فهرس المقالات مسعود سلطانی الوار


  • المقاله

    1 - بررسی فراوانی آلودگی‌های کرمی سستود دستگاه گوارش مرغان بومی شهرستان دورود
    هیستو بیولوژی دامپزشکی , العدد 2 , السنة 7 , تابستان 2019
    بیماری‌های انگلی به‌عنوان مانعی بزرگ در رشد و سلامت حیوانات در سراسر دنیا مطرح هستند. در مطالعه حاضر بررسی فراوانی آلودگی‌های کرمی دستگاه گوارش مرغان بومی شهرستان دورود بررسی گردید. مطالعه از نوع مقطعی به تعداد 120 قطعه از ماکیان بومی شهرستان دورود به‌صورت تصادفی چند مر أکثر
    بیماری‌های انگلی به‌عنوان مانعی بزرگ در رشد و سلامت حیوانات در سراسر دنیا مطرح هستند. در مطالعه حاضر بررسی فراوانی آلودگی‌های کرمی دستگاه گوارش مرغان بومی شهرستان دورود بررسی گردید. مطالعه از نوع مقطعی به تعداد 120 قطعه از ماکیان بومی شهرستان دورود به‌صورت تصادفی چند مرحله‌ایی انتخاب گردیدند. جهت بررسی آلودگی انگلی دستگاه گوارش، از دهان تا کلواک به منظور جداسازی کرم‌ها باز و در صورت مشاهده کرم‌ها از محتویات جدا شدند. سپس محتویات پس از صاف شدن با الک 100 مورد بررسی قرار گرفت. گونه‌های سستودها پس از رنگ آمیزی با رنگ اشنایدراستوکارمن جهت تشخیص با استفاده از میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع انگل‌های کرمی که از لوله گوارش جدا و تشخیص داده شد شامل سستودهای رایه تینا اکینوبوتریدا 16/9 %، رایه تیناتتراگونا 5 % و کوانوتنیا اینفاندیبولوم 33/3 % بود. معمولا آلودگی مختصر با سستودها، بیماری‌زایی چندانی ندارد. اکثر این سستودها با اسکولکس خود به روده باریک می‌چسبند و به زندگی خود ادامه می‌دهند. رایه تینا و کوانوتنیا که میزبان‌های واسط آنها به ترتیب مورچه، سوسک و مگس می‌باشد در آلودگی تجربی طیور، خوراندن 50 سیستی سرکوئید رایه تینا تتراگونا موجب کاهش وزن و تخم گذاری در بعضی نژادها می‌شود. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - بررسی میزان آلودگی سالمونلایی در جگر مرغ های جمع آوری شده در شهرستان ملایر
    هیستو بیولوژی دامپزشکی , العدد 5 , السنة 8 , زمستان 2019
    سالمونلا یکی از بیماری‌های عفونی مهم و مشترک بین انسان و حیوانات است که به وسیله باکتری‌های جنس سالمونلا ایجاد می شود و سالانه موجب مرگ افراد زیادی از جمعیت‌های انسانی و دامی می گردد. در این میان گوشت مرغ آلوده به سالمونلا در درجه اول انتقال آلودگی قرار دارد. به همین دل أکثر
    سالمونلا یکی از بیماری‌های عفونی مهم و مشترک بین انسان و حیوانات است که به وسیله باکتری‌های جنس سالمونلا ایجاد می شود و سالانه موجب مرگ افراد زیادی از جمعیت‌های انسانی و دامی می گردد. در این میان گوشت مرغ آلوده به سالمونلا در درجه اول انتقال آلودگی قرار دارد. به همین دلیل شناسایی میزان فراوانی عفونت سالمونلا در گله های طیور اقدامی ضروری در اتخاذ اقدامات کنترلی مناسب در پیشگیری از انتقال آلودگی به جوامع انسانی محسوب می شود. با مطالعه بر روی منابع موجود مشخص گردید، اطلاعات به روزی درخصوص وضعیت سالمونلا ومیزان آلودگی به این باکتری در گوشت و جگر‌مرغ و... درشهرستان ملایر وجود نداشته و لذا بررسی آلودگی جگر مرغ در این شهرستان مد نظر قرار گرفت. جهت انجام نمونه برداری به طور تصادفی از سطح سوپرمارکت های شهرستان ملایر 100 عدد جگر مرغ خریداری شد سپس با هدف بررسی میزان آلودگی سالمونلایی به آزمایشگاه جهت انجام آزمایش های باکتریایی فرستاده شد . بعد از انجام آزمایش های باکتریایی به تعیین سروتیپ سالمونلا به استفاده از روش PCR پرداخته شد. در مطالعه حاضر مشخص گردید که 2 درصد جگر مرغ های مورد مطالعه آلوده به باکتری سالمونلا بود. لازم به ذکر است که 2 درصد نمونه ها دارای آلودگی باکتریایی بودند. همچنین مشخص گردید که سروتیپ غالب سالمونلا در جگرهای مرغ شهرستان ملایر سالمونلا آنترتیدیس است. با توجه به نتایج به دست آمده در مطالعه حاضر ، می توان نتیجه گرفت که موادغذایی با منشا حیوانی ، منابع مناسبی برای رشد سالمونلا در کشور به حساب می‌آید و توصیه میشود که جهت جلوگیری از آلودگی باکتریایی ، اقدامات بهداشتی شدیدی برای جلوگیری از آلودگی آب و مواد غذایی انجام شود و همچنین سایر فرآورده های دامی باید به حد کافی پخته شوند. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    3 - نقش ژن نورآمینیداز در بیولوژی ویروس آنفلوانزا
    هیستو بیولوژی دامپزشکی , العدد 1 , السنة 7 , بهار 2018
    نور آمینیداز جز گلیکوپروتئین های کلاس II است که انتهای آمینی آن در داخل ویریون و انتهای کربوکسیل آن در خارج قرار دارد. این گیلکوپروتئین توسط قطعه شش RNA کد می شود. این ژن حدود 1413 نوکلئوتید طول دارد و پروتئین حاصل از آن از 453 آمینواسید تشکیل شده است. عموما به ازای هر أکثر
    نور آمینیداز جز گلیکوپروتئین های کلاس II است که انتهای آمینی آن در داخل ویریون و انتهای کربوکسیل آن در خارج قرار دارد. این گیلکوپروتئین توسط قطعه شش RNA کد می شود. این ژن حدود 1413 نوکلئوتید طول دارد و پروتئین حاصل از آن از 453 آمینواسید تشکیل شده است. عموما به ازای هر یک ملکول نورآمینیداز (NA ) در سطح ویروس پنج مولکول هماگلوتینین (HA ) قرار دارد اما این نسبت بین تحت تیپ های ویروس متفاوت است نورآمینیداز (NA ) دومین گلیکوپروتئین مهم در ویروس های آنفلوانزای نوع A,B می باشد یازده تحت تیپ NA در ویروس های آنفلوانزای نوع A وجود دارد که برحسب مقایسه سکانس در دو گروه قرار دارد. هیچ تحت تیپی در ویروس های آنفلوانزای نوع B شناخته نشده که این احتمالا به دلیل نداشتن میزبان مخزن در بین حیوانات است. نورآمینیداز 5 تا 10 درصد کل پروتئین ویروس را شامل می شود و نقش مهمی در بیولوژی ویروس آنفلوانزا دارد لذا در این مقاله سعی شده است که به اهمیت و نقش این پروتیئن پرداخته شود تفاصيل المقالة