بررسی اثر روش های مختلف استخراج بر میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی، فنلی و فلاونوئیدی عصاره و اسانس گیاه دارویی .Ziziphora tenuior L
الموضوعات :
1 - گروه شیمی کاربردی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
2 - گروه شیمی کاربردی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
الکلمات المفتاحية: آنتی اکسیدان, اسانس, ترکیبات فلاونوئیدی, عصاره های گیاهی,
ملخص المقالة :
گیاهان منبع غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی به شمار می آیند که می توانند مانع از استرس اکسیداتیو شوند. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی خواص آنتی اکسیدانی عصاره های مختلف حاصل از . Ziziphora tenuior Lانجام شده است. برگ و ساقه گیاه در فصل بهار سال 1401 از کوه های اطراف قوچان جمع آوری و خشک شد. عصاره گیری از پودر گیاه خشک شده به کمک روش های ماسراسیون (سرد) ، گرم و مایکروویو و حلال های آب، متانول، اتانول، آب و اتانول (1:1) ، استون و دی کلرومتان انجام شد. محتوای تام ترکیبات فنلی، فلاونوییدی و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با روش DPPH مورد سنجش قرار گرفت. هم چنین ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس حاصل از برگ و ساقه گیاه به روش کلونجر به کمک دستگاه GC/MS شناسایی شد. حداکثر مقدار ترکیبات فنلی در عصاره متانولی با استفاده از روش استخراج گرمmg/g) 26/74) به دست آمد. عصاره متانولی به روش ماسراسیون بالاترین میزان ترکیبات فلاونووئیدی mg/g) 12/108) را نشان داد. عصاره متانولی (روش گرم) حاکی از فعالیت مهارکنندگی قوی (52/69 درصد) می باشد. بالاترین درصد ترکیبات شیمیایی شناخته شده در اسانس گیاه، پولگون (05/ 49 درصد) و پیپریتنون (61/11 درصد) ، منتون (23/9 درصد) بودند. به طور کلی نتایج نشان داد که استفاده از روش های مختلف عصاره گیری می تواند بر میزان استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در گیاه موثر باشد. به دلیل خواص آنتی اکسیدانی بالا در گیاه کاکوتی می توان از آن به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد.