بررسی تنوع کربوهیدارت و عناصر معدنی در صمغ کتیرای گیاه دارویی Astragalus gossypinus Fischer، جمعآوری شده از شش استان ایران
الموضوعات :
آزاد مینائی
1
,
امیر رحیمی
2
,
محمد باقر رضایی
3
,
سونیا امینی
4
,
جعفر پژوهان
5
1 - دانشجوی دکترای گیاهان دارویی و مسئول انجمن گیاهان دارویی آ.غ شعبه سردشت
2 - عضو هیات علمی گروه زراعت دانشگاه ارومیه
3 - عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور
4 - دانشجوی دکتری گیاهان دارویی دانشگاه ارومیه
5 - دانشگاه آتاتورک ترکیه
تاريخ الإرسال : 11 الجمعة , صفر, 1438
تاريخ التأكيد : 12 الثلاثاء , رجب, 1440
تاريخ الإصدار : 15 الأربعاء , جمادى الثانية, 1440
الکلمات المفتاحية:
کتیرا,
عناصر معدنی,
قندها,
گون (Astragalus gossypinus Fischer),
ملخص المقالة :
گیاهان دارویی به عنوان منبع غنی از عناصر معدنی و متابولیتهای ثانویه، از گذشتههای دور نقش مهمی را در پیشگیری ودرمان بیماریها ایفا کردهاند. در این تحقیق مقادیر تعدادی از عناصر معدنی و کربوهیدراتهای موجود در صمغ کتیرای شش استان مختلف (آذربایجان غربی، همدان، چهارمحالوبختیاری، یزد، کرمان و اصفهان) مورد بررسی قرار گرفتند. پس از جمعآوری صمغ کتیرای گونسفید (Astragalus gossypinus Fischer) دربازه زمانی اواخر خرداد تا اواسط شهریور ماه سال1391 عناصر معدنی آن شامل فسفر، پتاسیم، آهن، منیزیم و روی با استفاده از دستگاههای نورسنج شعلهای، طیفسنجی و جذب اتمیک اندازهگیری شدند. جهت تعیین قندهای گلوکز، فروکتوز و ساکارز از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) استفاده گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اختلاف معنیداری در سظح یک درصد در بین عناصر معدنی و کربوهیدراتهای مکان های مورد مطالعه مشاهده شد، به گونه ای که بیشترین میزان منیزیم، آهن و روی مربوط به کتیرای استان همدان و بیشترین مقدار عناصر پتاسیم و فسفر از کتیرای استان آذربایجان غربی به دست آمد. نتایج نشان داد که در کل عنصر پتاسیم بیشترین و عنصر آهن کمترین مقدار را در بین عناصرداشتند. بیشترین میزان کربوهیدرات های گلوکز (87 واحد) ، فروکتوز (72.5 واحد) و ساکارز (23.1 واحد) به ترتیب از صمغ کتیراهای استان چهارمحال و بختیاری، همدان و آذربایجان غربی به دست آمد. با توجه به تفاوت میزان عناصر معدنی و قندهای موجود در کتیراهای مورد مطالعه در استان های مختلف، میتوان آن را در صنایع مختلف ازجمله دارویی، بهداشتی و غذایی مورداستفاده قرار داد.
المصادر:
References
Andrews, K.R. 1980. Gum tragacanth. Cook college food sciences department Rutgeruniversity.
10. SamsamShariat, H. 2007. Extraction of active compounds from plants and identification methods and their evaluation. Mani Publications, Isfahan, 258 p. (In Persian).
Seto, Y., and Shinohara, T. 1989. Size fractionation of oligo saccharides by liquid chromatography on a cation-exchange column. Journal of Chromatography, 464(2):323-331.
http: / www.ibiblio.org, king's American Dispensatory Tragacantha.
Tischer, C.A., Iacomini, M., Wagner, R. and Gorin, P.A.J. 2002. New structural features of the polysaccharide from gum ghatti (Anogeissuslatifola). Carbohydrate Research, 337: 21-23.
Verbeken, D., Dierckx, S. and Dewettinck, K. 2003. Exudat gums: occurrence, production and application, Apple MicrobiolBiotechnol, 63:10-21.
Walshal, M. 1971. Instrumental methods for analysis of soils and plant tissue. Soil science society of America.Inc. Wisconis. USA, 222 p.
Wahabe, M. 2008. Indices of habitat diversity Ktyrayy effective utilization of both white and yellow tragacanth in the Esfahan province. Ph.D thesis. Tehran University.
Wiley, J. and Sons. 1980. Leung,sencyclopedia of common natural ingredientsUsed in Food Drugs and Cosmetic, 845p.
Zargan, A.S., MohammadiFar, M. and Balaqhel, S.A. 2008. Comparison of chemical composition and rheological properties of Iranian gum tragacanth exudate from two Astragalus species A. rahensis and A. floccosus. Iranian journal Food Science and Nutrition, 3(4): 9-17. (In Persian)
Zandi, P., Asadin, Q.,Rezaei, M.B. Jaymnd, K.,Karimisetodeh, M. and Mohalleme, M. 2002. Evaluation of different minerals in the white Tragancnth (Astragalusgossypinus) in the four provinces of Iran. Iranian Journal Medicinal and Aromatic Plants Research of Iran, 14: 15-24.
