-
المقاله
1 - تأثیر کاربرد ریشهای و برگی سلنیوم بر برخی پاسخهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه گندم (Triticum aestivum L.) تحت تنش شوریفیزیولوژی محیطی گیاهی , العدد 2 , السنة 16 , تابستان 1400به منظور بررسی اثر کاربرد برگی و ریشهای سلنیوم (صفر و 20 میکرومولار) بر روی برخی از پارامترهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه گندم (Triticum aestivum L.) واریتۀ چمران تحت تنش شوری (100 میلیمولار کلرید سدیم)، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکر أکثربه منظور بررسی اثر کاربرد برگی و ریشهای سلنیوم (صفر و 20 میکرومولار) بر روی برخی از پارامترهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه گندم (Triticum aestivum L.) واریتۀ چمران تحت تنش شوری (100 میلیمولار کلرید سدیم)، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال 1396 بهصورت هیدروپونیک در شرایط گلخانهای انجام شد. نتایج به دست آمده کاهش معنیدار شاخصهای رشدی، نسبت کلروفیل به کاروتنوئیدها، مقدار کلروفیلها و پروتئین کل و افزایش معنیدار مالون دیآلدئید، پرولین، آنتوسیانین و فنل کل را در اندام هوایی گیاهان تحت تنش شوری نسبت به گیاهان شاهد نشان داد. در شرایط شاهد کاربرد سلنیوم، در هر دو شکل برگی و ریشهای، باعث کاهش معنیدار طول ریشه و افزایش معنیدار فنل کل شد، همچنین افزایش معنیدار مقدار پرولین و کاروتنوئیدها با کاربرد برگی سلنیوم در شرایط شاهد مشاهده شد. در تنش شوری کاربرد سلنیوم بهشکل برگی باعث افزایش طول ریشه و وزن تر اندام هوایی و در هر دو شکل بکار رفته باعث بهبود سایر شاخصهای رشدی گیاه گندم شد. همچنین افزایش معنیدار مقادیر کلروفیلها و پروتئین با کاربرد برگی و افزایش قندهای محلول و فنل کل با هر دو شکل بکار رفته از سلنیوم در گیاهان تحت تنش شوری مشاهده شد. در تنش شوری، کاربرد سلنیوم تنها بهشکل برگی بود که توانست موجب کاهش معنیدار محتوای مالون دیآلدئید شود. مطابق نتایج حاصل از این تحقیق، کاربرد سلنیوم، بویژه از طریق برگها، نقش قابل توجهی در تخفیف تنش شوری در گیاه گندم دارد. تفاصيل المقالة -
المقاله
2 - Antioxidant Responses of Helianthus annuus L. under Vanadium Stress.Masoumeh Abedini Fatemeh Mohammadian Fatemeh Mohammadian Behrokh Daie-Hassani Leila Zarandi-MiandoabIranian Journal of Plant Physiology , العدد 5 , السنة 8 , زمستان 2017Vanadium (V) is a transition metal consistently distributed in the Earth’s crust. At trace concentrations, it has been described as a beneficial element for some organisms; however, it is toxic at higher concentrations. This study was conducted hydroponically in a أکثرVanadium (V) is a transition metal consistently distributed in the Earth’s crust. At trace concentrations, it has been described as a beneficial element for some organisms; however, it is toxic at higher concentrations. This study was conducted hydroponically in a complete randomized design to investigate effects of V (0, 3.25, 7.5, and 15 mg L-1) on antioxidant system of sunflower. Results showed that all applied concentrations of V significantly decreased the plant growth, but increased the free amino acids, proline, malondialdehyde and H2O2 contents of plants. The antioxidant enzymes activities increased in response to the increase in V concentration. The activity of (Guaiacol) peroxidase showed a significant increase at 15 mg L-1 V while the activities of catalase, glutathione reductase, and ascorbate peroxidase decreased significantly by application of V. There was a slight increase in the superoxide dismutase activity at different concentrations of V. The study concludes that the applied concentrations of V induced oxidative stress in sunflower and (Guaiacol) peroxidase was a more effective antioxidant enzyme in scavenging the free radicals in this plant. تفاصيل المقالة -
المقاله
3 - Effects of phosphorus on antioxidant system in pepper cultivars under saline conditions.Iranian Journal of Plant Physiology , العدد 5 , السنة 7 , زمستان 2016Salinity is one of the most severe abiotic stresses in one-half of all irrigated lands, causing negative effects on physiological, biochemical, and molecular responses in plants. Application of chemical fertilizers, particularly phosphorus (P) fertilizers, may reduce ha أکثرSalinity is one of the most severe abiotic stresses in one-half of all irrigated lands, causing negative effects on physiological, biochemical, and molecular responses in plants. Application of chemical fertilizers, particularly phosphorus (P) fertilizers, may reduce harmful effects of salinity. In this study, an investigation was performed on the effects of exogenous application of different levels of phosphorous (0, 40, and 80 mg/kg soil as CaHPO4) on hydrogen peroxide (H2O2) and malondialdehyde (MDA) generation, the content of soluble proteins, and activities of antioxidant enzymes like superoxide dismutase (SOD) and peroxidase (POD), in shoots of two different cultivars of Capsicum annuum L. (cv DS 77-172 and cv Sera) under different concentrations of NaCl (0, 50, and 150 mM). Treatment of salt stressed grown seedling with CaHPO4 increased activity of POD. Under salinity conditions, phosphorous treatment decreased contents of H2O2 and MDA. These results indicate salt-induced deleterious effects in both pepper cultivars alleviated by phosphorous treatment. تفاصيل المقالة