ارزیابی مقایسهای میزان فنول و فلاونوئید کل، فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی عصاره متانولی گیاهان Artemisia annua L.، L. Thymus vulgaris، Matricaria chamomilla L.، Salvia officinalis L. و var mutica Pistaciaatlantica
الموضوعات :
1 - دانشجوی دکتری بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل، ایران.
2 - استادیار و مدیر گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، ایران
الکلمات المفتاحية: آویشن کوهی, بابونه, فنول, مریم گلی, درمنه کوهی, آنتی باکتریال, آنتیاکسیدانت, فلاونوئید کل, پسته وحشی,
ملخص المقالة :
در این تحقیق سرشاخههای گلدار گیاهان دارویی: درمنه، آویشن کوهیو مریم گلی (قبل از گلدهی)، بابونه (مرحله گلدهی) و میوه پسته وحشی (بعد از رسیدن میوه) از مزارع و رویشگاههای مختلف استان سیستان و بلوچستان و فارس در سال ۱۳۹۴، جمعآوری شدند. تهیه عصارهها به روش خیساندن، محتوای فنول و فلاونوئیـد کل بـهترتیـب بـا روشهـای معـرف فولین-سیوکالتیو و رنگسنجی کلرید آلومینیوم، فعالیت آنتیاکسیدانی با روش DPPH[1] و فعالیت آنتیباکتریایی عصارهها علیه باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی به روش دیسک دیفیوژن سنجیده شد. نتایج نشان داد که بهترتیب عصاره متانولی درمنه و آویشنکوهی از بیشترین میزان ترکیبـات فنـولی (36/22 میلیگرم بر گرم وزن خشک) و فلاونوئیدی (59/142 میلیگرم بر گرم وزن خشک)و از عملکرد آنتیاکسیدانی بهینه (ICSO) با میزان 01/72 و 75/70 میکروگرم در میلیلیتر و فعالیت آنتیباکتریایی علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیاکلی بـا قطر هالـه عـدم رشـد 1/15 و 8/16 میلیمتر بــوده اســت. بهطورکلی عصاره متانولی گیاهان مورد مطالعه سطوح مختلفی از فعالیت آنتیاکسیدانی از خود نشان دادند و بهترین فعالیت آنتیاکسیدانی مربوط به گیاه درمنه بود. از این رو میتوان بیان کرد که این عصارهها میتوانند جایگزین داروهای شیمیایی برای درمان عفونتها شوند. البته همه اثرات این عصارها باید در in vitro و in vivo به دقت بررسی شوند.
_||_