Emad, M., Gheibi, F., Rasoli, M., Khanjanzadeh, R. and Jozane, M., 2012. Medicinal - industrial tragacanth. Print peymannovandesh. (In Persian).
KarimiSetodeh, M. and Rezai, M. 2003. study of mineral tragacanth of white Astragalus (Astragalusgossypinus) and tragacanth of yellow Astragalus (Astragalusverus) of the three regions iran. Iranian Journal of Research and Building, 16(2): 88-90. (In Persian).
Kiomarse, A. and MamhadHarve, M. 1993. Isolation and distinguish mono saccharides tragacanth gum. Iranian Journal Chemical and Chemical Engineering, 12(1): 44-50. (In Persian).
Massumi, A. 2000. tragacanth of Iran (four Cover). Research Institute of Forests and Rangelands, 440p. (In Persian).
McDonald, P. 1994. The Literature of Soil Science. Carnell university press, 448p.
QmshyBozorg, P., Wahhabi, M.R. andZeinali, C. 2008. White mineral species of vetch (Astragalusgossypinus) West Region of Isfahan Province. XVIII National Congress of Food Science and Technology. (In Persian).
RamakMasumi, A.A. 2005. Iranian Gum. Publications Research Institute of Forests and Rangelands.
QmshyBozorg, P., Wahhabis, M.R. and Fazelate, M. 2011. Study Quality of white Astragalus (AstragalusgossypinusFischer.) In the west region province. Iranian Journal Medicinal and Aromatic Plants Research, 27(4): 668-680. (In Persian).
Agar, G., Adiguzel, A.and Baris, O. 2010. Phenotypic and genotypic diversity among Astragalus species growing in eastern Anatolia region of Turkey. Bangladesh J. Botany, 39: 1–7.
De la Rosa, J.M., Liebner,F., Pour, G. and Knicker, H. 2013. Partitioning of N in growing plants, microbial biomass and soil organic matter after amendment of N-ammonoxidizedlignins. Soil Biol. Biochem, 60: 125-133
Ekin, I., Bashan, M. and Sesen, R. 2008. Fatty acid composition of Dreissenasiouffi (Locard, 1893) (Bivalvia: Dreissenidae) collected from the Fırat river. Science Eng. J.Fırat. University, 20: 243–250.
Huang, L.M., Liang, H. and Tian, Z.2009. Effects of Astragali radix on renal function and its protein expression of IgA nephropathy in mice. Chin J Nat Med 7: 54–59.
Keskin, C. and Karacar, S. 2013. Fatty acid composition of root and shoot samples of some Astragalus L. (Fabaceae) taxa growing in the east and southeast of Turkey. Turk. J. Biol., p 37: 122-128.
Kuhnt, K., Degen, C., and Jaudszus, A. 2010. Searching for health beneficial
n-3 and n-6 fatty acids in plant seeds. Eur. J. Lipid Sci. Tech., 114: 153–160.
Massumi, A.A. 2011. Astragalus species in Iran. Tehran, Ministry of Agriculture, Research Institute of Forests and Rangelands, 1: 178-179 (In Persian)
27. Qomshy, P., Wahabi,M.,Fazilati, M. and Zeinali, H.2008. Evaluation of white gum tragacanthAstragalus (Astragalusgossypinus) mineral west of the Isfahan province. Eighteenth Congress of Food Science and Technology, pp: 1-5 (In Persian).
RahimiDehcheraghy, M.R., Erfansadeh, and JoneidiJafari, H. 2013. The relationship between soil properties and plant species (Case study: pastures of Javanrood city). Third national student conference on Rangeland, Watersheds and Desert.Tehran University.Tehran. Iran.
Teyeb, H., Zanina, N., and Neffati, M. 2012. Cytotoxic and antibacterial activities of leaf extracts of AstragalusgombiformisPomel (Fabaceae) growing wild in Tunisia. Turk. J. Bioloji, 36: 53–58.
Velichko, V.V., Tikhomirov,A.A.,Ushakova,S.A., Tikhomirova,N.A.,Shihov,V.N.,Tirranen,L.S. and Gribovskaya, I.A. 2013. Production characteristics of the “higher plants–soil-like substrate” system as an element of the bioregenerative life support system. Adv. Space Res., 51: 115-123.
Yao, R., Yang,J.,Gao,P.,Zhang, J. and Jin, W. 2013. Determining minimum data set for soil quality assessment of typical salt-affected farmland in the coastal reclamation area. Soil Tillage Res, 128: 137–148.
Yazdanshenas, H., Jafari, M., Azarnivand, H., and Arzani, H. 2016. Effect of Soil Physicochemical Properties on Gum Production in Astragalusgossypinus in Tiran Rangelands, Iran. Journal of Environmental and Agricultural Sciences, 8: 7-13.
Ye, A., P.J.B. Edwards, J., Gilliland, Jameson, G. and Singh, H., 2012. Temperature-dependent complication between sodium caseinate and gum
_||_