بررسی تنوع بیوشیمیایی، ترکیبات فنلی و آنتوسیانین موجود در آب میوه گیاه ( .Punica granatum L ) بین 25 ژنوتیپ از رقم ملس (Cult. Malas)
الموضوعات :سید عباس میرجلیلی 1 , مهدی قبولی 2 , الهه پورعزیزی 3 , میترا اقاجانی 4
1 - گروه تولیدات گیاهی، مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره)، سازمان تحقیقات، اموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
2 - دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ملایر ملایر ایران
3 - گروه بیوشیمی، واحد نجف آباد، دانشگاه ازاد اسلامی، نجف اباد، ایران
4 - دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ملایر ملایر ایران
الکلمات المفتاحية: آنتیاکسیدان, پلیفنل, مواد جامد محلول, آنتوسیانین, انار ملس,
ملخص المقالة :
انار (Punica granatum L.) یکی از گیاهان بومی ایران است که در سطح کشور کشت و کار میشود. متابولیتها و ترکیبات زیست فعال متعددی از این گیاه گزارششده است. این گیاه دارای توان آنتیاکسیدانی زیادی است و مقادیر قابلتوجهی ترکیبات فنلی دارد. بهمنظور بررسی خواص فیزیکوشیمیایی و صفات کیفی آب میوه در 25 ژنوتیپ از رقم ملس انار بهعنوان یکی از شناختهشدهترین ارقام ایرانی، این آزمایش در مهرماه 1394 در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی منطقه مرکزی (اصفهان) انجام شد. میوههای انار از کلکسیون ذخایر ژنتیکی نژادگان انار ایران در یزد برداشت شدند و میزان آنتوسیانین، محتوای کل پلیفنلها (به روش فولین– سیکالچو)، ظرفیت آنتیاکسیدانی (با استفاده از ماده 2، 2- دی فنیل-1- دی فنیل-1- پیکریل هیدرازیل)، مواد جامد محلول و اسیدیته کل بهعنوان صفات بیوشیمیایی و صفات کیفی شامل مزه، رنگ دانه، رنگ پوست، کیفیت رنگ دانه و کیفیت آریل اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان اسیدیته در ژنوتبپ ملس زودرس کن، بیشترین میزان مواد جامد محلول در ملس ناآلوت بانه با مقدار 53/18 درجه بریکس، ملس نار پوست قرمز مریوان بالاترین میزان توان آنتیاکسیدانی، ملس دانه سیاه بافق یزد و ملس لرز گلوباریک اردستان به ترتیب بیشترین میزان آنتوسیانین و بالاترین میزان محتوای کل پلیفنلها را دارا بودند. بررسی همبستگی ساده بین صفات، تفاوت معنیداری بین آنها نشان نداد. با توجه به شرایط یکسان حاکم بر پایههای کاشته شده در کلکسیون، چنین نتیجه گیری شد که ژنوتیپهای برتر می توانند برای اهداف کاربردی همچون تولید آنتوسیانین انار و یا آنتی اکسیدانت قوی مورد استفاده قرار گیرند.
References
Adhami, V.M. andMukhtar, H.2006.Polyphenols from green tea and pomegranate for prevention of prostate cancer. Free radical research, 40(10):1095-1104.
Alighourchi, H., Barzegar, M. and Soleiman, A. 2007.Anthocyanins characterization of 15 Iranian pomegranate (PunicagranatumL.) varieties and their variation after cold storage and pasteurization. European Food Research and Technology, 227(3): 881-887.
Apak, R., Güçlü, K., Demirata, B., Özyürek, M., Çelik, S.E., Bektaşoğlu, B., Berker, K. I., and Özyurt, D. 2007. Comparative evaluation of various total antioxidant capacity assays applied to phenolic compounds with the cupric assay. Molecules, 12: 1496–1547.
Barzegar, M., Fadavi, A. and Azizi, T.M.H. 2004.Evaluation of physico-chemical composition of cultivated pomegranates in Yazd. Iranian Journal of Nutrition Science and Food Technology 1 (2): 9-14. (in Persian)
Borochov-Neori, H., Judeinstein, S., Tripler, E., Harari, M., Greenberg, A., Shomer, I., and Holland, D. 2009.Seasonal and cultivar variations in antioxidant and sensory quality of pomegranate (PunicagranatumL.) fruit. Journal of Food Composition and Analysis, 22: 189-195.
Fadavi, A., Barzegar, M., Azizi, M.H., andBayat, M. 2005. Physicochemical composition of ten pomegranate cultivars (Punicagranatum L.) grown in Iran. Food Science and Technology International, 11(2): 113-119.
Feyzi, F., Seifi E., Varasteh, F., Hemmati, Kh.,Fereydooni, H. 2015.evalution of some biochemical properties of two pomegranate cultivars in three different region. 4th national congress on medicinal plants, Tehran, Iran.
