استاندارد اسانس گل محمدی(Rosa damascena Miller) ایران - ویژگیها و روشهای آزمون-
الموضوعات :کامکار جایمند 1 , راضیه عظیمی اترگله 2 , محمدباقر رضایی 3 , زهرا بهراد 4 , فاطمه سفیدکن 5 , سمیه فکری قمی 6 , مهشید رحیمی فرد 7 , مهدی یحیی زاده 8 , نجمه هادی 9 , شاهرخ کریمی 10
1 - عضو هیئت علمی موسسه مراتع و جنگلها
2 - استادیار، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران، ایران
3 - استاد، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
4 - موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، تهران، ایران،
5 - استاد، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران، ایران
6 - بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، تهران، ایران،
7 - استادیار، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، تهران، ایران
8 - استادیار، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، تهران، ایران
9 - بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، تهران، ایران
10 - موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: اسانس تام گل محمدی, استاندارد, ویژگیهای ظاهری, ارزش استری, چگالی نسبی, چرخش نوری, ,
ملخص المقالة :
اسانس گل محمدی یک محصول مهم برای کاربردهای صنعتی مختلف است. کمیت و کیفیت اسانس گل محمدی با تغییر عوامل مختلفی مانند ارتفاع، خاک و آب و هوای رویشگاه، تغییرات ژنتیکی، زمان جمعآوری گل، شرایط برداشت و نگهداری گل دستخوش تغییرات میشود. بنابراین نبود شاخصهای استاندارد اسانس باعث سردرگمی صنایع مصرفکننده در تشخیص کیفیت اسانسهای تولیدی و عرضه شده توسط شرکتهای مختلف میشود. به این منظور، استاندارد اسانس گل محمدی ایران طبق اصول و روش کار مراجع استاندارد ISO، برای آگاهی از دامنه تغییرات ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی اسانس گل محمدی تدوین گردید. استاندارد حاضر بر مبنای اسانس تام گل محمدی حاصل از تقطیر با آب گلهای تازه و تعیین ویژگیهای حسی، فیزیکی و شیمیایی اسانس است. بر اساس استاندارد اسانس تام گل محمدی ایران، وضعیت ظاهری اسانس به صورت مایع و/یا نیمهجامد، شفاف تا نیمه شفاف میباشد و به رنگ زرد روشن تا سبز کمرنگ مشاهده میشود، و بوی گل محمدی تازه و مزه طبیعی بدون بو و مزه غیرطبیعی ناشی از گندیدگی، ترشیدگی و کپکزدگی احساس میشود. مقادیر کمینه و بیشینه تعیین شده برای ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی اسانس گل محمدی عبارتند از: چگالی نسبی در ºC 25: 872/0- 820/0، ضریب شکست در ºC 25: 4650/1- 4520/1، چرخش نوری در ºC 25: (˚5/1-) - (˚0/7-)، نقطه انجماد: ºC 24 - 16، عدد اسیدی: بیشینه 4/3، عدد استری: بیشینه 0/23 و میانگین نقطه اشتعال ºC 85. در اسانس گل محمدی ترکیبهای شاخص و عمده شامل سیترونلول (45%-25%)، نرول (10%-1%)، ژرانیول (25%-10%)، نونادکان (30%-7%)، نونادکن (5%-1%)، ایکوزان (3%-1/0%)، هنیکوزان (8%-2%) و تریکوزان (5%-1/0%)وجود دارند.