فهرس المقالات اسد معصومی اصل


  • المقاله

    1 - استخراج DNA از نمونه‌های خشک شده گیاه و قارچ با روشی سریع، ایمن و بدون استفاده از نیتروژن مایع
    فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران , العدد 3 , السنة 14 , پاییز 1402
    استفاده از تکنیک‌های مختلف مولکولی جهت اصلاح گیاهان و قارچ‌ها نیازمند استخراجDNA با کیفیت بالا است. در اغلب روش‌های جداسازی DNAی گیاهی و قارچی، تکنیک‎های معمولی که مورد استفاده قرار می‌گیرند شامل استفاده از CTAB، آنزیم‌ها (مثل پروتئیناز K)، حلال‌های آلی سمی (مثل فنل أکثر
    استفاده از تکنیک‌های مختلف مولکولی جهت اصلاح گیاهان و قارچ‌ها نیازمند استخراجDNA با کیفیت بالا است. در اغلب روش‌های جداسازی DNAی گیاهی و قارچی، تکنیک‎های معمولی که مورد استفاده قرار می‌گیرند شامل استفاده از CTAB، آنزیم‌ها (مثل پروتئیناز K)، حلال‌های آلی سمی (مثل فنل)، نیتروژن مایع، SDS و یا استفاده از کیت‌های استخراج DNA می‌باشد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. در اغلب روش‌های استخراج DNA لازم است جهت تهیه پودر مواد گیاهی یا قارچی از نیتروژن مایع استفاده شود. توصیه بر این است که از نیتروژن مایع در فضاهای بسته استفاده نشود زیرا تبخیر آن باعث افزایش درصد نیتروژن هوا و در نتیجه کاهش اکسیژن خواهد شد که می‌تواند موجب سردرد، بیهوشی و یا حتی مرگ گردد. تماس با نیتروژن مایع باعث سوختگی شدیدی نیز می‌شود که می‌تواند موجب از کار افتادن اعضاء و یا حتی مرگ شود. از طرف دیگر نمونه قارچ و یا گیاه باید در جعبه یخ به آزمایشگاه منتقل گردد که اینکار نیازمند تجهیزات انتقال نمونه و یخچال فریزر با دمای 40- درجه سانتی‌گراد می‌باشد. در این تحقیق، پس از جمع‌آوری نمونه‌های برگ گندم و قارچ Rhizoctonia solani، ابتدا آنها را در پاکت‌های کاغذی سر باز، در دمای 25 تا 30 درجه سانتی‌گراد درون آون قرار داده و خشک کردیم. سپس دو نوع بافر استخراج تهیه و استخراج ماده وراثتی طبق دستورالعمل ارائه شده انجام شد و کمیت و کیفیت آن به ترتیب با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتری و با استفاده از آغازگرهایISSR و واکنش زنجیره‌ای پلیمراز بررسی گردید. روش ارائه شده در این پژوهش یک روش سریع، ایمن، اقتصادی و ساده می‌باشد. این دستورالعمل برای جداسازی DNA از برگ گیاهان گونه غلات و گونه‌های قارچی مشابه ریزوکتونیا بسیار کاربردی می‌باشد. نتایج بدست آمده حاکی از کیفیت و کمیت بالای DNAی استخراج شده و تکثیر بسیار خوب آن بود. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - ارزیابی صفات مورفوفیزیولوژیکی و شاخص‌های تحمل به خشکی در تعدادی از لاین‌های پیشرفته گندم دوروم (Triticum durum L.) در شرایط آبیاری تکمیلی و بدون آبیاری
    اکوفیزیولوژی گیاهی , العدد 4 , السنة 12 , پاییز 1399
    تتوسعه صنایع تبدیل غذایی، ضرورت افزایش تولید گندم دوروم در کشور را آشکار ساخته و از طرفی، تنش‌های محیطی عامل کاهش‌ عملکرد گیاهان زراعی به شمار می‌روند. به منظور مقایسه 12 لاین‌ پیشرفته گندم دوروم از نظر تحمل به خشکی، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 4 تکرار و أکثر
    تتوسعه صنایع تبدیل غذایی، ضرورت افزایش تولید گندم دوروم در کشور را آشکار ساخته و از طرفی، تنش‌های محیطی عامل کاهش‌ عملکرد گیاهان زراعی به شمار می‌روند. به منظور مقایسه 12 لاین‌ پیشرفته گندم دوروم از نظر تحمل به خشکی، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 4 تکرار و در دو شرایط بدون آبیاری و آبیاری تکمیلی در سال زراعی 94-1393 در ایستگاه تحقیقاتی دیم گچساران انجام و صفات مورفوفیزیولوژیکی آنها شامل ارتفاع بوته، طول خوشه، طول پدانکل، طول دوره پر شدن دانه، تعداد بوته در متر مربع، وزن هزار دانه و عملکرد دانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کلیه صفات مورد بررسی در لاین‌ها (به جز طول پدانکل) واکنش‌ متفاوتی به شرایط آبیاری تکمیلی و بدون آبیاری نشان دادند که نشاندهنده تنوع ژنتیکی بالا بین ژنوتیپ‌های مورد مطالعه می-باشد. با در نظر گرفتن اکثر صفات، لاین Ter در هر دو شرایط آبیاری تکمیلی و بدون آبیاری، متحمل‌ترین ژنوتیپ‌ به خشکی بود. با توجه به شاخص‌های GMP و STI لاین‌های Ter، Icajihan و Aghrass متحمل‌ترین ژنوتیپ‌ها بودند. تجزیه خوشه ای در هر دو شرایط آبیاری تکمیلی و بدون آبیاری تکمیلی، لاین‌ها را در چهار گروه قرار داد ولی لاین‌های متحمل کنار هم قرار نگرفتند. بطور کلی، با توجه به عملکرد و شاخص‌های تحمل، لاین Icajihan مناسب-ترین ژنوتیپ برای کشت در شرایط بدون آبیاری تکمیلی می‌باشد. تفاصيل المقالة