ارزیابی کمی و کیفی برخی متابولیتهای اولیه و ثانویه گیاه دارویی برازمبل (Proveskia abrotanoides Karel.) در مراحل فنولوژیکی مختلف
الموضوعات :سمیه صباغ 1 , مریم نیاکان 2 , ابراهیم غلامعلی پور علمداری 3
1 - گروه زیستشناسی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
2 - گروه زیستشناسی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
3 - گروه تولیدات گیاهی دانشکده کشاورزی و منابعطبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران
الکلمات المفتاحية: پرولین, مراحل رشد, ترکیبات فنلی, کربوهیدراتها, آنالیز کمی و کیفی, ترپنوئیدها, Proveskia abrotanoides,
ملخص المقالة :
بهمنظور بررسی کمی و کیفی برخی متابولیتهای اولیه و ثانویه گیاه دارویی برازمبل در مراحل فنولوژیکی مختلف اندامهای گیاه در دو مرحله رویشی و گلدهی از منطقه روستای وامنان واقع در شهرستان آزادشهر جمعآوری و خشک گردید. در این تحقیق از عصاره از کل گیاه برازمبل در دو مرحله رویشی و گلدهی جهت شناسایی و ارزیابی کیفی تاننها، ساپونینها، ترکیبات آنتوسیانینی و ترپنوئیدی، فلاوونها و فلاونوئیدها استفاده شد. همچنین میزان برخی متابولیتهای اولیه نظیر کربوهیدراتهای محلول نا محلول، پرولین و فنل کل در اندامهای ریشه، ساقه، برگ و گل مورد ارزیابی کمی قرار گرفت. آنالیز کیفی کل گیاه برازمبل نشان داد در دو مرحله رویشی و گلدهی حضور ترکیبات ساپونینی و انتوسیانینی و تاننها مثبت بود در حالی که وجود فلاونها تنها در مرحله رویشی و ترپنوئیدها، فلاونیدها تنها در مرحله گلدهی مشاهده شد. آنالیز کمی نیز بالاترین نشاسته را در مرحله رویشی در ریشه و بیشترین کربوهیدراتهای محلول و پرولین و ترکیبات فنلی را در برگ نشان داد.در مرحله گلدهی نیز میزان نشاسته کربوهیدراتهای محلول پرولین و فنل کل بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد. بهطورکلی نتایج این تحقیق نشان داد در مرحله رویشی صرفنظر از نشاسته برگها حاوی بیشترین قندهای محلول، پرولین و ترکیبات فنلی و در مرحله زایشی نیز ریشه از بیشترین ترکیبات یاد شده برخوردار بودند.
Araizi, A., Rahimi Nejad, M.and Saidi, H. )2013.( Master's Thesis, An Analysis of the Description and Morphology of Provskia Karel Species in Iran, Isfahan University, Faculty of Science, Department of Biology .
Azarnivand, H., Ghavam Arabani, M., Whiteen, F. and Tavili, A. )2009(. Investigating the effect of ecological characteristics (soil and altitude) on the quantity and quality of essential oils of Achillea mille folium L. subsp. Folium. Journal of Iranian Herbs and Flowers Research. 4: 571-556.
Bates, L.S., Walderen, R.D. and Taere, I.D. (1973). Rapid determination of free proline for water stress studies. Plant Soil. 39: 205-207
Beik Mohammadi, M (2012). The evolution of medicinal properties of Provskia abrotanoides karel. Middle East Journal of Scientific Research. 11:189-193.
Cetin, H., Erler, F. and Yanikoglu, A. (2007). Comparative evaluation of Origanum onites essential oil and its four major components as larvicides against the pine processionary moth, Thaumetopoea wilkinsoni Tams. Pest Management Science. 63(8): 830-833.
Dambolena, J.S., Zunino, M.P., Lucini, E.I.,Olmedo, R., Banchio, E., Bima, P.J. and Zygadlo, J.A. (2010). Total phenolic content, radic alscavenging properties and essential oil composition of Origanum species from different populations. Journal Agriculture Food Chemistry. 58: 1115-1120.
Ebrahimi, R. )2014). Evaluation of antioxidant activity of essential oil and extract of all parts of the plant of provskia abrotanoides at different stages of development and evaluat ion of the antioxidant properties of the strongest essential oil and extract Living Cells Abstract MSc Thesis, Ferdowsi University of Mashhad.
Golluce, M., Sahin, F., Sokmen, M., Ozer, H., Daferera, D., Sokmen, A., Polissiou, M. and Adiguzel A. and Ozken, H. (2007). Antimicrobial and antioxidantproperties of the essential oils and methanolextract from Mentha longifolia L. ssp. longifolia. Food Chemistry. 103: 1449-1456
Hare P.D., Cress W.A. and Van Staden J. (1998). Dissecting the roles of osmolyte accumulation during stress. Plant, Cell and Environment. 21: 535-553
Hedge, J.E. and Hofreiter, B.T. (1962). In: Carbohydrate Chemistry 17(Eds Whistle RL and Be Miller, JN) AcadmicPress, New York.
Hirt, H. and Shinozaki, K. (2004). Plant responses to abiotic stress topics in current genetics. Spring berlin/New York.
Hoshmand Moayed, S., Mesdaghi, M. and Sadeghipour, H.R. (2009). The trend of changes in soluble carbohydrates during growth of three species of wheat in National park of Golestan. Journal of Agricultural Scienes and Natural Resources of Gorgan. 16(3): 193-201.
