-
المقاله
1 - تأثیر تنش شوری بر ویژگیهای جوانه زنی بذر گیاه ریحانتحقیقات بذر , العدد 5 , السنة 11 , زمستان 1400این مطالعه با هدف تأثیر تنش شوری بر ویژگیهای جوانه زنی بذر گیاه ریحان (O. basilicum) انجام شد. پنج تکرار 20 تایی بذر برای هر تیمار در نظر گرفته شد و بذرها در پتری دیشهای 9 سانتیمتری با 7 میلیلیتر از محلول آزمایش کشت داده شدند. بذرها در آب مقطر (0) و محلولهای نمکی ح أکثراین مطالعه با هدف تأثیر تنش شوری بر ویژگیهای جوانه زنی بذر گیاه ریحان (O. basilicum) انجام شد. پنج تکرار 20 تایی بذر برای هر تیمار در نظر گرفته شد و بذرها در پتری دیشهای 9 سانتیمتری با 7 میلیلیتر از محلول آزمایش کشت داده شدند. بذرها در آب مقطر (0) و محلولهای نمکی حاوی 50 میلیمولار، 100 میلیمولار، 150 میلیمولار و 200 میلیمولار از سدیم کلرید جوانه زدند. تعداد بذرهای جوانه زده برای 20 روز بررسی شد. در این مطالعه، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ساقه، طول گیاهچه، طول ریشه، نسبت طول ساقه به طول ریشه، وزن تر ریشه، وزن تر ساقه، وزن خشک ساقه، وزن خشک ریشه و بیوماس بررسی شدند. درصد جوانه زنی (p<0.05) و سرعت جوانه زنی (p<0.01) تحت تأثیر تیمارها قرار گرفتند. درصد جوانه زنی تنها در تیمار 200 میلی مولار در مقایسه با دیگر تیمارها پایینتر بود و اختلاف معنیداری بین تیمارهای کنترل و تیمارهای 50 میلی مولار ، 100 میلی مولار و 150 میلی مولار برای درصد جوانه زنی وجود نداشت. اعمال تنش شوری اثرات معنیداری روی طول ریشه (p<0.01)، طول ساقه (p<0.01)، طول گیاهچه (p<0.01)، طول ریشه به ساقه (p<0.01)، وزن تر ریشه (p<0.05)، وزن تر ساقه (p<0.01)، وزن خشک ساقه (p<0.01) و بیوماس (p<0.01) داشت. طول ریشه، طول ساقه، طول گیاهچه، طول ریشه به ساقه و وزن خشک ساقه در تیمار 200 میلی مولار در مقایسه با دیگر تیمارها پایینتر بود. در مجموع بذرهای ریحان تا 150 میلیمولار تنش را تحمل میکنند. تفاصيل المقالة -
المقاله
2 - تأثیر تنش شوری بر ویژگیهای جوانه زنی بذر گیاه ریحانتحقیقات بذر , العدد 5 , السنة 11 , زمستان 1400این مطالعه با هدف تأثیر تنش شوری بر ویژگیهای جوانه زنی بذر گیاه ریحان (O. basilicum) انجام شد. پنج تکرار 20 تایی بذر برای هر تیمار در نظر گرفته شد و بذرها در پتری دیشهای 9 سانتیمتری با 7 میلیلیتر از محلول آزمایش کشت داده شدند. بذرها در آب مقطر (0) و محلولهای نمکی ح أکثراین مطالعه با هدف تأثیر تنش شوری بر ویژگیهای جوانه زنی بذر گیاه ریحان (O. basilicum) انجام شد. پنج تکرار 20 تایی بذر برای هر تیمار در نظر گرفته شد و بذرها در پتری دیشهای 9 سانتیمتری با 7 میلیلیتر از محلول آزمایش کشت داده شدند. بذرها در آب مقطر (0) و محلولهای نمکی حاوی 50 میلیمولار، 100 میلیمولار، 150 میلیمولار و 200 میلیمولار از سدیم کلرید جوانه زدند. تعداد بذرهای جوانه زده برای 20 روز بررسی شد. در این مطالعه، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ساقه، طول گیاهچه، طول ریشه، نسبت طول ساقه به طول ریشه، وزن تر ریشه، وزن تر ساقه، وزن خشک ساقه، وزن خشک ریشه و بیوماس بررسی شدند. درصد جوانه زنی (p<0.05) و سرعت جوانه زنی (p<0.01) تحت تأثیر تیمارها قرار گرفتند. درصد جوانه زنی تنها در تیمار 200 میلی مولار در مقایسه با دیگر تیمارها پایینتر بود و اختلاف معنیداری بین تیمارهای کنترل و تیمارهای 50 میلی مولار ، 100 میلی مولار و 150 میلی مولار برای درصد جوانه زنی وجود نداشت. اعمال تنش شوری اثرات معنیداری روی طول ریشه (p<0.01)، طول ساقه (p<0.01)، طول گیاهچه (p<0.01)، طول ریشه به ساقه (p<0.01)، وزن تر ریشه (p<0.05)، وزن تر ساقه (p<0.01)، وزن خشک ساقه (p<0.01) و بیوماس (p<0.01) داشت. طول ریشه، طول ساقه، طول گیاهچه، طول ریشه به ساقه و وزن خشک ساقه در تیمار 200 میلی مولار در مقایسه با دیگر تیمارها پایینتر بود. در مجموع بذرهای ریحان تا 150 میلیمولار تنش را تحمل میکنند. تفاصيل المقالة -
المقاله
3 - اثرات سوخت های زیستی بر امنیت غذایی در کشورهای خاورمیانه، با تأکید بر ایرانفصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی , العدد 4 , السنة 15 , پاییز 1402مقدمه و هدف: در اغلب مطالعات، تولید سوختهای زیستی دلیل عمدهای برای افزایش گرسنگی و نا امنی غذایی شناخته می شود، این در حالی است که رابطهی بین سوختهای زیستی و امنیت غذایی در ایران ناشناخته است. این مطالعه باهدف بررسی اثرات سوختها أکثرمقدمه و هدف: در اغلب مطالعات، تولید سوختهای زیستی دلیل عمدهای برای افزایش گرسنگی و نا امنی غذایی شناخته می شود، این در حالی است که رابطهی بین سوختهای زیستی و امنیت غذایی در ایران ناشناخته است. این مطالعه باهدف بررسی اثرات سوختهای زیستی بر امنیت غذایی در ایران انجام شد. مواد و روشها: برای بررسی رابطه بین امنیت غذایی و سوخت زیستی از روش پیشرفته و پویای دادههای تابلویی گشتاورهای تعمیمیافته استفاده شد. همچنین دادهها برای دوره 2000 تا 2019 برای کشورهای خاورمیانه از جمله ایران جمعآوری شد. یافتهها: افزایش سوختهای زیستی باعث کاهش 11/0 درصدی امنیت غذایی شد ولی ضریب معنیدار نبود. سوختهای زیستی اثرات منفی و معنیداری روی دسترسی غذایی و اثرات مثبتی روی موجود بودن غذا و استفاده از غذا داشتند. ضریب موردنظر 598/16 و در سطح احتمال 95 درصد معنادار بود. در واقع میتوان گفت که در ایران سوختهای زیستی باعث افزایش دسترسی به غذا میشود. بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان داد که سوختهای زیستی بر امنیت غذایی کشور ایران تأثیر معنیداری نداشتند، که این به علت وجود ذخایر بالای سوختهای فسیلی در کشور ایران است. تفاصيل المقالة