فهرس المقالات Maryam Pass


  • المقاله

    1 - ‍‍‍Chemical compositions, antibacterial and antioxidant properties of Echinophora cinerea essential oil
    journal of Medicinal Herbs (journal of herbal drugs) , العدد 4 , السنة 3 , بهار 2012
    Background & Aim: Echinophora cinerea is a plant of the Apiaceae family, which reaches to a height of 30 to 100 cm. The essential oil of Echinophora cinerea contains alkaloids and flavonoids etc. Phenolic composition is one of the best sources of natural antioxidant أکثر
    Background & Aim: Echinophora cinerea is a plant of the Apiaceae family, which reaches to a height of 30 to 100 cm. The essential oil of Echinophora cinerea contains alkaloids and flavonoids etc. Phenolic composition is one of the best sources of natural antioxidants. The goal of this study is to examine the antibacterial and antioxidant activities of the essential oil of E. cinerea. Experimental: In order preparation and identification of chemical compounds of essential oils, hydrodistillation approach and gas chromatography coupling with a mass spectrometer (GC, GC-MS) were used. Antioxidant capacity of the essential oil was determined by DPPH assay and, compared with standard antioxidants (BHT). Antibacterial test had done by broth microdilution and disk diffusion methods, and minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of these oils after 24 and 48 h were determined and compared to antibiotic standards against food-borne pathogens including Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli and MRSA. Results & discussion: Results of GC and GC-MS showed that the major components of essential oil of E. cinerea were α-phellandrene (32.09%), limonene (16.28%), p-cymene (10.75%), α-pinene (9.79%), carvacrol (3.79%) and β-myrcene (2.65%). Results of antioxidant test indicated that IC50 for oil of Echinophora cinerea was 740 μg/ml while for BHT was 50.6 μg/ml. The highest antibacterial effects of essential oil were observed on standard bacteria of Staphylococcus aureus with MIC= 0.16 μg/ml and MBC= 0.63 μg/ml. This effect on MRSA-resistant Staphylococcus and E. coli was weaker. Pseudomonas aeruginosa was resistant to essential oil. Industrial and practical recommendations: According to results of present study, the essential oil E. cinerea can be used in the food, pharmaceutical, cosmetic and health industry and flavoring. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - سنتز، شناسایی، و ارزیابی فعالیت های پادباکتری فیلم های نانوچندسازه جدید کیتوسان/فسفر تری آمید/Fe3O4
    پژوهش های کاربردی در شیمی , العدد 1 , السنة 17 , بهار 1402
    در این پژوهش فیلم های نانوچندسازه جدیدی بر پایه کیتوسان-فسفر تری آمید با مقادیر متفاوتی از 1 تا 5 درصد Fe3O4 تهیه شد. نانو ذره های کروی Fe3O4 با اندازه حدود 18 تا 24 نانومتر به روش هم رسوبی از نمک هایFeCl3.9H2O و FeCl2.4H2O به دست آمدند. مشتق فسفر تری آمید از واکنش ترشی أکثر
    در این پژوهش فیلم های نانوچندسازه جدیدی بر پایه کیتوسان-فسفر تری آمید با مقادیر متفاوتی از 1 تا 5 درصد Fe3O4 تهیه شد. نانو ذره های کروی Fe3O4 با اندازه حدود 18 تا 24 نانومتر به روش هم رسوبی از نمک هایFeCl3.9H2O و FeCl2.4H2O به دست آمدند. مشتق فسفر تری آمید از واکنش ترشیوبوتیل آمین با فسفریل کلرید تهیه شد. الگوی پراش پرتو ایکس XRD، و تصویر برداری SEM از Fe3O4، کیتوسان، کیتوسان-فسفر تری آمید، و فیلم های نانوچندسازه کیتوسان-فسفر تری آمید/(1 تا 5 درصد) Fe3O4 بررسی شد. نتیجه ها تشکیل فیلم های موردنظر را تایید کرد. افزون براین، اندازه و ساختار نانوچندسازه با تغییر بسامد (37 هرتز و 80 هرتز) و قدرت دستگاه فراصوت (30، 60، و 100 وات) بررسی شد. اثر پادباکتری نانوچندسازه و موادسازنده آن بر دو باکتری گرم مثبت (استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سروئوس) و یک رده باکتری گرم منفی (سودوموناس ائروژینوزا) ارزیابی شد. نانوچندسازه با درصد بیشتر Fe3O4، بیشترین تاثیر را نشان داد و این اثر بر باکتری گرم مثبت باسیلوس سروئوس بیشتر مشاهده شد. تفاصيل المقالة