بررسی و تطبیق چند ضرب المثلِ تالشی و فارسی
الموضوعات :
1 - دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه گیلان.
الکلمات المفتاحية: زبان فارسی, جامعهشناسی زبان, زبانشناسی تطبیقی تاریخی, زبان تالشی, ضرب المثل ها,
ملخص المقالة :
بررسی و تطبیق کنایه ها و ضرب المثل های دو زبان، راهی برای بازشناسی برخوردها و ارتباط فرهنگی دو ملت، در درازنای تاریخ است. از آنجا که کنایه ها و ضرب المثل ها، حامل حکمت و دانش هستند و تقریبأ ویژگی های زبانی را در خود به شکل پیشین نگاه می دارند، پس بررسی ضرب المثل های یک زبان و تطبیق آن ها با زبانی دیگر پیشینۀ مشترک دو زبان و فرهنگ را برای ما روشن می کند. در این مقاله چند ضرب المثل از زبان تالشی شمالی، حوزۀ عنبران انتخاب شده و با موارد مشابه در زبان فارسی مقایسه و سنجیده گردیده است تا ریشۀ مشترک فرهنگی و زبانی دو گروه باستانی، از این مسیر شناسایی شود. با توجه به این که زبان و ادبیات تالشی، بیشتر به شکل شفاهی رایج است، داده های این زبان به صورت موردی از میان گفتگوهای روزانه، گزینش شد و با موارد مشابه فارسی از کتابهای فرهنگ امثال فارسی مقایسه و بررسی شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان دهندۀ ارتباط زبانی و فرهنگیِ دو ملت، در دوره های مختلف تاریخی است. هرچند که بنابر دلایل مختلف، این دو زبان در طی سده های گذشته به شکل جدا از یکدیگر، تکامل و تحول یافته اند.
کتابها
- ارانسکی، یوسف.م (1386)، مقدمة فقهالفقه ایرانی، ترجمة کریم کشاورز، چاپ دوم، تهران، انتشارات پیام.
- انوری، حسن(1383)، فرهنگ کنایات سخن، تهران، انتشارات سخن.
- جمشیدی پور، یوسف(بی تا)، فرهنگ امثال فارسی، تهران ، کتاب فروشی فروغی.
- خانبابازاده، کیومرث(1395)، خطاهای نحوی تالشی زبان ها در فارسی معیار، تهران، اندیشمندان کسرا.
- دهخدا، علی اکبر(1363)، امثال و حکم، چاپ ششم، تهران، اتنتشارات امیر کبیر.
- رضایتی، محرم(1386)، زبان تالشی توصیف گویش مرکزی، رشت، فرهنگ ایلیا.
- شعبانی، نبیالله(1388)، امثال و حکم تالشی، تهران: انتشارات جامعهنگر.
- عبدلی، علی (1380)، فرهنگ تطبیقی تالشی- تاتی- آذری، تهران، شرکت سهامی انتشار.
- ناتل خانلری، پرویز (1365)، تاریخ زبان فارسی، تهران، نشر قطره.
- نصرتی سیاهمزگی، علی(1386)، تالشی نامه(فرهنگ تعبیرات و کنایات تالشی)، رشت، فرهنگ ایلیا.
پایاننامه
- شفیقی عنبران، سیاوش(1384)، گردآوری افسانه ها و ضرب المثل های تالشی و آوانویسی ترجمۀ آنها به فارسی، پایاننامۀ کارشناسی ارشد زبانها و فرهنگ ایران باستان، تبریز: دانشگاه تبریز.
مجلات
- خانبابازاده، کیومرث(1393) «تأثیر ویژگی ارگتیو زبان تالشی بر فراگیری زبان فارسی»، مجموعۀ مقالات نهمین همایش زبان شناسی ایران، جلد اول، به کوشش محمد دبیر مقدم، تهران، سازمان چاپ و انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی، صص478 – 469
- صحرایی چاله سرایی، قربان(1389)، «ضرب المثل های تالشی»، گل بانگ تالشی مجموعۀ مقالات همایش علمیِ فرهنگ و تمدن تالش، به کوشش محرم رضایتی، ادارۀ چاپ و انتشارات دانشگاه گیلان، جلد اول، صص 213- 203.
_||_