بررسی ویژگیهای فیتوشیمیایی میوه سه ژنوتیپ از گیاه L. Ficus carica شهرستان خوی
الموضوعات :
سکینه مرادخانی
1
1 - استادیار گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور، مرکز خوی، خوی، ایران
تاريخ الإرسال : 25 الإثنين , رمضان, 1441
تاريخ التأكيد : 24 السبت , محرم, 1442
تاريخ الإصدار : 03 السبت , محرم, 1442
الکلمات المفتاحية:
آذربایجان غربی,
قندهای محلول,
آنتیاکسیدان,
آنتوسیانین,
انجیر,
پلیفنل,
ملخص المقالة :
میوه انجیر (Ficus carica L.) حاوی مقادیر فراوانی از ترکیبات فنولی، فلاونوییدی و آنتوسیانینها میباشد که مهمترین آنتی اکسیدانهای طبیعی هستند. در این پژوهش میوه سه ژنوتیپ انجیر از سه منطقه: قرخ یاشار، بدل آباد و پیرموسی واقع در شهرستان خوی، (آذربایجان غربی) در شهریورماه 1398 برداشت و صفات بیوشیمیایی آنها مورد بررسی قرار گرفت. اندازهگیری ظرفیت آنتیاکسیدانی با روش DPPH، میزان فنل کل، آنتوسیانین کل با استفاده از اسپکتوفتومتری و تعیین مقدار میزان قندهای محلول و پلی فنلها با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع (HPLC) انجام شد. میزان عملکرد آنتیاکسیدانی در میوهها از 93/36 تا 67/45 درصد متغیر بود. بیشترین میزان فنل کل 59/418 میلیگرم در صد گرم وزن تر گالیک اسید بود که در ژنوتیپ دوم مشاهده گردید. بیشترین میزان آنتوسیانین 219/1 میلیگرم در صد گرم وزن تر بود که در ژنوتیپ اول مشاهده شد. طبق نتایج حاصل از آنالیز قندهای محلول هرسه قند فروکتوز، ساکارز وگلوکز در هر سه ژنوتیپ مشاهده شد. همچنین در این پژوهش 9 ترکیب پلی فنلی از میوهی انجیر استخراج شد که بهترتیب: شامل گالیک اسید، کافئیک اسید، کلروژنیک اسید، روتین، کوماریک، رزماریک اسید، کوئرسیتین، سینامیک اسید، آپاژنین میباشد و ترکیب کلروژنیک اسید با میانگین 88/30 میکروگرم بر گرم به عنوان پلی فنل غالب شناسایی گردید. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، ژنوتیپ های مختلف انجیر حاوی آنتی اکسیدان ها و پلیفنل های طبیعی می باشد که در بین آنها ژنوتیپ اول که مربوط به روستای قرخ یاشار می باشد حاوی سطوح بالاتری از آنتیاکسیدان و پلی فنل ها می باشد که می توان این ژنوتیپ را برای برنامه های اصلاحی آینده پیشنهاد نمود، همچنین می توان از آن در صنایع غذایی و داروسازی استفاده کرد.
المصادر:
References
Aljane F., Toumi I. and Ferchichi A. 2007. HPLC determination of sugars and atomic absorption analysis of mineral salts in fresh figs of Tunisian cultivars. African Journal of Biotechnology. 6 (5): 599-602.
Arvaniti, O.S., Samaras, Y., Gatidou, G., Thomaidis, N.S., and Stasinakis, A.S. 2019. Review on fresh and dried fgs: Chemical analysis and occurrence of phytochemical compounds, antioxidant capacity and health effects. Food Research International, 119: 244-267.
Buchert, J., Koponen J.M., Suutarinen, M., Mustranta, A., Lille, M., Torronen, R. and Poutanen, K. 2005. Effect of enzyme-aided pressing on anthocyanin yield and profiles in bilberry and blackcurrant juices. Journal of the Science of Food and Agriculture, 85:2548–2556.
Bureau, S., Renard, C.M.G.C., Reich, M., Ginies, C. and Audergon, J.M. 2009. Change in anthocyanin concentrations in red apricot fruits during ripening. LWT-Foo Science Technology. 42: 372-377.
Caliskan, O. and Polat, A.A. 2011, Phytochemical and antioxidant properties of selected fig (Ficus carica L.) accessions from the eastern Mediterranean region of Turkey, Scientia Horticulturae, 128: 473-478.
Deshmukh, S.R., Wadegaonkar, V.P., Bhagat, R.P. and Wadegaonkar, P.A. 2011. Tissue specific expression of anthraquinones, flavonoids and phenolics in leaf, fruit and root suspension cultures of Indian mulberry (Morinda citrifola L.). Plant Omics Journal. 4: 6-13.
Du, G., Li, M., Ma, F. and Liang, D. 2009. Antioxidant capacity and the relationship with polyphenol and vitamin C in Actinidia fruits. Food Chemistry, 113: 557-562.
Flaishman, M. A., Rodov, V., and Stover, E. 2008. The fig: botany, horticulture, and breeding. Horticultural ReviewsWestport Then New York, 34: 113.
García-Alonso, M., Pascual-Teresa, S., Santos Buelga, C. and Rivas-Gonzalo, J.C. 2004. Evaluation of the antioxidant properties of fruits. Food Chemistry. 84: 13-18.
