فهرس المقالات Mohaddeseh Asafari


  • المقاله

    1 - بررسی صحت ادعاهای‌تغذیه‏ای و سلامتی‏بخش برچسب‏ فرآورده‌های‌شیری عرضه شده در تهران
    بهداشت مواد غذایی , العدد 4 , السنة 10 , پاییز 1399
    افراد با توجه به شرایط متفاوت جسمانی خود نیازهای تغذیه ای متعددی داشته و بدین منظور تولیدکنندگان باید محتویات و برچسب‎های اقلام غذایی را در کمال صحت و صداقت ارائه نمایند تا علاوه بر آگاهی دادن به مصرف‌کنندگان منجر به سردرگمی و یا به‎خطر انداختن سلامت آن‌ها نشود. أکثر
    افراد با توجه به شرایط متفاوت جسمانی خود نیازهای تغذیه ای متعددی داشته و بدین منظور تولیدکنندگان باید محتویات و برچسب‎های اقلام غذایی را در کمال صحت و صداقت ارائه نمایند تا علاوه بر آگاهی دادن به مصرف‌کنندگان منجر به سردرگمی و یا به‎خطر انداختن سلامت آن‌ها نشود. هدف از این مطالعه بررسی صحت درج این اطلاعات و میزان تطابق آن‌ها با ضوابط تعیین‎شده و شناسایی اشتباهات و تقلبات می‎باشد. در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 272 نمونه از فرآورده‌های‌شیری انتخاب و از برچسب آن‎ها عکس‎برداری صورت گرفت، سپس اطلاعات موجود در عکس‎ها با مستندات موجود در سازمان غذا و دارو و ضابطه برچسب‎گذاری فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی انطباق داده شد و صحت آن‌ها موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد 2/45 درصد نمونه‎ها حاوی اظهارات توصیفی بودند که 18/50 درصد این اظهارات غیرمجاز است. میزان عدم تطابق برچسب‎گذاری بر اساس ضوابط سازمان غذا و دارو در مورد اظهارات غنی‌شده، پروبیوتیک، ادعاهای سلامتی‎بخش و جدول حقایق ‌تغذیه‎ای به ترتیب 55/50، 6/95، 4/68،5/57 درصد بود. در ضمن 36/0 درصد اظهارات اخطاری ادعاشده ذاتاً بی‎اعتبار بودند. 2/3 درصد نمونه‎ها دارای ادعای ‌تغذیه‎ای و 14 درصد نمونه‎ها فاقد نشانگرهای رنگی بودند. برچسب‌های غذایی ابزاری برای سنجش سلامت محصولات است و نقش به‌سزایی در کاهش بیماری‎های‌ غیر واگیر ازجمله بیماری‌های متابولیک خواهند داشت. این مطالعه لزوم نظارت بیشتر و سخت‎گیرانه‎تر را در حیطه برچسب‌های غذایی آشکار می‎کند. تفاصيل المقالة