Gil, M.I., Tomas-Barberan, F.A., Hess-Pierce, B., Holcroft, D.M., and Kader, A.A. 2000.Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing.Journal of Agricultural and Food Chemistry 48: 4581- 4589.
Giusti, M.M., Wrolstad, R.E. 2001.Characterization and measurement of anthocyanins by UV–visible spectroscopy. In: Wrolstad, R.E., Schwartz, S.J. (Eds.),Current Protocols in Food Analytical Chemistry. John Wiley and Sons, New York.
Jaiswal, V., Der Marderosian, A. and Porter, J.R. 2009.Anthocyanins and polyphenol oxidase from dried arils of pomegranate (PunicagranatumL.). Food Chemistry, 118: 11-16.
JaliliMoghadam Z. 2015.A comprehensive guide for pomegranate cultivation.Agricultural Education and extension publishing.Tehran (in Persian).348 p.
Lansky, E.P. & Newman, R.A. 2007.Punicagranatum(pomegranate) and its Potential Forprevention and treatment of inflammation and Cancer. Journal of Ethnobotany and Pharmacology, 109: 177-2060.
Madrigal Carballob, S., Rodriguezb, G., Kruegera, C.G., Dreherc, M., and Reeda, J.D. 2009. Pomegranate (Punicagranatum) supplements: Authenticity, antioxidant and polyphenol composition. Journal of Functional Foods, 1: 324-329.
Melgarejo, P., Salazar, D.M., andArtes, F. 2000.Organic acids and sugars composition of harvested pomegranate fruits. European Food Research and Technology, 211(3): 185-190.
Miguel, G., Fontes, C., Antunes, D., Neves, A. and Martins, D. 2004. Anthocyanin concentration of “Assaria” pomegranate fruits during different cold storage conditions. BioMed Research International, 5: 338-342.
Mirdehghan, S.H., andRahemi, M. 2007. Seasonal changes of mineral nutrients andphenolics in pomegranate (PunicagranatumL.) fruit. Journal of ScientiaHorticulturae, 111: 120–127.
Mirjalili, S.A. 2015.A review on Biochemical constituents and medicinal properties of pomegranate (PunicagranatumL). Journal of Medicinal Plants, 4(56):1-22 (in Persian).
Mirjalili, S.A. 2016.Pomegranate, biodiversity and genetic resources.Rostaniha, 17(1): 1-18. (In Persian)
Mousavinejad, G., Emam-Djomeh, Z., Rezaei, K., andKhodaparast, M.H.H. 2009.Identification and quantification of phenolic compounds and their effects on antioxidant activity in pomegranate juices of eight Iranian cultivars. Food Chemistry, 115: 1274-79.
Pokorny, J., Yanishlieva, N., and Gordon, M. 2001.Antioxidants in Food.Practical pomegranates grown in Turkey. Journal of Food Composition and Analysis, 15: 567-575.
Seeram, N.P., Aviram, M., Zhang, Y., Henning, S.M.,Feng, L., Dreher, M., Heber, D. 2008.Comparison of antioxidant potency of commonly consumed polyphenolrich beverages in the United States. Journal of Agriculturaland Food Chemistry, 56: 1415–1422.
Shahidi, F., and Naczk, M. 2004.Phenolic in food and nutraceuticals. Pp. 131–239.
Sun, T. and Ho, C.T. 2005. Antioxidant activity of buck wheat extracts. FoodChemistry, 90: 743 – 749.
Tatari, M., Ghazvini, R. F., Ghasemnejad, M., Mousavi, S.A., and Tabatabaii, S.Z. 2011.Morphological and biochemical characteristics of fruit in some pomegranate cultivars in climatical conditions of Saveh. Seed and Plant Improvement Journal, 27(1): 69-87. (in Persian)
Tehranifar, A., Zarei, M., Nemati, Z., Esfandiyari, B., Vazifeshenas, M.R. 2010.Investigation of physico-chemical properties and antioxidant activity of twenty Iranian pomegranate (PunicagranatumL.) cultivars.ScientiaHorticulturae, 126(2):180-185.
Tezcan, F., Gultekin-Ozguven, M., Diken, T., Ozcelik, B., Erim, F.B. 2009. Antioxidant activity and total phenolic, organic acid and sugar content in commercial pomegranate juices. Food Chemistry, 115: 873–877.
Tzulker, R., Glazer, I., Bar-Ilan, I., Holland, D., Aviram, M., and Amir, R. 2007. Antioxidant activity, polyphenol content, and related compounds in different fruit juices and homogenates prepared from 29 different pomegranate accessions. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55: 9559–9570.
Varidi, M.J. 1992. Chemical compositions and clarification probability of pomegranate extract. M. Sc. Thesis of Food Industry, TarbiatModarres University.
_||_