اثرات افزودن سیستئامین و ویتامین E بر برخی از فاکتورهای میکروسکوپیک اسپرم گاومیش بعد از یخگشایی
الموضوعات :
رحیم بهشتی
1
(دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شبستر، استادیار گروه علوم درمانگاهی، شبستر، ایران.)
جمشید قیاسی
2
(دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شبستر، استادیار گروه علوم پایه، شبستر، ایران.)
الکلمات المفتاحية: ویتامین E, گاومیش, انجماد منی, سیستئامین,
ملخص المقالة :
تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر ویتامین E و سیستئامین بر کیفیت اسپرم پس از یخ زدایی در گاومیش انجام گردید. برای این منظور تعداد 20 انزال از چهار رأس گاومیش نر جمعآوری شد. نمونههای منی با کیفیت عالی و داشتن بیش از 70 درصد اسپرماتوزویید با تحرک رو به جلو در دمای 37 درجه سلسیوس با رقیقکنندههای تجاری بایوکسل رقیق و پس از مرحله خنک شدن در دمای چهار درجه سلسیوس ظرف مدت دو ساعت و اعمال زمان تعادل، متعاقب افزودن75/0، 5/1، 2 و 5 میلی مول ویتامین E و 5/7، 5/12، 15 و 20 میلی مول سیستئامین به ازای هر 90 میلیلیتر رقیق کننده، در پایتهای 5/0 میلیلیتری فرانسوی بسته بندی شد و با اعمال زمان انجماد مشخص قبل از ورود به ازت مایع، منجمد و داخل ظروف حاوی ازت مایع نگهداری شدند. پس از 72 ساعت، یخگشایی نمونه پایوتهای منجمد مورد نظر در دمای 37 درجه سلسیوس به مدت 40 ثانیه صورت گرفت. میزان تحرک و برخی فراسنجههای کیفی نمونههای مورد نظر پس از یخ گشایی با استفاده از سیستم ارزیابی کامپیوتری الگوی تحرک اسپرم مورد بررسی قرار گرفت. به طور کلی نتایج بهدست آمده در این تحقیق نشان دادند، افزودن 20 میلیمول سیستئامین و 5/1 میلی مول ویتامین E به رقیق کننده تجاری بایوکسل باعث افزایش میزان تحرک و برخی فراسنجههای کیفی اسپرم گاومیش پس از یخ زدایی شد (05/0>p). نشریه آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی، 1392، دوره7، شماره 4، پیاپی 28، صفحات 276-268