Harzallah, A., Mnari Bhouri, A., Amri, Z., Soltana, H. and Hammami, M. 2016. Phytochemical content and antioxidant activity of different fruit parts juices of three figs (Ficus carica L.) varieties grown in Tunisia, Industrial Crops and Products. 83: 255-267.
Hassanpour, H. and Alizadeh, S. 2016. Evaluation of phenolic compound, antioxidant activities and antioxidant enzymes of barberry genotypes in Iran. Scientia Horticulturae, 200: 125-130.
Hassanzadeh, Z. and Hassanpour, H. 2018. Evaluation of physicochemical characteristics and antioxidant properties of Elaeagnus angustifolia L., Scientia Horticulturae, 238: 83-90.
Jiang, L., Shen, Z., Zheng, H., He, W., Deng, G. and Lu, H. 2013. Noninvasive evaluation of fructose, glucose, and sucrose contents in fig fruits during development using chlorophyll fluorescence and chemometrics. J. Agri. Sci. Tech. 15: 333-342.
Kamei, H., Kojima, T., Hasegawa, M., Koide, T., Umeda, T., Yukawa, T. and Terabe, K. 1995. Suppresion of tumor cell growth by anthocyanins in vitro. Cancer Investigation. 13: 590-594.
Karacali, I. 2002. Storage and marketing of horticultural products. Ege University Agriculture Faculty Publication.
Keykha, Z., Seyfi, A., Varasteh, F. and ghasemnezhad, E., 2016. Comparison of cognitive and phytochemical properties of spring and summer products of three fig genotypes in Golestan province. Environmental plant physiology. 10 (40): 62-72.
Lazreg, A.H., Gaaliche, B., Fekih, A., Mars, M., Aouni, M., Pierre, C.J. and Said, K. 2011. In vitro cytotoxic and antiviral activities of Ficus carica latex extracts. Natural Product Research. 25: 310-319.
Maqsoudlou, A., Esmailzadeh Kenari, R. and Raftani Amiri, Z. 2017. Investigating the antioxidant properties of skin extracts and fig pulp in oxidative stability of canola oil as a substitute for synthetic antioxidants. Iranian Journal of Food Science and Technology Research. 13(4): 503-516.
Melgarejo, P., Hernandez, F., Martinez, J.J., Sanchez, J. and Salazar, D.M. 2003. Organic acids and sugars from first and second crop fig juices. Acta Horticulture. 605: 237-239.
Mopuri R., Ganjayi M., Meriga B., Koorbanally N.A. and Islam M.S. 2018. The effects of Ficus carica on the activity of enzymes related to metabolic syndrome. Journal of Food and Drug Analysis. 26: 201-210.
Nakajima, J.I., Tanaka, I., Seo, S., Yamazaki, M. and Saito, K., 2004. profiling and radical scavenging activity of anthocyanins in various berries. J. Biomed. Biotechnol. 5: 241-247.
Palmeira L., Pereira C., Dias M.I., Abreu R., Corrêa R., Pires T., Alves M.J., Barros L. and Ferreira I. 2019. Nutritional, chemical and bioactive profiles of different parts of a Portuguese common fig (Ficus carica L.) variety. Food Research International 126: 108572.
Qorbani A., Hassanpour H. and Arjishli S. 2019. Phytochemical, biochemical and molecular diversity of Figs (L. carica Ficus) in east azerbaijan province. Journal of Plant Environmental Physiology. 52: 16-28.
Seal, T. 2016. Quantitative HPLC analysis of phenolic acids, flavonoids and ascorbic acid in four different solvent extracts of two wild edible leaves, Sonchus arvensis and Oenanthe linearis of North-Eastern region in India, Journal of Applied Pharmaceutical Science. 6: 157-166
Solomon, A., Golubowicz S., Yablowicz Z., Grossman S., Bergman, M. and Gottlieb, H. 2006. Antioxidant activities and anthocyanin content of fresh fruits of common Fig (Ficus carica L.). Journal of Agriculture and Food Chemistry. 54: 7717-7723.
Tsalokostas G. Using tissue culture as analternative source of polyphenols produced by Ficus carica L. 2009. The City University of New York. The Faculty of Biology Ph.D. Thesis, NewYork, ABD. 116.
Usenik, V., Štampar, F. and Veberič, R. 2009. Anthocyanins and fruit colour in plums (Prunus domestica L.) during ripening. Food Chemistry. 114: 529-534.
Veberic, R. Colaric, M. Stampar,F. 2008. Phenolic acids and flavonoids of fig fruit (Ficus carica L.) in the northern Mediterranean region. Food Chemistry. 106: 153-157
Viuda-Martos, M., Barber, X., Pérez-Álvarez, J. and Fernández-López, J. 2015. Assessment of chemical, physico-chemical, techno-functional and antioxidant properties of fig (Ficus carica L.) powder co-products Industrial Crops and Products. 69: 472-479.
Wojdyło A., Nowicka P., Carbonell-Barrachina A., and Hernández F. 2016. Phenolic compounds, antioxidant and antidiabetic activity of different cultivars of Ficus carica L. fruits. Journal of Functional Foods 25: 421-432.
_||_