بررسی تاثیر تعداد سلولهای سوماتیک در بیماری ورم پستان تحتبالینی گاو، بر کیفیت شیرخام دامداریهای استان خوزستان
الموضوعات :
محمد حسینی نژاد
1
(دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.)
زهره مشاک
2
(استادیار گروه بهداشت مواد غذایی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.)
الکلمات المفتاحية: استان خوزستان, ورم پستان تحتبالینی, سلولهای سوماتیک, کیفیت شیرخام, دامداریهای سنتی و صنعتی,
ملخص المقالة :
ابتلا به ورم پستان در گاوهای شیری سبب کاهش 15 درصدی تولید شیر و تغییر در ترکیبات شیمیایی آن شده و به این ترتیب باعث وارد آمدن خسارت به صنعت تولید شیر گردیده و تهدیدی جدی برای سلامت مصرف کنندگان محسوب می شود. در این مطالعه تاثیر تعداد سلولهای سوماتیک که متأثر از بیماری ورم پستان می باشد، بر کیفیت شیرخام در گاوهای مبتلا به ورم پستان تحت بالینی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، با مراجعه به دامداری های استان خوزستان، تعداد 240 نمونه شیر خام از گاوهای مبتلا به ورم پستان تحت بالینی از دامداری های صنعتی و سنتی این استان طی ماه های مختلف سال 93 (اوائل و اواسط هر ماه) جمع آوری شد و به ترتیب آزمایشات مربوط به شمارش سلول های سوماتیک، پروتئین، چربی و اسیدیته در مورد آنها انجام گردید. در نمونه های اخذ شده، تعداد سلولهای سوماتیک SCC/ml105×37/1±105×20/3 و مقادیر پروتئین 06/0±12/3 درصد و چربی 14/0±23/3 درصد و اسیدیته D°62/0±50/14 محاسبه شد. ضریب همبستگی بین داده ها نشانگررابطه مستقیم بین درصد پروتئین و درصد چربی بود. همچنینرابطه معکوسی بین تعداد سلول‎های سوماتیک با درصد چربی و پروتئین نمونههای شیر مشاهده گردید (01/0> p ). میزان چربی و پروتئین در فصل زمستان و تعداد سلول های سوماتیک در فصول تابستان و پاییز بیشتر از بقیه فصول بود، در حالی که بیشترین میزان اسیدیته مربوط به فصول بهار و زمستان بود. مقایسه فاکتورهای نامبرده نیز در بین دو نوع دامداری صنعتی و سنتی نشان دهنده بالاتر بودن میزان پروتئین و پایین تر بودن تعداد سلول های سوماتیک در نمونه‎های شیرخام دامداریهای صنعتی نسبت به دامداریهای سنتی بود (05/0> p ). لذا به نظر می رسد، تعداد سلولهای سوماتیک که عمدتاً متأثر از بیماری ورم پستان در گاو می باشد، بر اسیدیته، چربی و پروتئین شیرخام که خود تحت تأثیر فصل و نوع سیستم پرورش نیز هستند، موثر می باشد.