ارزیابی ارقام برنج تحت تنش شوری در مرحله جوانهزنی
الموضوعات :رضا جلالی فر 1 , سهیلا نیک زاده طالبی 2 , دانش کاظمی تکلیمی 3
1 - تنکابن- کلارآباد- خوشامیان- خیابان شهید رجایی- کوچه شهید محمد بابایی
2 - موسسه ثبت گواهی بذر و نهال
3 - موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال
الکلمات المفتاحية: ضریب آلومتری, کاملاً تصادفی, گیلانه, میانگین جوانهزنی روزانه, هاشمی,
ملخص المقالة :
با هدف ارزیابی ارقام برنج تحت تنش شوری در مرحله جوانهزنی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه علوم و تحقیقات نهال و بذر گیلان اجرا شد. تعداد پنج رقم برنج (آنام، خزر، گیلانه، کیان و هاشمی) در چهار سطح شوری (صفر، 50، 100 و 150 میلیمولار NaCl) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس حاکی از معنیداری اثر شوری، ژنوتیپ و اثر متقابل برای تمامی صفات در سطح یک درصد بود. همچنین طبق نتایج مقایسه میانگین، شوری به جز صفت ضریب آلومتری و درصد جوانهزنی (در سطح شوری با غلظت 50 میلیمولار NaCl)، موجب کاهش تمامی صفات مورد مطالعه شامل طول ساقهچه و ریشهچه، وزن تر و خشک ساقهچه و ریشهچه، میانگین جوانهزنی روزانه و شاخص بنیه گیاهچه شد. رقم کیان بیشترین درصد جوانهزنی (سطح شوری 50 میلیمولار برابر با 66/98 درصد) را در تمامی سطوح به خود اختصاص داد. در نهایت با توجه به تجزیه و تحلیلهای انجام شده ارقام هاشمی و گیلانه به ترتیب متحملترین و حساسترین ارقام در شرایط آزمایشی این پژوهش، معرفی شدند.