فهرس المقالات مریم فهیم دانش


  • المقاله

    1 - Comparison of three different methods for detection of corn and sunflower oils in adulterated sesame oil
    Food and Health , العدد 1 , السنة 1 , زمستان 2018
    Edible oils can be misdescribed by substituting one ingredient for a similar, but less expensive or over-declaring a quantitative ingredient. Thus, the identification of raw materials in edible oils is important for authentication. In This study, three methods (saponifi أکثر
    Edible oils can be misdescribed by substituting one ingredient for a similar, but less expensive or over-declaring a quantitative ingredient. Thus, the identification of raw materials in edible oils is important for authentication. In This study, three methods (saponification value, sterol and fatty acids analysis) were used to compare for fraud detection in edible oils. Tests used to assess the quality of sesame oil and oils obtained from mixing sesame oil with sunflower and corn oils. The results showed that campesterol, Δ7-avenasterol, Δ5-avenasterol and Δ7-stigmastenol values can be used as detectors for corn oil mixed with sesame oil, even at a concentration of 5%. Also, in the detection of sesame oil fraud, measuring the fatty acids include oleic, linolenic, linoleic and behenic is more suitable even at a concentration of 5% of sunflower oil adding. In general, the best method for detecting of fraud at all concentrations of added sunflower oil was the saponification value method, while fatty acid composition and desmethylsterols composition was suitable for both corn and sunflower oils mixing. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - Comparative evaluation of biodegradable polymeric nanoparticles of casein/poly lactic-co-glycolic acid (PLGA) containing different concentrations of alpha-tocopherol
    Food and Health , العدد 4 , السنة 1 , تابستان 2018
    Biodegradable polymeric nanoparticles have been extensively used as colloidal materials for nanoparticles production designed for various purposes, including drug targeting, enhancement of drug bioavailability and protection of drug bioactivity and stability. In particu أکثر
    Biodegradable polymeric nanoparticles have been extensively used as colloidal materials for nanoparticles production designed for various purposes, including drug targeting, enhancement of drug bioavailability and protection of drug bioactivity and stability. In particular, poly (lactide‐co‐glycolide) (PLGA) as a polyester has been FDA approved for human use. In this research, the biodegradable polymeric nanoparticle of casein/poly lactic-co-glycolic acid (PLGA) containing three concentrations of alpha-tocopherol was prepared. The comparative evaluation of these nanoparticles, including morphology, size, zeta potential, entrapment rate, spectroscopy, thermal resistance, and their release profile was carried out. The comparative results suggested that the sizes of derived nanoparticles were between 150 and 350 nanometers. In addition, there was a significant difference between the nanoparticles size and increase in alpha-tocopherol percentage used in this formulation (p<0.05). The accumulated results indicated that the highest entrapment rate belonged to 10 percent of alpha-tocopherol, and higher concentrations decrease the entrapment rate. The using of casein/PLGA can be optimized the characteristics and morphological properties of nanoparticles. The polymeric nanoparticles containing alpha-tocopherol can be used as a biologic preservative to improve drug delivery and consumer health. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    3 - بررسی اثر جایگزینی نیتریت با استفاده از روغن سیاه‌دانه بر پایداری اکسیداتیو و ویژگی-های میکروبی و حسی سوسیس کوکتل
    بهداشت مواد غذایی , العدد 2 , السنة 8 , تابستان 1397
    یکی از نگرانی های عمده در جوامع امروزی، به‌کارگیری افزودنی های شیمیایی در محصولات غذایی و احتمال ابتلا به برخی از بیماری هایی نظیر سرطان است. هدف از این تحقیق بررسی امکان جایگزینی نیتریت در فرمولاسیون سوسیس کوکتل با استفاده از روغن سیاه دانه بود. به این منظور نیتریت در أکثر
    یکی از نگرانی های عمده در جوامع امروزی، به‌کارگیری افزودنی های شیمیایی در محصولات غذایی و احتمال ابتلا به برخی از بیماری هایی نظیر سرطان است. هدف از این تحقیق بررسی امکان جایگزینی نیتریت در فرمولاسیون سوسیس کوکتل با استفاده از روغن سیاه دانه بود. به این منظور نیتریت در سطوح مختلف 0، 30، 60 و ppm 90 با روغن سیاه دانه در غلظت های 2 و 3 درصد جایگزین گردید و اثر آن بر میزان پایداری اکسیداتیو (شاخص های پراکسید و تیوباربیتوریک اسید) و ویژگی های میکروبی (شمارش های کلی باکتریایی و کپک و مخمر) و حسی در طی مدت یک ماه نگهداری در دمای 4 درجه سلسیوس در طی روزهای 1، 11، 21 و 31 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد جایگزینی روغن سیاه دانه در دو غلظت مورد استفاده موجب کاهش مقادیر شاخص های پراکسید و تیوباربیتوریک اسید در تیمارهای با نیتریت کاهش یافته نسبت به شاهد شد (P<0.05). هم‌چنین افزایش روغن سیاه دانه از 2 به 3 درصد موجب کاهش بار میکروبی در غلظت‌های ثابت نیتریت شد. تیمارهای حاوی 2 و 3 درصد روغن سیاه دانه با مقادیر ppm 90 و ppm 60 نیتریت عمدتاً در طی مدت نگهداری دارای نتایج شمارش های کلی باکتریایی و کپک و مخمری مشابه با نمونه شاهد بودند (P<0.05). نتایج به‌دست آمده از ارزیابی حسی نیز نشان داد که کاهش میزان نیتریت و جایگزینی آن با روغن سیاه دانه موجب کاهش امتیاز رنگ و طعم نمونه های سوسیس می شود اما تأثیر منفی بر بافت و بوی آن‌ها ندارد. تفاصيل المقالة