فهرس المقالات مریم جلیلی


  • المقاله

    1 - بررسی اثر فصل و نوع دامداری بر مقدار آفلاتوکسین M1 و کیفیت شیر خام
    بهداشت مواد غذایی , العدد 4 , السنة 9 , پاییز 1398
    کیفیت شیر خام بر کیفیت فرآورده‌های آن تأثیر دارد. هدف این مطالعه بررسی در این بررسی تعداد 600 نمونه شیر خام از 5 دامداری صنعتی و 5 مرکز جمع‌آوری شیر (در طی دو فصل تابستان و زمستان) در شهرستان خرم‌آباد در سال 1396 آباد تهیه شد. مقدار آفلاتوکسین M1 با استفاده از روش کروما أکثر
    کیفیت شیر خام بر کیفیت فرآورده‌های آن تأثیر دارد. هدف این مطالعه بررسی در این بررسی تعداد 600 نمونه شیر خام از 5 دامداری صنعتی و 5 مرکز جمع‌آوری شیر (در طی دو فصل تابستان و زمستان) در شهرستان خرم‌آباد در سال 1396 آباد تهیه شد. مقدار آفلاتوکسین M1 با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) در 40 نمونه (از هر دامداری در هر فصل دو نمونه) اندازه‌گیری گردید. همه نمونه‌ها ازنظر آزمون‌های اسیدیته، دانسیته، پروتئین، درصد آب، پروتئین، چربی و شمارش کلی میکروبی ارزیابی شدند. نتایج نشان داد مقدار آفلاتوکسین M1 در شیرهای فصل زمستان اندکی بالاتر از فصل تابستان بود گرچه این اختلاف معنی‌دار نبود. از بین 40 نمونه موردبررسی، در 5 نمونه (5/12 درصد) آفلاتوکسین M1 از حد مجاز تعیین شده در استاندارد ملی ایران (ng/ml 50) بالاتر بود. مقدار چربی، پروتئین و دانسیته در نمونه‌های شیر فصل زمستان بیشتر از فصل تابستان بود (05/0p <)، اما اختلاف معنی‌داری بین نمونه‌های شیر دامداری‌های صنعتی و مراکز جمع‌آوری شیر وجود نداشت. تعداد 93 درصد نمونه‌ها در فصل زمستان و 100 درصد نمونه‌ها در فصل تابستان، آلودگی بیش‌ازحد مجاز تعیین شده در استاندارد ملی داشتند. با توجه به نتایج این بررسی، برای کاهش بار میکروبی شیر خام باید روش‌های مناسبی به‌کار گرفته شده و به دامداران آموزش‌های لازم در خصوص نحوه دوشش و نوع تغذیه دام ارائه شود و علاوه بر آن نمونه‌های شیر حتماً باید ازنظر مقدار آفلاتوکسین M1 نیز موردبررسی قرار گیرند. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - کارایی سه روش تخلیص در اندازه‌گیری داکسی‌نیوالنول و بررسی میزان آن در فرآورده‌های غلات
    بهداشت مواد غذایی , العدد 1 , السنة 10 , بهار 1399
    داکسی نیوالنول (دان) یک نوع مایکوتوکسین‌ است که توسط گونه‌های فوزاریوم تولید می‌شود. هدف از این بررسی مقایسه کارایی سه روش تخلیص (شامل ستون‌‌های ایمونوافینیتی و مایکوسپ 225 و 227) در اندازه‌گیری دان با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) و سپس اندازه‌گیری أکثر
    داکسی نیوالنول (دان) یک نوع مایکوتوکسین‌ است که توسط گونه‌های فوزاریوم تولید می‌شود. هدف از این بررسی مقایسه کارایی سه روش تخلیص (شامل ستون‌‌های ایمونوافینیتی و مایکوسپ 225 و 227) در اندازه‌گیری دان با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) و سپس اندازه‌گیری دان در فرآورده‌های غلات بود. ابتدا نمونه‌های آرد گندم در سه غلظت (ng/g 1200، 700، 200) با سم دان غنی شد و سپس مقدار بازیافت نمونه‌ها پس از تخلیص با ستون‌ها، اندازه‌گیری شد. همچنین مقدار دان در 60 نمونه فرآورده غلات (آرد گندم، برنج، آرد جو، نودل و نان) اندازه‌گیری گردید. نتایج نشان داد بیشترین مقدار بازیافت (بین 5/2±43/87 تا 2/2±17/95 درصد) مربوط به ستون ایمونوافینیتی بود. گرچه اختلاف معنی‌داری بین ستون ایمونوافینیتی و مایکوسپ 225 وجود نداشت. کمترین مقدار بازیافت با استفاده از ستون مایکوسپ 227 به‌دست آمد(P <0.05). از بین 60 نمونه مورد بررسی، 30 نمونه (50%) به سم دان آلوده بودند، اما مقدار دان در هیچ‌یک از 30 نمونه آلوده، از حد مجاز آن (ng/g 1000) بیشتر نبود. بیشترین میزان آلودگی (ng/g 3/724) در یک نمونه برنج مشاهده شد. این بررسی نشان داد که گرچه ستون ایمونوافینیتی در اندازه‌گیری دان قابلیت اطمینان بیشتری داشت اما نتایج بازیافت مایکوسپ 225 نیز کاملاً رضایت‌بخش بود. علاوه بر آن مقدار سم دان باید به‌طور مداوم در فرآورده‌های غلات توسط سازمان‌های قانون‌گذار اندازه‌گیری شده و احتیاط‌های لازم به عمل آید. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    3 - Evaluating the Quality and Physicochemical Properties of Honey Commercialized in Iran
    Journal of Chemical Health Risks , العدد 2 , السنة 6 , تابستان 2016
    This study was intended to evaluate the quality of 30 honey samples, in terms of physicochemical properties such as moisture content, electrical conductivity, ash content, reducing sugars and sucrose, free acidity, pH, diastase activity, and hydroxymethylfurfural (HMF) أکثر
    This study was intended to evaluate the quality of 30 honey samples, in terms of physicochemical properties such as moisture content, electrical conductivity, ash content, reducing sugars and sucrose, free acidity, pH, diastase activity, and hydroxymethylfurfural (HMF) content. Moreover, three methods recommended by the International Honey Commission for the determination of HMF, including 1) high performance liquid chromatography (HPLC), 2) White spectrophotometry and 3) Winkler spectrophotometry methods, were compared. The average moisture content ranged from 12.08±0.36 to 19.36±0.11%. The Electrical conductivity values (0.43±0.00 to 0.77±0.00 mS/cm), ash content (0.24±0.01 to 0.74±0.03%), pH values (3.37±0.01 to 5.21±0.16), free acidity (29.60±0.36 to 39.66±0.37 meq/kg of honey), total reducing sugar (52.28±0.09 to 88.01±0.63%), sucrose content (2.21±0.07 to 7.55±0.35%), diastase activity (2.07±0.28 to 29.01±0.50), and HMF content (17.33±0.18 to 834.46±0.30 mg/kg) were observed. Thirteen out of 30 samples (43%) showed HMF content higher than standard limits. Results obtained from the current study revealed that except for HMF and diastase activity, all physicochemical properties of samples met the national and international standard limits. Moreover, three methods applied for determination of HMF showed good recovery values and standard deviation. However, Winkler and White methods gave higher HMF value in honey sample than HPLC method. تفاصيل المقالة