بررسی مقایسهای پاسخ آنزیمهای آنتی اکسیدان در دو رقم حساس و متحمل گیاه گندم (Triticum aestivum L.) نسبت به شوری
الموضوعات :فائزه قناتی 1 , الهام نیری ترشیزی 2
1 - گروه زیست شناسی، دانشگاه تربیت مدرس
2 - گروه زیست شناسی، دانشگاه تربیت مدرس
الکلمات المفتاحية: آسکوربات پراکسیداز, سوپراکسید دیسموتاز, کاتالاز, گندم, شوری, آنزیمهای آنتی اکسیدان,
ملخص المقالة :
در این مقاله تاثیر تنش NaCl بر فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان و پراکسیداسیون لیپیدی غشا در ریشه و اندام هوایی دو رقم متحمل (ماهوتی) و حساس (الموت) به شوری از گیاه گندم در مدت زمانهای 24، 48 و 96 ساعت مورد بررسی قرار گرفت. در اغلب موارد میزان آنزیمهای سوپر اکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و آسکوربات پراکسیداز (APX) در هر دو رقم، در نمونههای تیمار نسبت به نمونههای کنترل افزایش نشان داد. همچنین سطح آنزیم کاتالاز ریشه رقم متحمل نسبت به رقم حساس افزایش بسیاری داشت که در تحمل بیشتر رقم ماهوتی میتواند نقش داشته باشد. فعالیت این آنزیم ها در ساعات اولیه تیمار (24 ساعت) در رقم متحمل نسبت به رقم حساس افزایش بیشتری نشان داد. میزان پراکسیداسیون لیپیدهای غشا در نمونههای تیمار نسبت به نمونههای کنترل به ویژه در رقم متحمل افزایش کمی داشت. همچنین در میزان تجمع سدیم در دو رقم، تفاوت قابل ملاحظهای مشاهده نشد. نتایج حاصل نشان داد که تنش اکسیداتیو نقش موثری در فعالیت آنزیمهای دو رقم حساس و متحمل به شوری دارد و میزان فعالیت آنزیمها در دو رقم و در زمانهای مختلف با هم متفاوت میباشد.
_||_
Ali, A, Alqurainy, F. (2007) Activities of antioxidants in plants under environmental stress.
Asada, K (1992) Ascorbate peroxidase – a hydrogen peroxidescavenging enzyme in plants. Physiol. Plant. 85:235-241
Azevedo Neto, AD, Prisco, JT, Enéas-Filho, J, Abreu CEB, Gomes-Filho E (2005a) Effect of salt stress on antioxidative enzymes and lipid peroxidation in leaves and roots of salttolerant and salt-sensitive maize genotypes. Environ. Exp.Bot. in press. doi:10.1016/j.envexpbot.2005.01.008
Bor, M, Özdemir, F, Türkan, I (2003) The effect of salt stress on lipid peroxidation and antioxidants in leaves of sugar beet Beta vulgaris L. and wild beet Beta maritima L. Plant Sci.164:77-74.
Bradford, MM (1976) A rapid and sensitive method for the quantification of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Anal. Biochem. 72:246-254.
Cakmak, I., and Marschner. H. (1992). Magnesium deficiency and high light intensity enhance activities of superoxide dismutase, ascorbate peroxidase, and glutathione reductase in bean leaves. Plant Physiol. 98:1222-1227.
Chinnusamy, V., Jagendorf, A., Zhu, J.K., (2005). Understanding and improving salt tolerance in plants. Crop Sci. 45, 437-448.
Costa, PHA, Azevede Neto AD, Prisco JT, Enéas-Filho J, Gomes-Filho E. (2005) Antioxidant-enzymatic system of two sorghum genotypes differing in salt tolerance, Braz. J. Plant Physiol., 17(4):353-361, 2005
Dat, J., Vandenabeele, S., Vranova, E., Van Montagu, M., Inze, D., Van Breusegem,F., 2000.Dual action of the active oxygen species during plant stress responses.Rev.CMLS 57:779-795.
De Vos, C.H.R., Schat H., De Waal M.A.D., Vooijs and Ernst W.H.O., (1991). Increased resistance to copper-induced damage of root plasma membranein copper tolerant cilene cucubalus.Physiol. Plant.82,523-528.
Giannopolitis, CN, Ries, SK (1977). Superoxide dismutases. I. Occurrence in higher plants. Plant Physiol. 59:309-314.
Gosset, DR, Millhollon, EP, Lucas, MC (1994) Antioxidant response to NaCl stress in salt-tolerant and salt-sensitive cultivars of cotton. Crop Sci. 34:706-714.
Heath, RL, Packer L (1968) Photoperoxidation in isolated chloroplasts.I. Kinetics and stochiometry of fatty acid peroxidation. Arch. Biochem. Biophys. 125:189-198.
Kim, S.Y, Lim, J, Park, M.R, Kim, Y.J, Park, T., Seo, Y.W, Choi, K.G, Yun, S.J. (2005) Enhanced antioxidant enzymes are associated with reduced hydrogen peroxide in barley roots under saline stress. J. Biochem. Mol. Bio. 38: 218-224.
Liggini, B., Scartazza A., Brugnoli E., Navari F. (1999) Antioxidative defense system, pigment composition photosynthetic efficiency in two wheat cultivars subjected to drought. Plant Physiol. 119:1091-1100.
Mittova, V, Tal M, Volokita M, Guy M (2002). Salt stress induces up-regulation of an efficient chloroplast antioxidant system in the salt-tolerant wild tomato species Lycopersicon pennellii but not in the cultivated species. Physiol. Plant. 115:393-400.
Nakano, Y, Asada, K (1981) Hydrogen peroxide is scavenged by ascorbate-specific peroxidases in spinach chloroplasts. Plant Cell Physiol. 22:867-880.
Rios-Gonzalez, K., Erdei, L., Lips H. (2002) The activity of antioxidant enzymes in maize and sunflower seedlings as affected by salinity and different nitrogen sources.Plant Sci. 192:923-930.
Sairam, RK, Rao, KV, Srivastava, GC (2002) Differential response of wheat genotypes to long-term salinity stress in relation to oxidative stress, antioxidant activity and osmolyte concentration. Plant Sci. 163:1037-1046.
Sudhakar, C, Lakshmi, A, Giridarakumar, S (2001) Changes in the antioxidant enzyme efficacy in two high yielding genotypes of mulberry (Morus alba L.) under NaCl salinity. Plant Sci. 161:613-619.
Vaidyanathan, H, Sivakumar P, Chakrabarty R, Thomas G (2003). Scavenging of reactive oxygen species in NaCl-stressed rice (Oryza sativa L.) – differential response in salt-tolerant and sensitive varieties. Plant Sci. 165:1411-1418.