Hostettman, K.A. and Marston, A. (1991). Saponins .Cambridge Univ. Press, Cambridge, U.K
Hughes, N.M. (2011). Winter leaf reddening in evergreen species. New Phytology. 190: 573-581.
Khalili, M. and Ebrahimzadeh. MA. (2015). A review on antioxidants and some of their common evaluation methods. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences. 24(120): 188-208.
Kochert, G. (1978). Carbohydrate determination by the phenol sulfuric acid method. In: Helebust, J.A., Craigiej. S(Ed): Hand book of physiological methods. Pp: 96-97 Cambridge University Press, Cambridge.
Liu, Q., Zheng, L., He, F., Zhao, F.G., Shen, Z. and Zheng, L. (2015). Transcriptional and physiological analyses identify a regulatory role for hydrogen peroxide in the lignin biosynthesis of copper-stressed rice roots. Plant and Soil. 6(3): 22–30.
Machado, S. (2007). Allelopathic potential of various plant species on downy brome. Journal of Agronomy. 99: 127-132.
Malick, C.P. and Singh, B.M. (1980). In plant enzymology and histo enzymologhy. Kalyani Publishers, New Dehli.
Makari, F., Gholamalipour Alamdari, A. and Beat Kohsar, J. (2016). Phytotoxicity analysis of different organs of Rheum ribes at flowering stage Case study: Highlands of the Charizak village from the functions of the city of Kashmar. Journal of Plant Environmental Physiology. 11(42): 25-36.
Manieval, S., Thierry, D. and Christiane, G. (2001). Relationship between biomass and phenolic in grain Sorghum grown under different conditions .Agronomy Journal. 93: 49-54.
Mazandarani, M., Bikmohammadi, M. and Bayat, E. (2009). Ethnofarmacology and study of the most important secondary materials of Perovskia abrotanoides Karel in natural habitats of Golestan and North Khorasan provinces. Quarterly journal of Plant Science. 4(4): 69-77.
Mahmoudi, M.H. (2007). Effect of nitrogen fertilizer and irrigation on the performance and metabolism of Menthapiperita L. peppermint medicinal herb. Thesis of MA in Agriculture, Islamic Azad University, Jiroft Branch.
Mohamadi, A.N. (2000). Effects of harvesting time and intensity on forage production of soluble carbohydrates in Species Agropyron trichophorum. Master thesis, College of Natural Resources, Technical University of Esfahan.
Mozafarian, V.A (1998). Culture of Plants Name of Iran. Contemporary Culture. 432-435.
Obame, L., Edou, P., Bassole, H.N. and Traone, A.S. (2008). Chemical composition, antioxidant and antimicrobial essential oil of Dracryodes edulis from Gabon .African Journal of Microbiology. 2: 148-152.
Ohkawa, K., Kasahara, Y. and Suh, J.N. (1999). Mobility and effects on vase life of silver-containing compounds in cut rose flowers. Horticultural Science. 34: 112-113.
Pedrol, N., Gonzalez, L., and Reigosa, M.L. (2006) Allelopathy and abiotic stress, a physiological process with Ecological Implications. Netherlands: 171-209.
Prabhat, K. (2007). Metabolic engineering of yeast for the production of plant secondary metabolites.Research Exercise Summary. 4: 27-39.
Rabiza-Swider, J., Lukaszewska, A., Shutnik, E. and Leszko, M. (2004). Ammonium and proline accumulation in senescing cut leaves of Zantedeschia, Physiologia Planrum. 26: 417-422.
Soobrattee, M.A., Neergheen, V.S., luximon Ramma, A., Aruomab, O.I. and Bohoruna T. (2005). Phenolic as potential antioxidant therapouticagents: Mechanism and Actions Mutation Research. 579: 200-213.
Sardashti, A.R., Valizadeh, J. and Adhami, Y. (2013) Variation in the essential oil composition of Perovskia abrotanoides of different growth stage in Baluchestan. Middle East Journal of Scientific Research. (6): 781-4.
Taher, A. (1988). Physiologia and lipid change in some upland rice (Oryza sativa L.) cultivars grown under drought stress. College Laguna (Philippines).
Tareen, R.B., Bib, T., Khan, M.A., Ahmad, M. and Zafar, M. (2010). Indigennous khowledge of folk medicine by the woman of kalat and khuzdar Regions of balochistan Pakistan Journal of Botany. 42: 1465-1485.
Thayumanavan, B. and Sadasivam, S. (1984). Physicochemical basis for the preferential uses of certain rice varieties .Plant Foods for Human Nutrition. 34: 253-259.
Trease, G.E., W.C. and Evans, W.C. (1972). Pharacognosy, (Ed.), Baillere and Tindall, London, p: 383.
Winkel-shirley, B. (2006). Biosynthesis of flavonoids and effects of stress.Current Opinion in Plant Biology. 2: 603-662
Yakimova, E., Atanassova, B. and Kapchina-Toteva, V. (1997). Longivity and some metabolic events in postharvest spray- carnation (D. Caryophyllus F. spray, hort) flowers. Plant Physiology. 23: 57-65.
Zargari, A. (2000). Medicinal Plants. Tehran University Press. 4:923
Zhang, Z., Liao, L., More, J., Wu, T. and Wang, Z. (2009). Antioxidant phenolic compounds from walnut kernels (Juglans regia L.). Food Chemistry. 113(1): 160-165.
_||_