بررسی و مقایسه اثر زمان استخراج بر کمیت وکیفیت مواد موثره اسانس چهار ژنوتیپ مختلف گیاه Rosa damascene Mill.
الموضوعات : Phytochemistryمهدی میرزا 1 , مهردخت نجف پور نوایی 2
1 - دانشیار پژوهشی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع ایران ، تهران ،ایران
2 - 2استادیار پژوهشی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع ایران ،تهران ،ایران
الکلمات المفتاحية:
ملخص المقالة :
در این تحقیق بهمنظور بررسی اثر زمان استخراج بر کمیت و کیفیت ترکیبهای معطر گل محمدیRosa damascene Mill. گلبرگهای 4 ژنوتیپ متعلق به تهران، کاشان، ایلام و سمنان کاشته شده در مزرعه تحقیقاتی گل محمدی در مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در سال 1391 جمعآوری گردید. اسانسگیری از نمونهها بهوسیله روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) بهمدت 30 تا 150 دقیقه، بازده اسانس در زمانهای مختلف محاسبه و آنالیز مواد موثره با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد شناسایی کمی و کیفی قرار گرفت، نتایج نشان داد که با توجه به بالا بودن درصد ترکیبهای مشترک سیترونلول، ژرانیول در ژنوتیپهای مختلف به ویژه در ژنوتیپ سمنان که بهترتیب با مقادیر 59 و 8/25 درصد از بیشترین مقدار خود برخوردار بودند، دارای زمان مناسب برای استخراج اسانس گلمحمدی 90 دقیقه میباشد.
