فهرس المقالات کبری مهدویان


  • المقاله

    1 - تاثیر غلظت‌های مختلف سالیسیلیک اسید در تعدیل اثرات تنش کلرید سدیم بر روی پارامترهای رشد و رنگدانه‌های فتوسنتزی در گیاه آفتابگردان (Helianthus annuus L.)
    فیزیولوژی محیطی گیاهی , العدد 4 , السنة 12 , پاییز 1396
    شوری خاک یک مسئله محیطی جدی است که آثار منفی بر رشد و تولید گیاهان دارد. از سوی دیگر سالیسیلیک اسید نقش مهمی در جلوگیری از آسیب‌های اکسیداتیو در گیاهان دارد، که به واسطه سم‌زدایی رادیکال‌های سوپراکسید در نتیجه شوری تولید می‌شود. در این تحقیق اثر غلظت‌های مختلف سالیسیلیک أکثر
    شوری خاک یک مسئله محیطی جدی است که آثار منفی بر رشد و تولید گیاهان دارد. از سوی دیگر سالیسیلیک اسید نقش مهمی در جلوگیری از آسیب‌های اکسیداتیو در گیاهان دارد، که به واسطه سم‌زدایی رادیکال‌های سوپراکسید در نتیجه شوری تولید می‌شود. در این تحقیق اثر غلظت‌های مختلف سالیسیلیک اسید، کلرید سدیم و اثرات توأم سالیسیلیک اسید و کلرید سدیم بر پارامترهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاهان آفتابگردان مورد مطالعه قرار گرفت. کلرید سدیم با غلظت‌های 0، 25، 50، 75 و 100 میلی‌مولار کلرید سدیم و سالیسلیک اسید با غلظت‌های 0، 5/0، 1 و 5/1 میلی‌مولار در یک طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیقات نشان داد که کلرید سدیم باعث کاهش رشد ساقه، ریشه، وزن تر و خشک، کلروفیل و کاروتنوئید می‌شود، در حالی که در گیاهان پیش تیمار شده با سالیسیلیک اسید این کاهش تعدیل شده است. از طرف دیگر افزایش مقدار آنتوسیانین‌، کلروفیل و کاروتنوئید نشان دهنده نقش سالیسیلیک اسید بر افزایش تحمل پذیری این گیاه در برابر تنش کلرید سدیم است. نتایج فوق پیشنهاد می‌کند که کاربرد سالیسیلیک اسید باعث افزایش تحمل‌پذیری گیاه در برابر تنش کلرید سدیم می شود. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - اثر غلظت‌های مختلف سالیسیلیک اسید بر عوامل فیزیولوژیکی در گیاه فلفل (Capsicum annuum L.)
    فیزیولوژی محیطی گیاهی , العدد 5 , السنة 13 , زمستان 1397
    سالیسیلیک اسید ترکیب آنتی اکسیدانی است که به‌منظور افزایش مقاومت گیاهان در مقابله با تنش‌ها به کار گرفته می‌شود. در این تحقیق 5 هفته پس از جوانه زنی اثر غلظت‌های مختلف 0، 1/0، 7/0، 5/1، 3، 6 و 9 میلی‌مولار سالیسیلیک اسید بر جوانه زنی، طول اندام هوایی و ریشه، آنتوسیانین، أکثر
    سالیسیلیک اسید ترکیب آنتی اکسیدانی است که به‌منظور افزایش مقاومت گیاهان در مقابله با تنش‌ها به کار گرفته می‌شود. در این تحقیق 5 هفته پس از جوانه زنی اثر غلظت‌های مختلف 0، 1/0، 7/0، 5/1، 3، 6 و 9 میلی‌مولار سالیسیلیک اسید بر جوانه زنی، طول اندام هوایی و ریشه، آنتوسیانین، قند، پروتئین، آسکوربات، دهیدروآسکوربات و پرولین در گیاه فلفل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که غلظت‌های 1/0، 7/0، 5/1 و 3 میلی‌مولار، درصد جوانه زنی، طول اندام هوایی و ریشه را افزایش اما غلظت‌های 6 و 9 میلی‌مولار درصد جوانه زنی، طول اندام هوایی و ریشه را کاهش دادند. غلظت‌های 5/1 و 3 میلی‌مولار سالیسیلیک اسید مقدار آسکوربات و دهیدروآسکوربات را کاهش دادند اما غلظت‌های 6 و 9 میلی‌مولار مقدار آسکوربات و دهیدروآسکوربات را در برگ گیاه فلفل افزایش دادند. مقدار قند و پروتئین در برگ‌های تحت تیمار با غلظت‌های 5/1 و 3 میلی‌مولار سالیسیلیک اسید افزایش معنی‌داری را نشان دادند اما غلظت‌های 6 و 9 میلی‌مولار مقدار قند و پروتئین را کاهش دادند. همچنین سایر یافته‌های تحقیق نشان داد که تحت شرایط آزمایشی، غلظت‌های 7/0، 5/1، 3، 6 و 9 میلی‌مولار سالیسیلیک اسید مقدار آنتوسیانین و پرولین را در برگ گیاه فلفل افزایش دادند. به‌طور کلی نتایج تحقیق نشان داد که تیمار سالیسیلیک اسید در غلظت‌های پایین اثرات مثبت بر رشد و در غلظت‌های بالا اثرات منفی بر رشد و نمو گیاه فلفل دارد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    3 - بررسی اثر غلظت‌های مختلف اسید سالیسیلیک در بهبود خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاهچه‌های پسته (Pistacia vera L.) رقم اکبری تحت تنش شوری
    فیزیولوژی محیطی گیاهی , العدد 2 , السنة 16 , تابستان 1400
    سالیسیلیک اسید، یک تنظیم کننده رشد گیاهی است که در تنظیم فرایندهای فیزیولوژیکی و پاسخ گیاه به شرایط نامطلوب زیستی از قبیل شوری، نقش دارد. در تحقیق حاضر سعی شده است تا تاثیر غلظت‌های مختلف سالیسیلیک اسید، شوری و برهمکنش آنها بر پارامترهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی در پسته أکثر
    سالیسیلیک اسید، یک تنظیم کننده رشد گیاهی است که در تنظیم فرایندهای فیزیولوژیکی و پاسخ گیاه به شرایط نامطلوب زیستی از قبیل شوری، نقش دارد. در تحقیق حاضر سعی شده است تا تاثیر غلظت‌های مختلف سالیسیلیک اسید، شوری و برهمکنش آنها بر پارامترهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی در پسته بررسی شود. شوری با غلظت‌های صفر، 25، 50، 75 و 100 میلی‌مولار و سالیسلیک اسید با غلظت‌های صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلی‌مولار به صورت محلول‌پاشی در یک طرح کاملاً تصادفی، به صورت فاکتوریل در سال 1398 در شرایط گلخانه‌ای مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که شوری باعث کاهش معنی‌دار رشد اندام هوایی و ریشه، کاهش وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، هم‌چنین کاهش کلروفیل، کاروتنوئید و آنتوسیانین شد؛ در حالی که در گیاهان پیش تیمار شده با سالیسیلیک اسید، اثر شوری را بر پارامترهای یاد شده تعدیل کرد. با بررسی مطالب فوق می‌توان نتیجه گرفت که کاربرد سالیسیلیک اسید، باعث افزایش تحمل‌پذیری گیاه در برابر تنش شوری گشت. تفاصيل المقالة