، 100 و 150 میلی‌گرم در لیتر کلرید سدیم) بود که تنش شوری در مرحله شش برگی هفته‌ای دو بار به صورت آبیاری و محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک نیز در سه مرحله از مرحله چهار برگی به فاصله زمانی 10 روز یکبار اعمال شد. نتایج نشان داد، افزایش تنش شوری کلیه صفات مورد ارزیابی به جز پرولین را کاهش داد و محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک تاثیر مثبتی در بهبود این صفات تحت شرایط تنش داشت، بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، ارتفاع گیاه، محتوای کلروفیل کل و درصد اسانس در تیمار اسید سالیسیلیک 100 میلی‌گرم در لیتر و سطح شوری شاهد و بیشترین طول ریشه در تیمار اسید سالیسیلیک 100 میلی‌گرم در لیتر و سطح شوری 50 میلی‌گرم در لیتر به دست آمد. همچنین بیشترین محتوای فنل و فلاونوئید در تیمار اسید سالیسیلیک 50 میلی‌گرم در لیتر و سطح شوری 50 میلی‌گرم در لیتر بود و در تیمار اسید سالیسیلیک 100 میلی‌گرم در لیتر و سطح شوری 150 میلی‌گرم در لیتر نیز بیشترین محتوای پرولین مشاهده شد. لذا با توجه به نتایج حاصل از پژوهش حاضر می‌توان محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک با غلظت 100 میلی‌گرم در لیتر را جهت کاهش اثرات منفی تنش شوری در گیاه نعناع فلفلی توصیه نمود. تفاصيل المقالة