اثر استفاده از سطوح مختلف کنجاله کلزا بر وزن اندامهای داخلی و ترشح هورمونهای غده تیروئید در طیور گوشتی
الموضوعات :
حسین ایروانی
1
,
بابک خیرخواه
2
1 - دانشجوی دکتری تغذیه دام، گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بافت، بافت، ایران
2 - دانشجوی دکتری میکروبیولوژی دامپزشکی، گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بافت، بافت، ایران
تاريخ الإرسال : 18 الإثنين , محرم, 1431
تاريخ التأكيد : 23 السبت , شوال, 1431
تاريخ الإصدار : 13 الإثنين , رمضان, 1431
الکلمات المفتاحية:
کنجاله سویا,
کنجاله کلزا,
طیور گوشتی,
T3,
T4,
ملخص المقالة :
چکیده
در این تحقیق کنجاله کلزا در مقادیر صفر ، 25 % ،50 % ،75 % و 100 % در جیره طیور گوشتی جایگزین کنجاله سویا شد. تعداد 500 قطعه جوجه یکروزه بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی متعادل با 4 تکرار و 25 قطعه جوجه در هر تکرار بطور تصادفی در پن ها توزیع شدند. در پایان 8 هفته آزمایش از هر تکرار یک قطعه مرغ و یک قطعه خروس بطور تصادفی انتخاب و برای جدا کردن قلب، کبد و لوزالمعده کشتار گردید. در هنگام کشتار یک نمونه از خون مرغها و خروسها برایتعیین میزان T3 و T4به آزمایشگاه ارسال گردید. نتایج حاکی از این بود که مصرف کنجاله کلزا در سطوح مورد استفاده اثر معنی داری بر ترشح هورمون T3 و T4 ، درصد وزن قلب و درصد وزن پانکراس نداشت. ولی با افزایش مصرف کنجاله کلزا در صد وزن کبد (05/0>P) افزایش یافت. ولی باعث خونریزی در کبد نشد. این تحقیق نشان داد که جایگزینی 25 % کنجاله کلزا در دوره آغازین (3-0 هفتگی)، 50 % در دوره رشد (6-4 هفتگی) و 75 % در دوره پایانی (8-7 هفتگی) به جای کنجاله سویا بدون اثرات نامطلوب بر جوجه های گوشتی امکان پذیر است.
المصادر:
احمدیان، ف.و جعفری خورشیدی، ک.1388: راهنمای استفاده از کنجاله کلزا در تغذیه دام، طیور و آبزیان، چاپ اول، تهران، انتشارات نقش گستران بهار. صفحات 1 تا 86.
پور رضا، ج. و صادقی، ق. 1385: تغذیه مرغ، (ترجمه)، تالیف: اسکات، ا. چاپ اول، اصفهان، انتشارات ارکان، صفحات 544 تا 550.
شیخ احمدی، ا. و شیوآزاد، م. 1384: تاثیر آنزیم گریندازیم و سطوح مختلف کنجاله کلزا بر عملکرد گله های مادر گوشتی، پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، پردیس دانشکده کشاورزی، گروه علوم دامی، دانشگاه تهران.
عابدی، ح.، ایرانی، م. و ایلا، ن.1386: تعیین سطوح مختلف کنجاله کلزا بر روی عملکرد جوجه های گوشتی، پایان نامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشکده کشاورزی، گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر.
کتوک، ش.، امانلو، ح. و کامیاب، ع. 1382: تاثیر سطوح مختلف کنجاله کلزا و مکمل کلسیم بر عملکرد جوجه های گوشتی، چکاوک، (2) 12: 15- 30.
کریم زاده، ص. 1382: کنجاله کلزا در جیره مرغان تخمگذار، چکاوک، (3) 12: 23-28.
گلیان، ه. و سالار معینی، م. 1378: تغذیه طیور، (ترجمه)، تالیف: سامرز، ج. و لسون، ا. چاپ اول، تهران، انتشارات واحد پژوهشی شرکت اقتصادی کوثر، صفحات 68- 74.
والی زاده، م. و مقدم، م. 1376: طرحهای آزمایشی در کشاورزی، چاپ اول، تبریز، انتشارات پریور.
Bell, J.M. and M. O. Keith. 1991. A survey of variation in the chemical composition of commercial canola meal produced in western Canadian crushing plants. Can. J. Anim. Sci. 71: 469-480.
Bogedanov, G.A.; Robako,V.n. (1986): Use of rapeseed oil meal in feeding broiler chickens. Tekhnologiya polucheniya rapsovogo shrota ego Kormovaya tsennost, veterinarnosanitarnya ostenka. 93-113
Bougon, M.; Boixil, J.; Tomassone, L. (1988): Use of rapeseed oil cakes in chicken. Bullerind "Information station Exp.d" Aviculture de ploufragan, France, 28,155-162.
Classen , H,L,; Bell, J.M.; Clark, W.D. (1991): Nutritional value of very low glucosinilate canola meal for broiler chickens. Proc.8th GCIR Intern. Congr. On rapeseed in a changing world, Saskatoon, Canada.
Elwinger,K.;Saterby,B. (1986); Continuted experiments with rapeseed meal of a Swedish low glucosinolate type fed to poultry. 1.experiments with broiler chickens. Swedish – Journal –of –Agricultural-Research. 16, 1, 27-34.
Faruga, A.; Nabib, S.L.; Kozlowski, M.; kozlowska, H. (1987): Studies on the determination of optimal share of rapeseed meal in the nutrition of broilers. Proc. 7th Intern. CONf. Rapeseed, Poznan, Poland.
Gao, Z.;LI,J.; Petterson, H. (1988): Effects of feeding broilers with rapeseed meal, containing different levels of total glucosinolates and progoitrin. Zhongguo Nongyn Kexue(ch) 21, 84-90.
Korelski, d.; Rys, R. (1987) The performance of broiler chicks fed double low rapeseed oil meal. Proc 7th Intern. Conf. Rapeseed, poznan, Poland.
Leeson, S.; Atteh, J.O.; Summers, J.D. (1987) The replacement value of canola meal for soybean meal in poultry diets. Can.J.Anim. Sci. 67, 151-158.
National Research Counicl (1994) Nutrient requirements of Poultry, th. Rev., Nati Acad. Press. Washington. D.C.
Plonka, S; Kiec, W; Koreleski, J; Piorkowski, J; Trzetelski, J; Urbanczyk, j; Winnicka, I. (1985): Extracted rapeseed meal in pig, poultry, cattle and sheep feeding. Biuletyn- Informacyjny, Instytut- Zootechniki, Zaklad-Informacji- Zootechnic znej. 23, 31-45.
Salmon, R.E.; Gardiner, E.E.; Klein, L.L.; Larmond, E. (1981) Effect of canola (low glucosinolate rapeseed) meal, protein and nutrient density on performance, carcass grade, and meal yield of canola meal on sensory quality of broiler. Poultry Sci. 60, 2519-2528.
Schone, F.; Hening, A.; Groppel, B.; Lange, R. (1991): Evaluation of low glucosinolates rapeseed meals in experiments with growing pigs and poultry. Proc. 8th GCIRC Intern. Congr. On rapeseed in a changing world, Saskatoon, Canada.
Vermorel, M; Hocquemiller, R; Evrard, j. (1987): Valorization of rapeseed meal.
Effects of sinapine and other phenolic compounds on food intake and nutrient utilization in growing rats. Reprodution- Nutrition- development. 27, 781-790.