فهرس المقالات نفیسه قاسمی سپرو


  • المقاله

    1 - بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea) و شناسایی ترکیبات آن با کروماتوگرافی گازی- طیف‌سنج جرمی (GC-MS)
    بهداشت مواد غذایی , العدد 1 , السنة 12 , بهار 1401
    گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea) به‌عنوان ضدعفونی کننده، تقویت کننده سیستم ایمنی، ضدمیکروبو آنتی‌اکسیدانبه‌کار می رود. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره گیاه سرخارگل بود. در این پژوهش استخراج عصاره هیدروالکلی از اندام هوایی به روش غرقا أکثر
    گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea) به‌عنوان ضدعفونی کننده، تقویت کننده سیستم ایمنی، ضدمیکروبو آنتی‌اکسیدانبه‌کار می رود. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره گیاه سرخارگل بود. در این پژوهش استخراج عصاره هیدروالکلی از اندام هوایی به روش غرقابی و با کمک حمام اولتراسونیک انجام شد. خاصیت آنتی‌اکسیدانی، فنول کل و DPPH(2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) اندازه‌گیری و خاصیت ضدمیکروبی عصاره گیاه با استفاده از روش انتشار چاهک بررسی شد. شناسایی اجزای عصاره با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی (Gas chromatography-mass) GC-MS انجام شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و با آزمون‌های آماری دانکن تجزیه و تحلیل شدند. عصاره گیاه از ترکیبات فنولی خوبی برخوردار بود و DPPH عصاره در غلظت‌های (22/0، 25/0، 27/0، 31/0، 35/0، 41/0، 5/0) آزمایش شد وغلظت 50 IC (Half maximal inhibitory concentration) نشان‌دهنده درصد بازدارندگی مناسب این عصاره بود. قطر هاله عدم رشد (میانگین و انحراف معیار) استافیلوکوکوس اورئوس 24/1 ± 67/4، اشریشیا کولای 84/0 ± 11/3 و آسپرژیلوس نایجر 89/0 ± 78/1 میلی‌متر برآورد شد. کروماتوگرافی گازی در مجموع 38/81 درصد اجزای عصاره را شناسایی کرد که بیشترین ترکیبات جرماکرن دی (67/21 درصد)، پاراسیمن (53/5 درصد) و آلفا هومولن (89/4 درصد) بودند. نتایج این پژوهش نشان دادکه عصاره گیاه سرخارگل از اثرات آنتی‌اکسیدانی و ضد‌میکروبی برخوردار می‌باشد. تفاصيل المقالة