اثر آسکوربیک اسید بر شاخصهای جوانهزنی و تغییرات بیوشیمیایی بذر سورگوم تحت شرایط تنش شوری
الموضوعات :
محمدصادق آزادی
1
(
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشگاه آزاداسلامی واحد دزفول، دزفول، ایران
)
احسان یونسی
2
(
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر، گروه زراعت، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
)
سیدعلی طباطبایی
3
(
استادیار، مرکز تحقیقات و منابع طبیعی یزد، یزد، ایران
)
امید انصاری
4
(
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر، گروه زراعت، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
)
الکلمات المفتاحية: تنش شوری, آنزیمهای آنتیاکسیدانتی, آسکوربیک اسید, سورگوم,
ملخص المقالة :
پیش تیمار بذرها موجب بهبود خصوصیات گیاهچهای و گیاهان بعدی میشود. بهمنظور بررسی اثر آسکوربیک اسید بر رشد گیاهچه و تغییرات آنزیمهای آنتیاکسیدانتی بذر سورگوم تحت شرایط تنش شوری آزمایشی بصورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصافی و با 3 تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل تیمار بذر با غلظتهای صفر (هیدروپرایم) و 100 پیپیام آسکوربیک اسید و بذر بدون پرایم و فاکتور دوم شامل سه سطح شوری (صفر، 7- و 14- بار) بود. نتایج نشان داد که اثر آسکوربیک اسید و تنش شوری بر روی درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، درصد گیاهچه نرمال، وزن خشک گیاهچه، متوسط مدت زمان جوانهزنی، انرژی جوانهزنی، کاتالاز و آسکوربات پروکسیداز معنیدار بود. نتایج نشان داد که بالاترین درصد جوانهزنی، سرعت سرعت جوانهزنی، درصد گیاهچه نرمال و وزن خشک گیاهچه مربوط به غلظت 100 پیپیام آسکوربیک اسید بود. همچنین تیمار بذر سبب افزایش در میزان فعالیت سوپراکیسید دیسموتاز، کاتالاز و آسکوربات پروکسیداز شد.