فهرس المقالات زینب نصراله نژاد قمی


  • المقاله

    1 - بررسی اثرات نیتروکسین، اسید هیومیک و گلایسین بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیک گیاه زولنگ (Eryngium campestre)
    فیزیولوژی محیطی گیاهی , العدد 1 , السنة 18 , بهار 1402
    زولنگ یا شیشاق (Eryngium campestre) از گیاهان دارویی متعلق به خانواده چتریان می باشد که در صنایع دارویی کاربرد فراوانی دارد. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر کاربرد مواد نیتروکسین، اسید هیومیک و گلایسین بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیک زولنگ انجام شد. آزمایش در قالب آزمای أکثر
    زولنگ یا شیشاق (Eryngium campestre) از گیاهان دارویی متعلق به خانواده چتریان می باشد که در صنایع دارویی کاربرد فراوانی دارد. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر کاربرد مواد نیتروکسین، اسید هیومیک و گلایسین بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیک زولنگ انجام شد. آزمایش در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه یک طرح کاملاً تصادفی با سه فاکتور نیتروکسین (0، ۱ و ۲ میلی لیتر در لیتر)، اسید هیومیک (0، ۱ و ۲ میلی لیتر در لیتر)، گلایسین (0، ۷۵ و ۱۵۰ گرم در لیتر) با سه تکرار در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در پاییز 1398 انجام شد. صفات اندازه گیری شده شامل وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه، طول ریشه، ارتفاع گیاه، تعداد برگ، سطح برگ، میزان جذب عناصر نیتروژن، پتاسیم و فسفر توسط برگ بود. نتایج نشان داد صفات اندازه گیری شده تحت فاکتورهای نیتروکسین، گلایسین و اسید هیومیک به طور جداگانه و ترکیبی دارای اختلاف معنی دار نسبت به شاهد بودند. به طور کلی نتایج نشان داد که فاکتورهای بکار رفته در این پژوهش، قابلیت بهبود صفات کمی و کیفی گیاه زولنگ را دارند و می توان در تولید تجاری از آن ها استفاده نمود. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - بررسی واکنش گیاه دارویی زولنگ (Eryngium campestre) به گلایسین، نیتروکسین و اسید هیومیک و تاثیر ضد باکتریایی عصاره آن بر Staphylococcus aureus و Pseudomonas aeruginosa
    اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , العدد 3 , السنة 11 , پاییز 1402
    زولنگ (Eryngium campestre) یک گیاه علفی دو یا چندساله بومی مناطق شمال ایران می‌باشد. امروزه مصرف کودهای شیمیایی به‌طور قابل توجهی افزایش یافته است که اثرات جبران ناپذیری بر محیط زیست و سلامت بشر دارد. استفاده از ترکیبات آلی و کودهای زیستی به‌جای کودهای شیمیایی اخیرا بسی أکثر
    زولنگ (Eryngium campestre) یک گیاه علفی دو یا چندساله بومی مناطق شمال ایران می‌باشد. امروزه مصرف کودهای شیمیایی به‌طور قابل توجهی افزایش یافته است که اثرات جبران ناپذیری بر محیط زیست و سلامت بشر دارد. استفاده از ترکیبات آلی و کودهای زیستی به‌جای کودهای شیمیایی اخیرا بسیار مورد توجه گرفته است. همچنین مطالعه درباره مواد طبیعی که حاوی خاصیت ضد میکروبی بیشتر و عوارض کمتر هستند، مثل عصاره گیاهان اهمیت بیشتری دارد. بدین منظور آزمایشی انجام شد. این آزمایش در سال 1399 تا 1400 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار صورت گرفت. تیمارها شامل: نیتروکسین (صفر، ۱ و ۲ میلی‌لیتر در لیتر)، اسید هیومیک (صفر، ۱ و ۲ میلی‌لیتر در لیتر)، گلایسین (صفر، ۷۵ و ۱۵۰ میلی‌گرم در لیتر) بود. بر اساس نتایج، تاثیر گلایسین بر صفات اندازه‌گیری شده به جز فلاونوئید کل و فعالیت آنزیم کاتالاز در سطح 5 و 1 درصد معنی‌دار بود. همچنین تاثیر نیتروکسین بر صفات اندازه‌گیری شده درسطح 1 درصد اثر معنی‌دار داشت. تاثیر اسید هیومیک بر صفات اندازه‌گیری‌شده به جز میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی، کلروفیل و فعالیت آنزیم کاتالاز در سطح 5 و1 درصد معنی‌دار شد. اثر متقابل هر سه تیمار بر صفات اندازه‌گیری شده به جز آنزیم کاتالاز، در سطح 1 درصد معنی‌دار شد. به طور کلی نتایج نشان داد که تیمارهای بکار رفته در این پژوهش، به صورت جداگانه و به صورت ترکیبی (اثر متقابل) میزان اکثر صفات اندازه‌گیری شده را افزایش دادند. همچنین آزمایشی در خصوص اثر ضد میکروبی عصاره زولنگ علیه جدایه‌های باکتری Pseudomonas aeruginosa وStaphylococcus aureus با استفاده از روش‌های MIC و MBC انجام شد. مشخص گردید که عصاره زولنگ باعث مهار شدن باکتری‌ها نگردید. به طور کلی نتایج نشان داد که ترکیبات بکار رفته قابلیت استفاده برای بهبود صفات بیوشیمیایی گیاه زولنگ را دارند. تفاصيل المقالة