فهرس المقالات ساسان علی نیایی فرد


  • المقاله

    1 - Stomatal Morphology and Desiccation Response of Persian Walnut Tissue Culture Plantlets Influenced by the Gelling Agent of In Vitro Culture Medium
    Journal of Nuts , العدد 1 , السنة 12 , زمستان 2021
    There are diverse types of gelling agents that are used in media cultures. Agar and Gelrite are among the gelling agents used in DKW culture medium, as the common culture medium for the micropropagation of walnut plants. The effects of these gelling agents have not been أکثر
    There are diverse types of gelling agents that are used in media cultures. Agar and Gelrite are among the gelling agents used in DKW culture medium, as the common culture medium for the micropropagation of walnut plants. The effects of these gelling agents have not been investigated on the successful production ofin vitroexplants and the response of the explants to ex vitro evaporative demand is overlooked so far. Stomata and water relations of tissue culture medium determine the successful production ofin vitroplants, therefore this experiment was conducted to investigate the effect of two types of gelling agents (Agar and Gelrite) on the stomatal characteristics, transpiration rate (E), and desiccation responses ofin vitrowalnut explants. Stomatal morphology, transpiration rate, RWC, and some morpho-physiological traits such as shoot length, chlorophyll content, osmotic potential (ψs), proline, and glycine betaine content were evaluated in micropropagated walnut explants cultured on Agar or Gelrite. Analysis of results indicated no considerable changes in the morpho-physiological characteristics of explants grown in DKW medium containing Agar or Gelrite gelling agents. Compared with the medium containing Agar, adding Gelrite to the DKW medium caused a decrease in E and an increase in relative leaf water content (RWC) of the walnut explant's leaves during desiccation. Gelrite induced generation of more closed stomata leading to a reduction in E and increase in RWC during desiccation. This resulted in improvement of walnut plantlet's capacity to conserve their water content and as the consequence promoted ability to prevent ex vitro wilting. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - تأثیر ابعاد حوضچه بر نیاز آبی ریحان در سیستم یکپارچه نوین گلخانه و حوضچه تبخیر آب شور
    بوم شناسی گیاهان زراعی , العدد 4 , السنة 15 , پاییز 1398
    سیستم یکپارچه نوین گلخانه و حوضچه تبخیر آب شور ایده جدیدی است که امکان تولید آب شیرین و رشد محصول در مناطق خشک و نیمه خشک با استفاده از آب شور را فراهم می سازد. این سیستم یکپارچه با کنترل شرایط جوی و افزایش رطوبت نسبی هوا تا نزدیکی نقطه اشباع، نیاز آبی محصول در محیط ک أکثر
    سیستم یکپارچه نوین گلخانه و حوضچه تبخیر آب شور ایده جدیدی است که امکان تولید آب شیرین و رشد محصول در مناطق خشک و نیمه خشک با استفاده از آب شور را فراهم می سازد. این سیستم یکپارچه با کنترل شرایط جوی و افزایش رطوبت نسبی هوا تا نزدیکی نقطه اشباع، نیاز آبی محصول در محیط کشت را تا حد زیادی کاهش می دهد. به منظور ارزیابی تأثیر ابعاد حوضچه تبخیر آب شور بر مقدار نیاز آبی محصول ریحان در محیط کشت گلخانه ای سیستم یکپارچه پیشنهادی، طرح پایلوت این سیستم با طول حوضچه‌های 1، 2 و 3 متر در جنوب شرق تهران اجرا شد. در دو دوره کشت، متوسط روزانه نیاز آبی ریحان در محیط کشت گلخانه ای طرح‌های پایلوت شماره 1، 2 و 3 به‌ترتیب 4/2، 9/1 و 8/0 میلی متر برآورد شد که تفاوت این مقادیر معنی دار بود. با توجه به این که افزایش طول حوضچه تبخیر آب شور در ساختار سیستم یکپارچه پیشنهادی، قابلیت این سیستم جهت کاهش نیاز آبی محصول را افزایش داد، بنابراین در اجرای این سیستم یکپارچه در مقیاس تجاری، کاربرد حوضچه هایی با طول بزرگ تر پیشنهاد می گردد. تفاصيل المقالة