بررسی غلظت مکمل سلنیم در تلیسههای آبستن بر غلظت سرمی سلنیم و گلوتاتیون پراکسیداز گوسالههای متولد شده از آنها
الموضوعات :
علی حسن پور
1
,
امیر آقاپور
2
,
امیر پرویز رضایی صابر
3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، تبریز، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، دانشآموخته دکتری حرفهای دامپزشکی، تبریز، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، تبریز، ایران
تاريخ الإرسال : 14 الإثنين , محرم, 1432
تاريخ التأكيد : 24 السبت , ذو القعدة, 1432
تاريخ الإصدار : 19 الأحد , جمادى الثانية, 1432
الکلمات المفتاحية:
مکمل سلنیم,
تلیسههای آبستن,
گوسالهها,
سطح سرمی,
ملخص المقالة :
این مطالعه به منظور ارزیابی نقش مصرف مکمل سلنیم در تلیسههای آبستن در اواخر آبستنی بر روی سطح سرمی سلنیم و گلوتاتیون پراکسیداز در خود تلیسهها و گوسالههای متولد شده از آنها انجام گرفت. 16 رأس تلیسه آبستن سنگین انتخاب و در 2 گروه 8 رأسی شاهد و تیمار قرار گرفتند سعی شد که شرایط محیطی، مدیریتی و تغذیهای هر 2 گروه یکسان باشد. در گروه تیمار روزانه مکمل سلنیمدار (سلنیت سدیم) به میزان mg 1 به مدت 30 روز استفاده شد (1mg به ازای هر گاو). در روز صفر (قبل از مصرف مکمل) و در زمان زایمان از تلیسههای هر 2 گروه از ورید وداج خون گیری شد همچنین از گوسالههای هر 2 گروه در زمان تولد و 48 ساعت بعد از تولد خون گیری شد و پس از جداسازی سرم مقادیر سرمی سلنیم با روش جذب اتمی و گلوتاتیون پراکسیداز سرم با استفاده از کیت بیوشیمیائی اندازهگیری شد. در تلیسهها سطح سرمی سلنیم و گلوتاتیون پراکسیداز در گروه تیمار افزایش معنیداری را نشان داد که به ترتیب (008/0p= و 003/0p=) در گوسالهها نیز در زمان تولد افزایش سلنیم سرم در گروه تیمار در مقایسه با گروه شاهد معنیدار بود (042/0p=) ولی گلوتاتیون پراکسیداز سرم افزایش نشان داد که معنیدار نبود (076/0p=). در زمان 48 ساعت بعد از تولد در گوسالههای گروه تیمار سطح سرمی سلنیم و گلوتاتیون پراکسیداز افزایش نشان داد ولی هیچ کدام معنیدار نبودند. به ترتیب (052/0p= و 088/0p=). نتیجه نهایی اینکه مصرف مکمل سلنیم در اواخر آبستنی باعث بالا رفتن سلنیم و گلوتاتیون پراکسیداز سرم در تلیسهها و گوسالههای متولد شده از آنها میشود و میتواند به عنوان آنتیاکسیدان در این دام ها مفید واقع شود و پیشنهاد میشود در اواخر آبستنی مصرف این مکمل در جیره غذایی گاو در نظر گرفته شود.
المصادر:
Arechiga, C.F., Vazquez-Flores, S., Ortiz, O., Hernandez-Ceron, J., Porras, A., McDowell, L.R. and Hansen, P.J., 1998. Effect of injection of beta -carotene or vitamin E and selenium on fertility of lactating dairy cows. Theriogenology, 50(1):65-76.
Baldi, A., Savoini, G., Pinotti, L., Monfardini, E., Cheli, F. and Dell'Orto, V. 2008. Effects of vitamin E and different energy sources on vitamin E status, milk quality and reproduction in transition cows. Journal of Veterinary Medicine Series A-Physiology Pathology Clinical Medicine, 47(10):599-608.
Culleton, N., Parle, P.J., Rogers, P.A.M., Murphy, W.E. and Murphy, J. 1997. Selenium supplementation for dairy cows. Irish Journal of Agricultural & Food Research, 36(1):23-29.
Descalzo, A.M., Insani, E.M., Biolatto, A., Sancho, A.M., Garcia, P.T., Pensel, N.A. and Josifovich, J.A. 2005. Influence of pasture or grain-based diets supplemented with vitamin E on antioxidant/oxidative balance of Argentine beef. Meat Science. Elsevier, Oxford, UK 70(1):35-44.
Govasmark, E., Steen, A., Strom, T., Hansen, S., Singh, B.R. and Bernhoft, A. 2008. Status of selenium and vitamin E on Norwegian organic sheep and dairy cattle farms. Acta Agriculturae Scandinavica.Section A, Animal Science, 55(1):40-46.
Gunter, S.A., Beck, P.A. and Phillips, J.M. 2003. Effects of supplementary selenium source on the performance and blood measurements in beet cows and their calves. J. Anim. Sci. 81:856-864.
Juniper, D.T, Phipps, R.H, Jones, A.K. and Bertint, G. 2006. Selenium supplementation of lactating Dairy cows: Effect on selenium concentration in Blood, Milk, urine, and Feces. Journal of Dairy Sci., 89:3544-3551.
Pehrson, B., Ling, K. and Ortman, K. 1997. The selenium status of dairy cattle in Estonia. Acta Vet. Scand., 38(4):353-356.
Pehrson, B., Ortman, K., Madjid, N. and Trafikowska, U. 1999. The influence of dietary selenium as selenium yeast or sodium selenite on the concentration of selenium in the milk of suckler cows and on the selenium status of their calves. J Anim. Sci., 77(12):3371-3376.
Pehrson, B. 2005. Organic selenium for supplementation on farm animal diets: it's influence on the selenium status of the animals and on the dietary selenium intake of man. In Re-defining mineral nutrition Edited by: Taylor-Pickard JA, Tucker LA. Nottingham, NottinghamUniversity Press; p: 253-267.
Pehrson, B. 1993. Selenium in nutrition with special reference to biopotency of organic and inorganic selenium compounds. in Proc. 9th Alltech Symp., Biotechnol. Feed Ind. T. P. Lyons, ed. NottinghamUniversity Press, Nottingham, UK. p: 71–89.
Pehrson, B., Ortman, K., Madjid, N. and Trafikowska, V. 1999. The influence of dietary selenium as selenium yeast or sodium selenite on the concentration of selenium in the milk of suckler cows and on the selenium status of their calves, J. Anim. Sci. 77:3371-3376.
Radostis, D.M, Gag, C.C., Blood, D.C. and Hincheliff, K.W. 2007. Vaterinary Medicine. London, W.D. Saunders, p: 1735-1755.
Sivertsen, T., Overnes, G., Osteras, O., Nymoen, U. and Lunder, T. 2005. Plasma vitamin E and blood selenium concentrations in Norwegian dairy cows: Regional differences and relations to feeding and health. Acta Veterinaria Scandinavica, 46(4):177-191.
Steen, A., Storm, T. and Benrhoft, A. 2008. Organic selenium supplementation increased selenium concentrations in ewe and newborn lamb blood and in slaughter lamb meat compared to inorganic selenium supple mention. 50, 7 p.